بورس کالای ایران در ادامه روند پالایش متقاضیان مواد اولیه و لزوم ورود مواد به چرخه تولید، اعلام کرد که از این پس خریداران مس کاتد موظف هستند مفتول تولیدی خود را در بورس کالا عرضه کنند که در این راستا عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران از این اقدام در راستای ایجاد شفافیت و حذف تقاضای کاذب حمایت کرد.
علیرضا کلاهی در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: عرضه مفتول در بورس کالا از سوی خریداران مس کاتد، مادامی که به دلیل نرخ ارز محاسباتی در قیمت های پایه، بین قیمت کالاها در بورس با بازار آزاد تفاوت وجود دارد، موثر خواهد بود و در روند معاملات و میزان تقاضای مس کاتد شفافیت بیشتری ایجاد کرده و مانع از تقاضاهای کاذب شود.
عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران با تاکید بر اینکه باید پایش متقاضیان با قدرت پیش رود تا شاهد فیلتر شدن طرف تقاضای مواد اولیه باشیم، گفت: بورس کالا در حالی این اقدام مثبت را در راستای افزایش شفافیت انجام داده که نکته اصلی در روند معاملات این است که باید در سمت تقاضای تولیدکنندگان مس مفتول، نظارت بیشتری صورت گرفته و متقاضیان را پالایش کرد.
کلاهی پیشنهاد کرد، در روند پایش متقاضیان، به جای فیلترهای سخت و وقت گیری مثل بررسی فیش حقوقی کارکنان یک کارخانه، وضعیت بیمه و قبض برق، می توان با بررسی مالیات بر ارزش افزوده، با سرعت بیشتری متقاضیان واقعی را از متقاضیان کاذب شناسایی کرد.
وی افزود: دومین فیلتری که می تواند مورد استفاده قرار گیرد، بررسی خریدهای سنواتی و میزان مصرف سال های گذشته آنها است تا با این اقدامات شرایط فعلی در بازار مس پایدار نباشد.
این عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بررسی مدارک مربوط به مناقصات و قراردادهای جدید کارخانجاتی که اخیرا فعال شده و قراردادهای بزرگ برای تولید محصول منعقد کرده و به خرید مواد اولیه از بورس نیازمند هستند را به عنوان دیگر فیلتر قابل اجرا عنوان کرد و گفت: اخیرا برای شناسایی تقاضاهای کاذب جلسات متعددی با بورس کالا برگزار شده که با اجرایی شدن آنها در کنار الزام خریداران مس کاتد به فروش مس مفتول در بورس کالا می توان شاهد ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا بوده و آرامش را در بازار برقرار کند.
کلاهی گفت: نکته حائز اهمیت در خصوص پالایش متقاضیان خرید کالا از بورس این است که تنها با ارایه پروانه بهره برداری نمی توان به افراد مواد اولیه فروخت؛ چراکه بسیاری از این واحدها فعال نبوده و تولیدی ندارند. اما تنها به کمک بررسی صورت وضعیت مالیات بر ارزش افزوده واحدهای تولیدی می توان نسبت به واقعی بودن تقاضای آنها اطمینان حاصل کرد.