ماهی یک تا دو میلیون تومان؛ این اجارهبهایی است که برای صدها هکتار از مناطق جنگلی شمال کشور در نظر گرفته شده، مناطقی مانند سیسنگان یا نمکآبرود که به اعتقاد کارشناسان دهها برابر این اجاره درآمد دارند و نباید فراموش کرد که جنگلهای کشور جزو انفال و داراییهای عمومی هستند، بنابراین نباید با چنین قراردادهایی حقوق مردم را زیر پا گذاشت.
این اتفاق درحالی رسانهای میشود که مسئولان، دیروز برای بحث درباره نحوه اجرایی ساختن طرح استراحت جنگل دور یکدیگر جمع شده بودند، نوشدارویی که برای نجات جنگل باید هرچه زودتر اجرایی شود تا دیگر شاهد انعقاد چنین قراردادهایی که بیشتر به شوخی شبیهاند، نباشیم. کارشناسان حاضر در نشست خبری تبیین سیاستهای سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور بر لزوم اجرایی شدن طرح تنفس جنگل پافشاری کردند. هادی کیادلیری، رئیس انجمن علمی جنگلبانی درباره قراردادهایی که براساس آن بخشی از جنگلهای باستانی هیرکانی در ازای مبالغی در حدود یک تا دو میلیون تومان به برخی افراد واگذار شده گفت، چنین قراردادهایی بیشتر به شوخی شبیه است، به همین دلیل باید معیار و شاخصهای مناسبی برای تنظیم قراردادهای بهرهبرداری از جنگل در نظر داشت.
جنگلهای شمال کشورمان که بیش از یک میلیون سال از عمرشان میگذرد و کارشناسان قدمتشان را به دوران سوم زمینشناسی نسبت میدهند، این روزها حال خوشی ندارد، زیرا به جای بهرهبرداری به شکلی انجام شده که اگر ادامه پیدا کند، سبب نابودی این سرمایه ملی خواهد شد، چراکه تنوع گونههای گیاهی و جانوری بشدت کاهش یافته است. بیشتر کارشناسان معتقدند برای نجات جنگلهای هیرکانی حتما باید به جنگل استراحت داد، اما در این بین به نظر میرسد باید نگران طرحهای جایگزین بهرهبرداری از جنگل بود، چون اگر مانند طرحهای گذشته دنبال شود، حتما مشکلات تازهای برای جنگلهای کشور ایجاد خواهد شد.
ناصر مقدسی، قائممقام سازمان جنگلها و رئیس شورایعالی جنگل نیز در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت طرحهایی مانند سیسنگان و نمکآبرود تاکید کرد: در دهسالی که پیشرو خواهیم داشت؛ دیگر برای طرحها بیلان اقتصادی نخواهیم نوشت، درواقع برای حفاظت جنگل و برگشت جنگل به پایداری سرمایهگذاری میکنیم.
آنطور که وی توضیح داد، با اجراییشدن طرح تنفس جنگل تلاش میشود تا طرحهایی که مطالعه دقیقی روی آنها شده و تهدیدی برای جنگل نیست، اجرا شود. بهعنوان مثال، گردشگری پایدار میتواند یکی از این گزینهها باشد. مقدسی درباره تامین اعتبارات و منابع بیان کرد: مشخصا باید از منابع نفتی، برندسازی، اعتبارات دولتی یا ترکیبی از این منابع برای نجات جنگل بهره گرفت.
مسئولان سازمان جنگلها در نشست دیروز تاکید کردند، قرار است بازنگری مناسبی نیز در طرحهای جنگلداری صورت گیرد و حقوق مردم که جنگلها به آنها تعلق دارد، استیفا شود. آنطور که رئیس شورای عالی جنگل توضیح داد، این قراردادها تحت بازنگری است و برای بازپسگیری جنگل تلاش میشود تا حقوق دولت و ملت استیفا شود. هرچند مسئولان سازمان جنگلها معتقدند چیزی به پایان عمر چنین قرار دادهایی نمانده، اما باید تاکید کرد با اجرای طرح تنفس جنگل و جایگزین شدن طرحهایی مانند گردشگری بهجای برداشت چوب، امکان تکرار شدن چنین قراردادهایی وجود دارد، به همین دلیل سازمان جنگلها باید با نظارت دقیقتر مانع آسیب دیدن جنگل و پایمال شدن حقوق شهروندان شود.