موگرینی در جریان سفر به ایران با دکتر ولایتی دیدار کرد. به گفته ولایتی خانم موگرینی در مورد رابطه اتحادیه اروپا و ایران اظهار امیدواری کرد تا با توسعه روابط مشکلات موجود از جمله مشکلات سیستم بانکی را حل کنند و این امر با توجه به تعاملات کشورهای مختلف اروپایی که هم اکنون در ایران سرمایهگذاری میکنند و با هم حتی نوعی رقابت هم دارند حل مشکلات سیستم بانکی ضروری بوده و در همین راستا آنها تلاش میکنند تا مسائل بانکی را حل کنند.
این در حالی بود که دولت و اقتصاددانان حامی دولت بارها تلاش کردند که نشان بدهند روابط ایران با بانکهای خارجی عادی بوده و سوئیفت برقرار است.
روحانی در اواخر سال گذشته و پنجاه و ششمین مجمع سالیانه بانک مرکزی اعلام کرده بود که سوئیفت گشایش یافته و برای اثبات آن هم بانک مرکزی برخی خبرنگاران را برده و به آنها نشان داده است که سوئیفت برقرار شده است.
علی طیبنیا؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی هم با اشاره به اینکه محدودیتهای ناشی از تحریمها سودآوری بانکها را کاهش و توان ایفای نقش آنها را در نظام مالی متأثر ساخته بود گفت: قبل از تحریمها ۶۰۰ بانک خارجی طرف معامله با ایران بودند که در دوران تحریم تعداد این بانکها به ۲۹ مورد کاهش یافت. اما طیبنیا در جایی دیگر اعلام کرده بود که تنها 240 بانک خارجی با بانکهای ایران روابط کارگزاری دارند؛ باید این سؤال پرسیده شود که اگر تحریمها برداشته شدهاند چرا همچنان برای برقراری ارتباطات بانکی که یکی از دستاوردهای برجام بود همچنان مذاکره صورت میگیرد؟ و از طرف دیگر چرا از میان هزاران بانک خارجی تنها 240 بانک حاضر به برقراری ارتباط با ایران شدهاند.
حقیقت این است که با گذشت دو سال از اجرایی شدن برجام شواهد نشان میدهد که مشکلات مالی و بانکی همچنان پابرجا است.
نکته مغفول در این حلقه این است که پول نفت ایران که باید به صورت دلار به حساب ایران واریز شود در چرخه معیوب راه افتادن سوئیفت به چه سرانجامی مبتلا میشود؛ بررسی این نکته شاید بتواند راز افزایش واردات در دولت یازدهم را برملا کند.