ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه امروز هیئت دولت در جمع خبرنگاران، گفت: یکی از کارهای مثبت انجام شده در چند سال اخیر راهاندازی سامانه چکاوک بود که نظمی را در تبادل چکهای بانکی ایجاد میکرد که دقت و سرعت را بالا برده و اعتباری را به چک برگرداند.
وی افزود: یکی از مراحل تکمیلی به امکان شناسایی چک در مبدأ برمیگردد که این کار به صورت الکترونیک انجام شود که یک سامانه به نام صیاد است که به سامانه چکاوک متصل میشود و میتواند ابعاد مثبت مورد استفاده از چکاوک را توسعه دهد که این در شرف طی مراحل نهایی خود است و ویژگیاش این است که چکها باید از استانداردی ویژه در مرحله چاپ برخوردار باشند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه رشد اقتصادی طی 9 ماهه اول سال 95، 11.6 درصد بود گفت: پیشبینی ما این است که در کل سال 95 نیز این رشد اقتصادی بالای 10 درصد و دو رقمی خواهد بود اما با توجه به اینکه یکی از عوامل رشد دو رقمی نفت بوده و امسال محدودیتهایی دارد در سال 96 با توجه به تحرک مثبت در سایر بخشها فکر میکنیم انشاءالله بالای 6 درصد است اما باید به تدریج مورد بررسی قرار گیرد و اطلاعات دقیقتری اعلام شود.
سیف درباره برنامههای موجود برای کاهش سود تسهیلات بانکی متناسب با تورم تصریح کرد: یکی از کارهای ریشهای که میتواند به صورت پایدار در منطقی شدن نرخ سود اثر بگذارد که حول و حوش نرخ تورم است، مهمترین پروژهای که باید عملیاتی شود، بحث اصلاحات نظام بانکی است که آغاز شده و دستاوردهای خوبی نیز داشته است.
وی تأکید کرد: برخی میخواهند به غلط نگرانیهای کاذبی نسبت به بانکها ایجاد کنند که ضمن اینکه ما قبول به ایجاد اصلاحات داریم، این نگرانیها را درست نمیدانیم و بانک مرکزی برنامههای خود را به ترتیب در جهت تقویت پایداری نظام بانکی به کار میگیرد و انشاءالله نتایج آن حتماً مثبت خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که آیا ارز وارد بورس میشود یا خیر گفت: ممکن است دو مطلب مورد نظر شما باشد، یکی بورس خرید و فروش فیزیکی ارز است و دیگری بحث مشتقات ارزی. بحث مشتقات ارزی حتماً میتواند در بورس راه بیفتد و ما در شورای عالی بورس آن را مصوب کردیم، اما خرید و فروش ارز در سامانهای شبیه بورس و بین بانکی انجام میشود. تک نرخی شدن ارز از برنامههای قطعی است و انشاءالله تا آخر سال اتفاق میافتد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره آخرین اقدامات انجام شده در خصوص سپردهگذاران موسسه کاسپین اظهار کرد: یکی از کارهایی است که بانک مرکزی به جد روی آن متمرکز شده و هدف اصلی نیز آن است که خسارت مردم را به حداقل برساند چون یک سری موسسات بدون مجوز و نظارت بانک مرکزی شکل گرفتند در نتیجه باعث شده بینظمیهایی ایجاد شود و عدهای سوء استفاده و کلاهبرداری کنند.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: خوشبختانه دستگاه قضایی وارد مطلب شده و همکاری خیلی خوبی در رابطه با پیگیری تک تک آنها وجود دارد و عمدهترین قسمتی که بانک مرکزی با کمک مرجع قضایی روی آن متمرکز است، شناسایی اموال در درجه اول است که آنها مورد سوء استفاده قرار نگیرند و به محض اینکه این اموال شناسایی شد شروع به پرداخت خواهیم کرد.
وی یادآور شد: در رابطه با موسسه فرشتگان نیز این اتفاق افتاد و با شناسایی اموال و متناسب با آن و با هماهنگی مرجع قضایی پرداختها آغاز شده و تا 10 میلیون و 20 میلیون انجام شود. البته برخی مزاحمتهایی ایجاد کردند که موضوع دنبال میشود. فکر میکنم با این شیوه مردم میتوانند این اطمینان را داشته باشند که بانک مرکزی حداکثر تلاش خود را میکند و هیچ راه دیگری با توجه به حساسیت موجود، وجود ندارد.
وی در توصیهای به استانداران و نیروی انتظامی، گفت: مراقبت کنیم که مجدداً چنین پدیدههایی را در آینده نداشته باشیم که بازار اقتصادی شرایط ثبات خود را داشته باشد.