طلا از فلزات گرانقیمت و ارزنده ای محسوب می شود که از دیرباز از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و مِیل جامعه، نسبت به خرید آن همواره در جامعه بروز داشته است.
در این میان، بازار سکه طلا (بهار آزادی یا سکه موسوم به طرح امامی) از حیث سرمایهگذاری شرایط متفاوتی دارد، زیرا در هنگام فروش برخی هزینه ها همچون اجرت ساخت، مشمول آن نمی شود و به نوعی می توان گفت از منظر سرمایهگذاری از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
البته با وجود این محاسن،کم نبوده مقاطعی که سرمایهگذاران و خریداران سکه با ضرر و زیان مواجه شده اند و به نوعی میتوان گفت سرمایهگذاری بر روی سکه و طلا، دو رو دارد که گاهی یک روی آن با سود و روی دیگر آن نیز گاهی با خسارت توام می شود.
آنچه که در کسب سود یا مواجه شدن با خسارت در این عرصه قابل توجه است، معطوف به این واقعیت می شود که عمده ضرر و زیان هایی که در این حوزه بروز پیدا میکند متوجه سرمایه گذاران خُرد می شود.
قیمت سکه، تابع مولفه های بسیاری همچون نرخ طلای جهانی، نرخ ارز، تصمیمات کشور چین در بازار طلای جهان و... است و غالِبِ افراد و گروههایی که نسبت به شرایط اقتصادی حاکم بر نظام بین المللی و فراز و نشیب های اقتصادی در حوزه داخلی، اشراف و آگاهی کافی دارند، از این نوسانات کسب متضرر خواهند شد.
سوابِقِ گذشته نشان میدهد، عمده خسارت ها از سوی افرادی تجربه می شود که در دایره سرمایه گذاران خُرد قرار میگیرند، درنتیجه تغییرات آنی و یا شکسته شدن حباب قیمتی ، عمدتا منجر به ضرر و زیان این طیف می شود.
با نیم نگاهی به رخدادها و روند اقتصادی طی شده در سالیان و دهه های گذشته این واقعیت مبرهن میشود که بیشترین میل و کشش جامعه به خرید سکه در مواقعی بروز پیدا میکند که بازار سکه با نوسانات قیمتی مواجه می شود و عمدتا در چنین شرایطی، برخی برای کسب سود به خرید سکه مبادرت می ورزند و البته در نقطه مقابل در شرایطی که بازار سکه روند نزولی پیدا میکند، معمولا خریداران و دارندگان سکه تلاش میکنند با فروش آن، از تحمیل ضرر هر چه بیشتر به دارایی و اندوخته خود جلوگیری کنند.
عمدتا در شرایطی که تقاضا برای خرید سکه افزایش می یابد، قیمت ها نیز با روند صعودی همراه می شود و گاهی ضریب افزایش به میزانی بالا میرود که به اصطلاح حباب های قیمتی در بازار سکه شکل میگیرد.
سرمایه گذاران کلان و دلالان افرادی هستند که در بستر حباب شکل گرفته، سود کلانی به جیب میزنند و در نتیجه هزینه این سود را گاهی سرمایهگذاران خُرد با ضرر و زیانی که متحمل می شوند پرداخت میکنند.
نقش پیش فروش سکه در از بین بردن حباب قیمت ها
نفس و ماهیت شکل گیری حباب های اینچنینی برای اقتصاد کشور مطلوب و سازنده نیست، زیرا هر آنچه حبابهای قیمتی بیشتری در عرصه مذکور ایجاد شود، این شرایط موید عدم وجود ثبات و تعادل اقتصادی منطقی در بازار است.
در چنین شرایطی، با اتخاذ برخی تدابیر همچون پیش فروش سکه توسط بانک عامل می توان نسبت به از بین بردن و کنترل و مهار حباب مذکور به نتایج مطلوب و سازنده ای نائل شد.
در صورت ادامه دار شدن روند پیش فروش سکه، میتوان به نتایج مطلوب تری نائل شد و به مراتب این رویکرد سازنده تر از حراج سکه است.
البته این به معنای بی نتیجه بودن، حراج سکه نبوده و نیست و چندی پیش با اقدام به حراج سکه، شاهد از بین رفتن بخش قابل توجهی از حباب نرخ سکه در اواخر ماه پاییز بودیم، بنابراین انتظار میرود با اتخاذ تدابیر موثرتر، شاهد کنترل و ثبات هر چه مطلوب ترِ بازار در این عرصه باشیم.
همچنین روز گذشته عضو هیات مدیره بانک ملی ایران گفت: پیش بینی می شود درطرح پیش فروش سکه (که از امروز صبح در شعب منتخب این بانک آغاز می شود) حدود 16 میلیون قطعه سکه فروخته و بیش از 1 میلیون نفر مراجعه کنند.
بابک پناهی کارشناس بازار آتی سکه طلا معتقد است که طرح پیش فروش سکه بانک مرکزی تنها برای مصرف کنندگان واقعی سکه جذابیت دارد و انگیزه ای برای سرمایهگذار با هدف شناسایی بازدهی ندارد. در نتیجه بازار آتی سکه بورس کالا نیز به این طرح واکنشی نداشته و رفتار طبیعی خود را ادامه می دهد.
لازم به ذکر است ، همچنین قیمت سکه طرح جدید یک میلیون و 520 هزار تومان، طرح قدیم یک میلیون و 471 هزار تومان، نیم سکه753 هزار تومان، ربع سکه 448 هزار تومان، سکه گرمی296 هزار تومان و هر گرم طلای 18 عیار 148 هزار و 515 تومان فروخته شد.
خریداران سکه در پیش فروش چقدر سود می کنند؟
رحیمی مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی گفت: پیش خرید برای همه افراد بالای ١٨ سال با کارت ملی امکان پذیر است. در مرحله ثبت نام یک میلیون تومان با سررسید ٦ و یکساله انجام می شود. قیمت مابه التفاوت به نرخ روز است ولی با تخفیف ٩ درصد برای سررسید یکساله و ٤ درصد برای سررسید ٦ ماهه است.
وی با بیان اینکه پیش فروش سکه مشمول مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمی شود، گفت: بازده یکساله پیش فروش ١٥ درصد است بنابراین در عمل بیشتر از ٩ درصد سود به خریداران برای سرمایه گذاری یک میلیون تومانی می رسد.
این مقام مسئول با بیان اینکه با توجه به ارزش ذاتی و هر دو مولفه تعیین کننده ارزش ذاتی، قیمت انس جهانی و ارز، در این رابطه تاثیر گذار است، افزود: اگر بانک مرکزی دخالت نمی کرد، حباب سکه ممکن بود بیش از 250 هزار تومان باشد. این در حالی است که تخفیف نه درصدی با توجه به مبلغ یک میلیون تومان، باز هم جذاب است و حدود ١٥ درصد نسبت به شرایط یک میلیون تومان برای مردم در زمان تحویل سود خواهد داشت. ضمن آنکه تخفیف ٤ درصدی هم به ازای سرمایه گذاری یک میلیون تومانی در شش ماهه بازده یازده درصد خواهد داشت.
برای مشاهده اسامی شعب منتخب پیشفروش سکه اینجا کلیک کنید.
حصول رونق اقتصادی در پیشگیری از نوساناتِ قیمتی در بازار سکه موثر است
یکی دیگر از عوامل موثر در پیشگیری از تنشهای قیمتی در بازار سکه T معطوف به فعال شدن بازارهای سرمایهگذاری در دیگر حوزه ها است، طبیعتا مردم علاقه مند هستند قدرت خرید خود را حفظ و حتی افزایش دهند و به تعبیر دیگر بنیه اقتصادی خود را با سرمایه گذاری تقویت کنند.
در صورت برخورداری کشور از رونق مطلوب اقتصادی و فعال بودن و حصول رونق در بازارهای سرمایهگذاری، میل و رغبت جامعه به سرمایهگذاری در بازار سکه، آن هم بدون اطلاع و در مواقعی که نوسانات قیمتی، فراز و نشیب بسیاری را تجربه میکند، کاهش خواهد یافت.
اِعمالِ اصلاحات در نظام بانکی کشور، رونق بازار مسکن و بهبود فضای کسب و کار از مولفه های دیگری است که با تحقق آن میتوان طراوت اقتصاد کشور را تقویت کرد و آن را به سمت پویایی هر چه بیشتر سوق داد و قاعدتا در بستر رکود اقتصادی،گرایش سرمایهها برای تمرکز در بازارهایی همچون سکه و سوء استفاده گروههای سودجو و دلال و ثروتمند شدن آنی برخی افراد و ورشکسته شدن بخش دیگری از سرمایهگذارانِ خُرد( در بازار سکه )که عمدتا بی اطلاع هستند و تحت تاثیر هیجانات به خرید ارز، سکه و...مبادرت می ورزند، اجتناب ناپذیر خواهد بود.