بحران ایجاد شده برای موسسه مالی کاسپین و سپرده گذاران آن درحالی پنجمین ماه خود را سپری می کند که مسئولان بانک مرکزی وعده حل مشکلات تا خردادماه و تعیین تکلیف تعاونی های ادغامی در این موسسه تا امروز (30 فروردین) را به مردم داده اند.
از آنجایی که طبق اعلام اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی، تکلیف تعاونی های ادغامی در موسسه اعتباری کاسپین تا امروز باید مشخص شده باشد، جمع زیادی از سپرده گذاران این موسسه برای دریافت خبر خوش راهی میرداماد شدند تا شاید قفل سکوت ساکنان برج میردادماد بشکند و خبرهای خوب به گوششان برسد.
تجمع کنندگان مقابل ساختمان بانک مرکزی در میردادماد با سر دادن شعار هایی همچون : ای رهبر آزاده حمایت حمایت ؛ سیف بیا جواب بده جواب رهبر رو بده ؛ سرمایه های مردم آزاد باید گردد ؛ بانک مرکزی حمایت حمایت ؛ با یک خط اعتباری مشکل مردم حل میشه؛ خواستار تعیین تکلیف قطعی و نهایی از سوی بانک مرکزی بعنوان متولی نظام پولی و بانکی جهت حل این بحران و سوء مدیریت چند ماهه در این موسسه شدند.
سپرده گذاران از اعلام زمان های مختلف از سوی بانک مرکزی برای حل بحران کاسپین گله دارند و معتقدند این زمان ها در حقیقت خرید زمان برای دولت در آستانه انتخابات است؛ یکی از این افراد به خبرنگار تسنیم گفت: این رفتار توهین آشکار به حقوق شهروندی مردم و مهم تر شعور مردم فهیم ایران است که مدیران دولت تدبیر و امید هر از چند گاهی یک تاریخ جدید اعلام کنند؛ انگار مسئولان بانک مرکزی فقط در حال وعده درمانی برای مردم هستند نه حل اساسی مشکل!!!
سپرده گذار دیگری که خود را فریب خورده بانک مرکزی می نامد در همین ارتباط می گوید: بانک مرکزی اول مجوز رسمی بدون هر گونه شرطی به این موسسه داد؛ بعد از آن موسسه با تبلیغات در سطح شهر و از طریق تلویزیون مردم را تحریک برای سرمایه گذاری کرد اما بعد از 10 ماه با اعلام زیان و کسری آنهم در همان تلویزیون پول و سرمایه های مردم را مسدود کردند.
وی افزود: بعد از این همه مدت تازه مدیران بانک مرکزی یادشان افتاده که باید ابتدا تعاونی های اعتباری تشکیل دهنده کاسپین را ارزیابی و بعد ادغام و در نهایت مجوز صادر می کردند!!!
این سپرده گذار هم مانند سایر سپرده گذاران کاسپین از عدم عذرخواهی دولت یازدهم و بانک مرکزی در بحران بوجود آمده برای مردم ابراز ناراحتی کرده و ادامه می دهد: متاسفانه تا به حال هیچ یک از مدیران بانک مرکزی از بابت این رسوایی از مردم عذر خواهی نکرده اند؛ البته به جای عذرخواهی میگویند مردم مقصر اند چون باید علم غیب می داشتند و متوجه مشروط بودن مجوز موسسه می شدند!!!
فرد دیگری وارد بحث می شود و می گوید: بعد از این همه کش و قوس بعضی از مقامات بانک مرکزی اعلام می کنند باید اموال کاسپین فروخته شود تا همانند ثامن الحجج پول مردم را بدهند !!!
این سپرده گذار که بشدت از عملکرد مدیران دولتی گله مند است، افزود: پس چه فرقی میان سرنوشت یک موسسه مجاز و موسسه غیر مجازهست؟ آیا این رفتار بانک مرکزی خود مصداق فریب سازمان یافته و یک تبانی با مدیران و سهامداران موسسه کاسپین علیه مردم نیست که باعث از بین بردن سرمایه های زندگی آنها شده است ؟!
مهمترین اعتراض مردم به وضعیت ایجاد شده، متوجه بانک مرکزی و رئیس جمهور است؛ سپرده گذاران کاسپین بارها در نامه ها، تجمع ها و شعارهای خود از رئیس جمهور خواسته اند که با ورود به ماجرا سبب حل و فصل مشکلاتشان شود ولی هنوز از دستورات و اقدامات روحانی در اینباره خبری نشده است.
البته سکوت رئیس جمهور درباره کاسپینی ها در آخرین نشست خبری اش که هفته گذشته برگزار شده بود، شکست، هر چند تلویحی!
روحانی روز دوشنبه هفته گذشته در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره سیاستهای دولت برای کنترل تورم که باعث ایجاد بحران در نظام بانکی شده است، گفت: من کلمه بحران را قبول ندارم و هیچ بحرانی وجود ندارد. وضع امروز بانکها از دیروز خیلی بهتر است. ممکن است یک مورد خاصی وجود داشته باشد که البته توضیحات آن را رئیس کل بانک مرکزی به تفصیل دادهاند؛ چند موسسه در یک موسسه جدید ادغام شده بودند و در این زمینه یک قاضی دخالتهایی داشته و مشکلاتی ایجاد شده، در این راستا من از رئیس بانک مرکزی خواستم از آن قاضی به دستگاه قضایی شکایت کند، چون در امری که به او مربوط نبوده دخالت کرده و به طور کل مشکلی که در یک گوشهای پیش آمده قابل حل است.
این اظهارات در حالی از سوی روحانی درباره کاسپین مطرح شد که افکار عمومی از رییس جمهور می پرسند اگر یک قاضی دستور اشتباهی صادر کرده چرا در همان زمان بانک مرکزی نسبت به آن حکم اعتراض نکرد و برای آن قاضی شکایتی تنظیم نکرده است؟!
روحانی که کلمه بحران را برای نظام بانکی قبول ندارد و معتقد است وضع امروز بانک ها از دیروز خیلی بهتر است، احتمالاً اطلاعات کافی درباره کاسپین و حجم خسارت وارده به سپرده گذاران آن ندارد که با افتخار از وضع خوب بانک ها در حال حاضر سخن می گوید؛ شاید هم بانک مرکزی در این باره اطلاعات کامل و درستی به ایشان نداده مبنی بر اینکه موسسه کاسپین موسسه جدیدی نیست بلکه کاسپین تنها یک اسم جدید برای موسسه اعتباری آرمان ایرانیان قبلی بوده و تمام همان 8 تعاونی اعتبار تشکیل دهنده آن نیز از زمان فعالیت آرمان ایرانیان منحل شده و حتی پذیره نویسی در سازمان بورس هم با نماد"وآرمان" در سال 1394 انجام شده بود.
با این اوصاف و به زعم همه کارشناسان در خصوص پرونده ملی موسسه مالی " مجاز کاسپین" باید گفت مقصر اصلی بانک مرکزی به عنوان تنها و بالاترین متولی نظام پولی و بانکی کشور بوده و مردم هیچ تقصیری در این موضوع ندارند زیرا به اعتماد مجوز دار بودن این موسسه سرمایه گذاری کرده اند و بانک مرکزی باید پاسخگو باشد .
حال بایستی منتظر ماند و دید آیا متولیان بانک مرکزی دولت تدبیر و امید می توانند در واپسین روزهای عمر دولت روحانی معظل مردم گرفتار در کاسپین را برای همیشه حل و فصل نمایند؟!