پشت پرده گرانی مسکن/ بیراهه ای که دولت می رود

گروه اقتصادی- اوضاع نا بسامان مسکن دغدغه این روزهای همه مردم است، از پیر تا جوان درباره گرانی مسکن می گویند و این در حالی است که دولت هیچ برنامه خاصی برای این معضل بزرگ ندارد.
به گزارش افکارنیوز، هر چند در دولت قبل مسکن مهر کلید خورد و بسیاری از مستاجرها امید به خانه دار شدن داشتند اما دولت حسن روحانی از ابتدای روی کار آمدن هیچ اعتقادی به مسکن مهر نداشت و آخوندی به عنوان وزیر مسکن و راه و شهرسازی حتی مسکن مهر را طرحی مزخرف خوانده بود.
دولت امید قول مسکن اجتماعی را به مردم داد و این طرح نیز پس از چندین سال همچنان در خاک خوردن است و از ابتدا نیز با شکست مواجه شد.
اگر چه روحانی در بهمن‌ماه گذشته در مراسم رونمایی از طرح برنامه ملی بازآفرینی شهری، درباره این طرح گفت: باید نقشه بازآفرینی محله و ماکت آن را تهیه کنیم تا مردم آن محله ببینند چه اقدامی قرار است، انجام بگیرد. مردمی که منازل فرسوده دارند، نباید چیز دیگری جز منزل فرسوده خود را واگذار کنند. آنها اگر ۸۰ متر ساختمان فرسوده دارند، جای آن ۱۰۰ متر ساختمان جدید می‌گیرند. دولت هم برای ساختن این واحدهای مسکونی از پیش به بودجه‌ای نیازی ندارد، زیرا زمین مجانی در اختیار توسعه‌گرها قرار می‌گیرد. توسعه‌گر دو برابر منازل فرسوده یک محل خانه می‌سازد که ۵۰درصد آن را در اختیار مردم همان محل قرار می‌دهد و ۵۰درصد باقیمانده هم به خود توسعه‌گر تعلق می‌گیرد و دولت فروش سریع آن را با قیمت عاقلانه تضمین می‌کند. شهرداری از توسعه‌گر پول پروانه نگرفته و در نقشه هم به او کمک می‌کند. دولت تمام امور زیربنایی محله را برعهده گرفته و رونماها مثل مدرسه، آتش‌نشانی، کلانتری و مسجد را شهرداری و دولت برعهده می‌گیرد. بانک‌ها هم به توسعه‌گر سریع وام می‌دهند.
اما حالا پس از گذشت چندین ماه نیز خبری از نوسازی بافت های فرسوده نیست و گویا این طرح نیز همچون مسکن اجتماعی با شکست مواجه شده است.
شاید باید بزرگترین مشکل حل نشدن معضل مسکن را در صحبت های خود رییس جمهور جست و جو کرد، صحبت هایی که بوی اختلاف در دولت را می داد و حالا خود را نشان میدهد ، روحانی در روز رای اعتماد از آخوندی گله کرد و اظهار داشت: ما در مسکن نتوانستیم با آقای آخوندی به توافق نهایی برسیم، در دولت دوازدهم اولین چیزی که من از ایشان بجد خواهم خواست، مسئله مسکن است. من از روز اول دولت یازدهم به ایشان تأکید کردم و شورای هماهنگی اقتصادی هم به ایشان گفتم که نظر من این است، مسکن از طریق بافت فرسوده حل خواهد شد، اما ایشان نظرات دیگری داشت. ولی این گلایه ماست که مطرح کردیم.
حسن روحانی اعتقاد به بازسازی بافت های فرسوده دارد اما آخوندی به این طرح اعتقادی ندارد و در یک برنامه تلویزیونی به صراحت گفت: برج‌سازی در بافت‌های فرسوده بسیار سخت است و در این دوره به دنبال ساخت ساختمان‌های بی‌هویت و فاقد ارزش‌های انسانی نخواهیم بود.
حالا جالب تر اینکه حتی آخوندی که وزیر مسکن و راه و شهرسازی است و باید در این زمینه توضیح دهد که چرا کاری انجام نشده توپ را به زمین دیگری می اندازد و می گوید: این نوسانات به خاطر شرایط سیاسی ایجاد شده و منحصر به بازار مسکن نیز نیست، اما می‌توان گفت زودگذر است.
به نظر می رسد اختلاف رییس جمهور با آخوندی در مساله مسکن باعث شده دود آن به چشم مردم رود و پشت پرده گرانی مسکن نیز همین اختلافات باشد.