موسی احمدی گفت: نگاهی به وضعیت بازار سرمایه کشور حاکی از این حقیقت است که با توجه به تأثیرگذاری گروههای محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی و ویژگیهای خاص این بخشها، هرگونه تغییرات مثبت در مولفههای تأثیرگذار، رشد بازار سرمایه را به همراه داشته است.
وی افزود: مطالعات علمی در حوزه مدیریت مالی و سرمایهگذاری و تجربیات پیشین، بیانگر تأثیر غیرقابل انکار پارامترهای اقتصاد کلان، وضعیت صنعت، تغییرات در بازارهای جایگزین و اخبار و رویدادهای مرتبط بر بازار سرمایه است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، نگاهی به روند بازار سرمایه در آبان ماه سالجاری نشان میدهد گروههای فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای و محصولات شیمیایی از نظر ارزش معاملات، 45 درصد از ارزش معاملات کل بازار و از نظر حجم معاملات، 50 درصد از حجم معاملات بازار را به خود اختصاص دادهاند.
احمدی با اشاره به اینکه این آمار برای هفته منتهی به اول آذر ماه 1396 به ترتیب حدود 57 درصد و 67 درصد بوده است، اظهار داشت: حجم قابل توجهی از رشد بازار سرمایه از طریق این سه گروه اتفاق افتاده و ناشی از تغییرات در مولفههای ذاتی آنها است.
وی ادامه داد: آمارهای جهانی منتشره بیانگر رشد قیمتهای جهانی کامودیتیها است؛ این موضوع از ابتدای سال تاکنون در زمینه مس، نیکل و روی به ترتیب در حدود 17 ، 15 و 12 درصد بوده و دلیل اصلی رشد در گروه فلزات اساسی به شمار میآید.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین با بیان اینکه اخبار مطرح در زمینه بازار نفت، بیانگر روند رو به رشد قیمت نفت است، گفت: قیمت نفت هماکنون به مرز 64 دلار رسیده و مطابق پیشبینی موسسه بلومبرگ روند افزایشی آن تا ژانویه 2018 ادامه خواهد یافت.
این استاد دانشگاه توضیح داد: اخبار منتشره در خصوص مذاکرات میان کشورهای بزرگ صادرکننده نفت و تحلیلهای مربوط نشان میدهد در صورت ادامه شرایط فعلی و عدم بروز رخدادهای برهمزننده بازار، این روند در چند ماه آینده باثبات خواهد بود. از سوی دیگر آن دسته از شرکتهایی که محصولات تولیدی خود را صادر یا آن را بر مبنای دلار در بازار داخلی به فروش میرسانند، نیز از روند افزایشی قیمت دلار و تثبیت آن در کانال 4000 تومان بهرهمند شدهاند.
احمدی افزود: پافشاری بانک مرکزی در کاهش نرخ سود پرداختی بانکها به سپردهها به عنوان رقیب بورس و همچنین سررسیدشدن حسابهای سپردهای با سود بالا و از سوی دیگر تأکید بانک مرکزی بر لزوم رتبهبندی بانکهای کشور و توجه سپردهگذاران به رتبه و وضعیت ریسکی بانکها در بهرهگیری از خدمات بانکها، موجب ایجاد اثرات روانی کوچ تدریجی سپردهها به بازارهای با بازده بالاتر شده که با ادامه شرایط کنونی و ادامه سیاستهای بانک مرکزی در آینده نزدیک تسریع خواهد شد.
به گفته وی، دستورالعملها و رویههای بانک مرکزی در زمینه اتخاذ سیاستهای انقباضی در ارائه مجوز به بانکها در تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری و جلوگیری از صدور و ابطال واحدهای سرمایهگذاری صندوقها از طریق شعب بانکها و همچنین وقایع اخیر در زمینه ساماندهی بازار اوراق بدهی و سقوط آزاد قیمت سکه بر سرعت این موضوع افزوده است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار داشت: فراز و نشیبها و هیجانات موجود در بازار سرمایه در سالهای اخیر موجب رخداد رفتارهای هیجانی توسط سرمایهگذاران خردی که در پس هیجانات بازار انتظار استمرار بلندمدت شرایط را داشتهاند شده و با تغییر شرایط، موجبات تحمل زیانهای زیادی توسط آنها شده است.
احمدی در انتها خاطر نشان کرد: به نظر میرسد فرهنگسازی لازم در خصوص استفاده از مشاورههای مالی و سرمایهگذاری و تحلیل شاخصهای ریسک داراییهای مالی توسط موسسات تخصصی، پذیرش مفهوم ریسک و نتایج احتمالی آن توسط سرمایهگذاران و آموزش فرهنگ سرمایهگذاری به آحاد مردم در راستای استفاده از ابزارهای مالی متناسب با وضعیت ریسکپذیریشان را بیش از پیش الزامی میدارد.