ایستادگی مازاد عرضه نفت بر سر راه اوپک

تلاش های سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای بالا بردن قیمت جهانی نفت بوسیله از بین بردن مازاد عرضه نفت در بازارها با مشکلی جدی مواجه شده است؛ عرضه نفت رقبا بیش از حد انتظار است.

طی سه هفته گذشته از زمانیکه اوپک، روسیه و برخی دیگر از تولیدکنندگان نفت برای تمدید برنامه کاهش تولید نفت به مدت نه ماه دیگر با یکدیگر توافق کردند، قیمت نفت برنت 13 درصد کاهش یافته است و به کمترین سطح خود در سال 2017 رسیده است.

در حالیکه کشورهای شرکت کننده در این طرح- که در مجموع 50 درصد از نفت جهان را تامین می کنند- 1.8 میلیون بشکه از تولید روزانه نفت خود را کاسته اند اما تلاش های آن ها در این راه تاثیری در بازار ندارد.

صنعت نفت شیل آمریکا در سال 2017 با قدرت بیشتری به کار خود ادامه می دهد و انتظار می رود که رشد آن در سال آینده سرعت بیشتری نیز بگیرد. سطح ذخیره نفت در زمان مازاد عرضه آنطور که خیلی ها انتظار داشته اند رشد نکرده است و این ذخایر تابعی از تقاضا بوده اند.

سایر کشورها مانند برزیل نیز بعد از سرمایه گذاری هایی که در زمان نفت بالای 100 دلاری در سال 2014 انجام دادند، اکنون در حال افزایش تولید نفت خود هستند.

گری راس، در موسسه Pira Energy Group، اعلام کرد: "در نظر اوپک، آنها تولید خود را کاهش داده اند و اکنون بازار باید صبور باشد تا سطح ذخیره نفت کاهش یابد. اما تا پایان سال، باز هم به نظر ما 150 تا 200 میلیون بشکه اضافه بر سازمان در ذخایر نفتی استراتژیک جهان وجود خواهد داشت."

هم اکنون اوپک و متحدانش در جدال با زمان هستند تا ثابت کنند که می توانند مازاد عرضه را مدیریت کنند.

بعد از افت تولید در سال های 2015 و 2016 میلادی، تولید نفت شیل آمریکا بنابر اعلام اداره اطلاعات انرژی این کشور در ماه آینده به حد نصاب جدید پنج میلیون و 475 هزار بشکه در روز می رسد. این صنعت جوان ثابت کرد که می تواند هزینه های خود را کاهش دهد و با قیمت های نزدیک به بشکه ای 50 دلار نیز رقابت کند.

سازمان بین المللی انرژی اعلام کرد که عرضه نفت کشورهای خارج از اوپک، که آمریکا در پیشانی آنها قرار دارد، در سال آینده سریعتر از تقاضای نفت رشد می کند. این بدان معنی است که مازاد عرضه نفت در سال 2018 میلادی نیز از میان نخواهد رفت مگر آنکه اوپک بیشتر مداخله کند.

در کوتاه مدت به نظر نمی رسد که تلاش های اوپک برای بازرگانان آنچنان سریع عمل کند. ذخیره نفت بر روی نفتکش ها در آبهای هاب های نفتی جهان دوباره شرع شده است. این نشانه ایست از مازاد چشمگیر عرضه نفت در هنگامی که تقاضا به طور معمول بالاست.

حداقل پنج میلیون بشکه نفت در بخش انگلیسی دریای شمال ذخیره شده است. نفتکش های بیشتری نیز در آبهای سنگاپور رصد شده اند. آبهای برخی کشورهای تولیدکننده نفت مانند کشورهای غرب آفریقا نیز شاهد ذخیره نفت بر روی نفتکش است.

کارشناسان معتقدند که در فصلی که تقاضا پالایشگاه ها بالاست، این اتفاق می تواند به منزله زنگ خطری جدی تلقی شود.

عربستان به تازگی اعلام کرده است در راستای مبارزه با مازاد عرضه در بازار نفت کمتری به آمریکا صادر می کند. تحلیلگران بر این باورند که سایر اوپکی ها هم باید صادرات خود به بازارهای آسیا را کاهش دهند. این امری است که بسیاری از کشورها تمایلی به انجام آن ندارند چراکه نمی خواهند مشتریان خود را به خاطر شرایط بازار از دست بدهند.