طرح توزیع سهام عدالت در کشور از سال 85 تاکنون اجرایی شده و بر اساس قانون تاکنون بیش از 49 میلیون نفر به عنوان مشمولان و دریافت کنندگان نهایی سهام عدالت در کشور شناخته شدهاند.
همچنین نگاهی به ترکیب سبد سهام عدالت نشان میدهد در حال حاضر نام 60 شرکت در پرتفوی این سهام تحت عنوان شرکتهای سرمایهپذیر قرار دارد که طبق قانون باید این شرکتها هر ساله پس از برگزاری مجامع، سود تقسیمی خود را به سازمان خصوصیسازی بدهند و این سازمان هم بابت اقساط سهام عدالت، سودهای دریافتی را به حساب خزانه واریز میکند.
البته پس از پایان مهلت 10 ساله قانونی تعیین شده، سازمان خصوصیسازی از امسال موظف است سود تقسیمی مجامع شرکتها را به حساب سهامداران عدالت واریز کند.
به همین دلیل از فروردین سالجاری این سازمان اقدام به دریافت شماره شبای حساب بانکی مشمولان سهام عدالت از طریق سامانه این سهام کرده است تا پس از پایان فصل مجامع، شرکتهای سرمایهپذیر سود سال مالی 95 خود را به حساب مشمولان واریز کند.
بر این اساس نگاهی به آمار نشان میدهد تا کنون مجامع عمومی عادی سالیانه رسیدگی به عملکرد سال مالی 1395 در خصوص 19 شرکت سرمایهپذیر سهام عدالت از مجموع 49 شرکت قطعی واگذار شده به این طرح برگزار شده است.
همچنین تعداد 14 شرکت از مجموع 19 شرکتی که مجمع عمومی آنها برگزار شده است، دارای عملکرد منجر به سود قابل تقسیم بودهاند و در مجامع عمومی این 14 شرکت، توزیع سود میان دارندگان سهام به تصویب نرسیده است. از سوی دیگر عملکرد تعداد 5 شرکت دیگر نیز منجر به توزیع سود بین سهامداران از جمله مشمولان سهام عدالت نشده است.
این گزارش میافزاید: سود قابل توزیع مصوب مجامع عمومی شرکتها بابت سهم مشمولان سهام عدالت تا کنون حدود 1700 میلیارد تومان بوده است که توسط این شرکتها در مهلت قانونی تادیه خواهد شد.
در این میان برخی شرکتهای پتروشیمی سرمایهپذیر سهام عدالت شامل پتروشیمیهای مارون، جم و فجر بالاترین سهم در میزان سودآوری سال جاری سبد سهام عدالت را داشتهاند.
بر این اساس از حدود 1700 میلیارد تومان سود شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت تا کنون، بالغ بر 60 درصد مبلغ این سودآوری متعلق به این سه شرکت پتروشیمی بزرگ و موفق کشور بوده است.