بازدهی سکه منفی شد

هفته گذشته سکه و دلار پس از هفته‌ها در مسیر کاهشی قرار گرفتند، موضوعی که نشان از اصلاح انتظارات معامله‌گران داشت. روز پنج‌شنبه، در ادامه روند کاهشی، سکه تمام بهار آزادی ۱۱۸ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و با عقب‌نشینی از مرز ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به قیمت ۲ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان رسید. این سومین افت متوالی فلز گرانبهای داخلی بود و موجب شد اولین بازدهی منفی آن پس از ۶ هفته به ثبت برسد. رشد سکه هفته گذشته به منفی ۱/ ۴ درصد رسید که از هفته منتهی به ۲۹ اردیبهشت سابقه نداشت. البته بیشترین کاهش هفتگی، به ربع سکه اختصاص یافت که ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داد. نیم سکه نیز کاهش ۸/ ۸ درصدی را تجربه کرد.

 

هم‌سو با افت قیمت سکه، بهای دلار نیز در بازار غیررسمی از کانال ۸ هزار تومانی پایین رفت و تا محدوده ۷ هزار و ۷۵۰ تومان عقبگرد کرد. به گفته فعالان، از روز چهارشنبه با اعلام آغاز فعالیت بازار دوم ارز، معامله‌گران ارزی موقعیت خرید را ترک کردند و به صف فروش پیوستند. صبح پنج‌شنبه خبر صدور مجوز فعالیت بانک سرمایه‌گذاری اروپا در ایران در کانال‌های اطلاع رسانی معامله‌گران به‌طور گسترده‌ای انعکاس یافت؛ عاملی که موجب شد فشار فروش در بازار با شدت بیشتری بالاتر برود چهارشنبه شب، قانون‌گذاران اروپا با تصویب مجوز فعالیت بانک سرمایه‌گذاری اروپا در ایران، بر تلاش‌های مخالفان پیروز شدند و تلاش‌های خود برای حفظ برجام، پس از خروج آمریکا، را زنده نگاه داشتند. بانک سرمایه‌گذاری اروپا، ای‌آی‌بی که بازوی سرمایه‌گذاری غیر‌سودآور اتحادیه اروپا است، ستون اصلی تلاش‌های اتحادیه اروپا برای حفظ روابط تجاری خود با ایران، در تقابل با تحریم‌های جدید آمریکا را تشکیل می‌دهد. این خبر با تغییر انتظارات موجب شد قیمت سکه و دلار رکوردهای کاهشی جدیدی را ثبت کند و کمترین سطوح قیمتی از اوایل تیرماه به سطح به ثبت برسد. روز پنج‌شنبه سکه به کمترین قیمت از چهارم تیرماه رسید و دلار نیز برای اولین بار از ششم تیر سطح ۷ هزار و ۷۵۰ را لمس کرد. همچنین افت روز پنج‌شنبه، بیشترین میزان کاهش روزانه فلز گرانبهای داخلی از ۲۴ خرداد بود.

درحالی‌که بازار بیشتر رو به سوی قیمت‌های پایین‌تر داشت، برخی معامله‌گران خبر از تغییر روند سکه و دلار از ساعات انتهایی روز پنج‌شنبه دادند؛ به‌طوری‌که برخی اشاره کردند سکه از ساعات انتهایی روز پنج‌شنبه و تا بعدازظهر روز جمعه، روند افزایشی به خود گرفت و به کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بازگشت. براساس شنیده‌ها، دلار نیز در معاملات پشت خطی به بالای مرز ۸ هزار تومانی بازگشت. برخی اعتقاد داشتند، تغییر مسیر دلار و سکه ناشی از انتشار برخی اخبار از مذاکرات میان اروپا و ایران بود. در واقع، از نظر آنها تمدید مذاکرات میان ایران و اروپا سیگنال مثبتی به بازار نداد تا خریدها افایش یابد. در این میان، عده دیگری باور داشتند، پس از رسیدن قیمت دلار به محدوده ۷ هزار و ۷۵۰ تومان، خریدهای ارزی افزایش یافت، چرا که برخی معامله‌گران تصور کردند، این ارز به کف قیمتی خود رسیده است. سکه نیز که هفته کاهشی را پشت‌سر گذاشته بود، با سرعت به کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بازگشت. سکه ۲ هفته پیش نزدیک به ۱۳ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد؛ در سه روز ابتدایی هفته گذشته نیز این فلز گرانبها بیشتر تمایل به افزایش قیمت را از خود نشان داد و حتی روز دوشنبه قیمت درمقطعی به بالای مرز ۳ میلیونی رفت. با عبور دلار از این مرز، فروش سکه شدت گرفت و این فلز گرانبها ۳ کاهش متوالی را پشت‌سر گذاشت. درحالی‌که بیشتر معامله‌گران در انتظار افت بیشتر قیمت‌ها در ابتدای هفته جاری بودند، نوسان‌گیران روز جمعه زمینه‌ساز غافلگیری کاهشی‌ها شدند.

 

13 (1)