رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با اشاره به اینکه سیاست بانک مرکزی موجب شد ارز به جای تک نرخی، سه نرخی شود، از برخی مفاد دستورالعمل جدید بانک مرکزی درمورد بازار ارز انتقاد کرد.
وی با بیان اینکه در یک ماه گذشته نرخ ارز بهصورت هیجانی و غیرمنطقی بالا رفت، افزود: بانک مرکزی بهعنوان مسئول بازار ارز باید اقدامی انجام میداد و برای کنترل نرخ ارز تمهیداتی را اجرایی می کرد که در این راستا نشستی را با صادرکنندگان محصولات پتروشیمی و مدیران بانکی انجام داد و قرار شد ارز آزاد از سیستم بانکی تامین شود.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با اعلام اینکه معتقدم این دستورالعمل حاوی نکات مثبت و منفی است، گفت: مثبت از این جهت که بانک ها را ملزم می کند که به چرخه انجام وظایف خود بازگردند و به دلیل تحریم که فاصله افتاده بود دوباره اینها احیا شوند و در شرایط جهانی حضور پیدا کنند و برای واردکنندگان و صادرکنندگان خدمات بانکی ارائه دهند.
لاهوتی با اشاره به اینکه نکته بعدی بحث فروش ارز به نرخ آزاد است که این هم نکته مثبتی است، اظهار داشت: فروش اعتبار ۱۰ درصدی و ۹۰ درصدی نکته مثبتی است تنها اشکالی که دارد این است که نرخ ۳۶۰۰ تومان را به عنوان پایه اعلام کردند در صورتیکه اگر مبنا نرخ ارز آزاد باشد باید نرخ سامانه سنا مورد پذیرش قرار می گرفت و عملا با اعلام ۳۶۰۰ تومان نه تنها به سمت تک نرخی نرفتیم بلکه سه نرخی شدیم.
وی با بیان اینکه این می تواند تبعاتی داشته باشد و معقتدم که حتی اگر بانک مرکزی قصد داشت که دلار را با این روش پایین نگه دارد به راحتی می توانست با تزریق منابع به واردکنندگان نرخ روزانه را کاهش داده و به هر عددی که می خواست می رسید، افزود: اینکه یک نرخ سوم را در یک دستورالعمل اعلام کنیم درست نیست گرچه این اقدام در راستای کاهش نرخ ارز در بازار است اما کمکی به تک نرخی شدن نمی کند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، افزود: نکته بعدی اینکه در این دستورالعمل زمانی مشخص شده برای محدود کردن صرافی ها و موکول کردن خدمات به صرافی ها که به نظر من با توجه به اینکه هنوز روابط طبیعی بین سیستم بانکی ما و سایر بانک ها وجود ندارد و ما در نقل و انتقال پول مشکل داریم تضادی است که در این بخش نامه وجود دارد.
لاهوتی با بیان اینکه نکته بعدی این است که گشایش اعتبار در کشور کمتر از ۲۰ درصد و ۳۰ درصد واردات را در بر می گیرد و عملا سیستم پرداخت مستقیم برای واردات در حال انجام است، اظهار داشت: بنابراین اینکه برای این کالاها یک نرخ سوم اعلام کنیم اما بقیه کالاها استفاده نکنند از نقاط ضعف این دستورالعمل است.
وی با اشاره به اینکه به هر حال این دولت وعده داده بود که ارز را تک نرخی کند و در برهه ای از زمان فعالان اقتصادی احساس کردند که این اتفاق در حال رخ دادن است، اظهار داشت: ارز مبادله ای به نرخ ۳۲۰۰ تومان و ارز آزاد به رقم ۳۵۰۰ تومان رسیده بود که نشانگر فاصله نزدیک دو نرخ بود و به راحتی ارز تک نرخی اتفاق میافتاد اما پس از جهش نرخ ارز فاصله دو ارز زیاد شد بنابراین در شرایط فعلی ارز تک نرخی امکان پذیر نبوده و حتی ارز سه نرخی شده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: نکته دیگر این است که اختصاص ارز مبادله ای به یکسری از کالاها که حذف شده بود دوباره برقرار شد که معتقدم که این هم در راستای تک نرخی کردن ارز نیست و برخلاف جهت است همچنین باید به این موضوع توجه داشت که تاثیر ارزهای مبادله ای که تاکنون پرداخت شده را در سفره مردم کمتر دیدیم.
لاهوتی ادامه داد: بر تخصیص این پول ها نظارتی نبوده تا محصولات نهایی ارزان تر در اختیار مردم قرار گیرد که اختصاص دوباره این رقم به برخی کالاها با شعار شفافیت اقتصادی و حذف رانت ها در تضاد است و معتقدم این هم یکی از اشکالات این بسته است.