طبق قرارداد و تفاهمنامه ۱۰ جانبهای که دیروز میان ایرانخودرو و چند شرکت معتبر دنیا در حوزه طراحی پلتفرم و محصول امضا شد، قرار است بزرگترین خودروساز ایران طی دو، سه سال آینده صاحب پلتفرمی اختصاصی شده و در یک دوره زمانی 10 ساله، 23 محصول روی آن ساخته شود.
در کنسرسیوم مربوطه، شرکتهای خارجی «بنتلر» آلمان، «پانچ» بلژیک، «هیوندای پاورتک» کره جنوبی، «ماهله» آلمان و «پینین فارینا» ایتالیا حضور دارند و از آن سو ایرانخودرو، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و انجمن قطعهسازان نیز طرفهای ایرانی آن بهشمار میروند. در مراسم دیروز اما وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به قرارداد 10 جانبه با طراحان دنیا، گفت: اگر گاهی خریداران از کیفیت برخی خودروهای داخلی گله میکنند، عمدتا این موضوع به کیفیت قطعات بازمیگردد؛ بنابراین در این زمینه قطعهسازان داخلی باید با مشارکت با شرکتهای معتبر خارجی، سطح فناوری خود را ارتقا دهند. محمدرضا نعمتزاده با بیان اینکه صنعت خودرو یک صنعت جهانی و صادرات محور بوده و نباید نگاهش فقط به بازار داخل باشد، افزود: با اجرایی شدن برجام، موانع گذشته برطرف شده و باید از این فضا برای توسعه صادرات استفاده کنیم.
وی ادامه داد:نباید بگوییم برجام برای ما چه آورده است؛ ما در گذشته در محدودیت قرار داشتیم، اما برجام اوضاع را به شرایط عادی بازگردانده و در نتیجه، روابط با شرکتهای خارجی دوباره آغاز شده است. به گفته نعمتزاده، صنعت خودرو اگر میخواهد در سطح و کلاس جهانی قرار گیرد، باید در زمینه دستیابی به دانش طراحی به پلتفرم خودرو تمرکز کند و قراردادی هم که امروز امضا شد، در همین راستا بود.اما مدیرعامل ایرانخودرو نیز با اشاره به قرارداد 10 جانبه با شرکتهای طراح دنیا، گفت: پیشبینی میشود اولین محصول پلتفرمی که قرارداد تولید و طراحی آن منعقد شد، ظرف دو سال و نیم سال آینده تولید و وارد بازار شود.هاشم یکهزارع با بیان اینکه خودروهای صندوقدار، شاسیبلند، هیبریدی روی این پلتفرم به تولید خواهند رسید، افزود: طبق برنامهریزی صورت گرفته طی ۱۰ سال ۲۳ مدل خودرو روی این پلتفرم تولید خواهد شد. وی ادامه داد: بعضی از خودروهای فعلی باید ظرف مدت زمانی بهتدریج از رده خارج و خودروهای جدید جایگزین آنها شوند.
یکهزارع تاکید کرد: ایرانخودرو از این پس تمرکز بیشتری در حوزه خدمات پس از فروش خواهد داشت؛ زیرا این وظیفه ماست که خودروهایی با قیمت و کیفیت و خدمات پس از فروش مناسب، تولید و عرضه کنیم. وی با بیان اینکه صنعت خودرو در همه جای دنیا لکوموتیو سایر صنایع است، گفت: اگر در ایرانخودروسازی نداشتیم تنها سال گذشته باید ۱۳ میلیارد دلار ارز برای واردات یک میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو از کشور خارج میشد. یکهزارع همچنین با اشاره به اثر برجام بر رشد صنعت خودرو، گفت: توسعه این صنعت بدون همکاریهای بینالمللی ممکن نیست و ما نیز با اجرایی شدن برجام در سال گذشته، توانستیم اولین قرارداد مشارکت بینالمللی را با پژو فرانسه منعقد کنیم.
به گفته مدیرعامل ایرانخودرو، تولید پژو ۲۰۰۸ رسما از هفته گذشته آغاز شده و از اواخر امسال نیز خودروی ۳۰۱ تولید و وارد بازار میشود و پس از آن نیز مدل 208 در اختیار مشتریان قرار خواهد گرفت. اظهارات مدیرعامل ایرانخودرو در شرایطی بود که رئیس انجمن قطعهسازان ایران نیز با اشاره به تشکیل کنسرسیوم طراحی پلتفرم، گفت: امیدوارم با امضای این قرارداد و مشارکت قطعهسازان، به هدف ساخت داخل 40 درصدی خودروهای داخلی دست پیدا کنیم. رضا رضایی همچنین از این قرارداد بهعنوان اتفاقی که میتواند رابطه صنعت خودرو و دانشگاهها را گسترده کند، یاد کرد. اما در مراسم روز گذشته، مدیرعامل پانچ بلژیک نیز گفت: هدف از همکاری با ایران خودرو در قالب قرارداد مشترک، طراحی پلتفرم و توسعه و کسب سهم مناسبی از بازارهای رقابت جهانی است.
فیلیپ فورییر افزود: امضای این قرارداد به مثابه اتحاد بیشتر برای رقابت خوب با همکاری ایران خودرو در صحنه جهانی است. وی ادامه داد: محصولات شرکت پانچ گیربکس دندهای و اتوماتیک برای بهرهوری انرژی است که برای ایران هوای پاکی را ایجاد خواهد کرد. به گفته مدیرعامل پانچ، ایران خودرو به واسطه همکاری با برندهای معتبر خارجی، آیندهای روشن خواهد داشت. در ادامه اما مدیرعامل شرکت پینین فارینا ایتالیا نیز گفت: برای کسب سهم مناسب از تولید جهانی طراحی، تولید و پلتفرم یک پایه و اساس بهشمار میرود.سلیو آنگوری با بیان اینکه ایران خودرو با طراحی و تولید محصولات جدید، سهم و جایگاه مناسبی در تولید جهانی خواهد داشت، تاکید کرد: پینین فارینا در این کنسرسیوم همکاری، طراحی بدنه برای محصولات جدید ایران خودرو را برعهده دارد.