زنگنه: اسرار مخالفان را افشا می‌کنم

 بیژن زنگنه در یک نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برگزار شد، گفت: ایران در برهم ریختن ثبات بازار نفت نقشی نداشته است، از این رو پس از تحریم ها ما اکنون به دنبال احیای سهم خود در بازارهای جهانی نفت خام هستیم.

وی درباره حضور در نشست مجمع بین المللی انرژی با تایید این که در این اجلاس که هفتم و هشتم مهرماه برگزار می شود شرکت خواهد کرد، افزود: زمانی که بی ثباتی در بازار ایجاد شد، تولید نفت ایران به زحمت به ٢ میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه می رسید و صادرات نفت کمتر از یک میلیون بشکه در روز بود.

وی تصریح کرد: انتظار ما این است کسانی که ثبات بازار را برهم زدند، بالاترین و اصلی ترین مسئولیت را در برگرداندن ثبات به بازار برعهده بگیرند.

وزیر نفت تاکید کرد: احیای سهم از دست رفته ایران در بازار نفت، اراده و خواست ملی مردم ایران است.

 

اولویتهای ایران در مدل جدید قراردادهای نفت

 

زنگنه درباره وضع نهایی الگوی جدید قراردادهای نفتی گفت: کمیسیون تطبیق مصوبات مجلس خواهان انجام اصلاحاتی شده است که این اصلاحات صورت می گیرد و پس از تصویب در هئیت دولت دوباره به مجلس ارسال می شود.

وی با بیان این که الگوی جدید قراردادی نفت، شرایط عمومی قراردادهاست که نوعی قرارداد بیع متقابل جدید به شمار می آید، گفت: در جلسه یکشنبه هفته گذشته (٣١ مردادماه) نمایندگان سوال کننده از توضیحات ارائه شده قانع شدند و موافقان هم قاطعانه موافقت خود را اعلام کردند و حمایت مطلوبی از این الگوی جدید قراردادی بعمل آمد.

 وزیر نفت یادآور شد: الگوی جدید قراردادهای نفتی که شرایط عمومی است، تنها باید به تصویب هیئت دولت برسد و پس از نهایی شدن چارچوب، مدتی زمان صرف تهیه پیش نویس می شود و پس از امضای قراردادها یک نسخه به صورت طبقه بندی شده به مجلس ارسال می شود.

به گفته زنگنه، توسعه میدان های مشترک و افزایش ضریب بازیافت نفت از میدان های قدیمی، اولویت های ما در امضای قراردادهای جدید نفتی خواهد بود.

وزیر نفت درباره زیانهای ناشی از تاخیر در اجرای الگوی قراردادهای جدید نفتی گفت: برای نمونه می گویم که ما در پارس جنوبی نزدیک به هزار میلیارد مترمکعب گاز برداشت کرده ایم، در حالی که فطر ٢ هزار و ٤٠٠ میلیارد مترمکعب برداشت کرده؛ درست است ما می گوییم برداشت ما امسال با قطر برابر می شود اما به صورت تجمعی، عقب ماندگیها به سادگی قابل جبران نیست.

زنگنه ادامه داد: برخی فازهای پارس جنوبی باید چهارساله به مدار می آمد اما زمانی که ١١ سال به طول می انجامد، به آن معناست که هفت سال سرمایه کشور از دست رفته است.

 وزیر نفت تصریح کرد: در موضوع قراردادهای نفتی باید دقت لازم بکار گرفته شود، اما نباید فرصت های طلایی را از دست داد؛ فرصت هایی که می تواند سبب اشتغال، راه اندازی صنایع و کسب و کار حلال برای مردم شود.

زنگنه گفت: بیش از ٧٥ تا ٨٠ درصد ارزش قراردادهای نفتی به ایرانی ها واگذار می شود و بسیاری از شرکتهای داخلی مانند صدرا، ایزوایکو، تاسیسات دریایی، ماشین سازی ها و کارخانه های تولیدی کسب و کارشان رونق می گیرد.

 وی تصریح کرد: نفت اگر در اقتصاد ایران فعال شود بسیاری از صنایع کشور فعال خواهند شد و بسیاری از صنایع کشور رونق می گیرند.

زنگنه درباره فعالیت ها در بخش فراساحل با بیان این که امسال سال خوبی داشته ایم و شرکت های تاسیسات دریایی و ایزوایکو سکوهایی برای فازهای پارس جنوبی ساختند و تحویل دادند، گفت: برای تحویل کار به این شرکت ها باید کار تعریف شود و قراردادهای اجرای پروژه ها عملیاتی شود.

وی افزود: اگر می خواهیم تقاضا را برای صنایع تحریک کنیم، باید پروژه ها تعریف، منابع مهیا و کارها حمایت شود.

وزیر نفت ادامه داد: چناچه میدان فرزاد بی، لایه نفتی پارس جنوبی، فاز ١١ و دیگر پروژه ها راه اندازی شود، شرکتهای فراساحلی می توانند خدمات بیشتری ارائه دهند.

  تحول در پارس جنوبی

وزیر نفت درباره طرح های گازی و پتروشیمی پارس جنوبی با بیان این که تحولی که پیش بینی کرده بودیم اکنون در حال رخ دادن است، ادامه داد: در فازهای پارس جنوبی بخش های خشکی جلوتر از دریاست و شاید تا چهار سال پیش تصور نمی شد این تعداد از فازها به بهره برداری برسند، اما شاهد هستیم که فازهای ١٧ و ١٨، ٢٠ و ٢١ و ١٩ برای بهره برداری آماده می شوند.

وی گفت: نصب تجهیزات در بخش خشکی فازهای ١٣، ٢٢،٢٣ و ٢٤ نیز در حال انجام است و به بهره برداری نزدیک می شوند.

زنگنه درباره جلسه های دیروز (پنجشنبه، چهارم شهریورماه) در شورای اداری و استانداری بوشهر با حضور مسئولان استانی و برخی نمایندگان مجلس گفت: مسئولان از تعامل میان صنعت نفت و مردم منطقه گفتند و از فعالیت های انجام شده در زمینه مسئولیت اجتماعی در منطقه راضی بودند.

وزیر نفت با اشاره با ورود سریع به فاز بهره برداری از فازهای پارس جنوبی گفت: آینده خوبی برای آینده منطقه متصور هستیم و باید برای حفظ تولید گاز در این منطقه تلاش کنیم.

وی درباره لایه نفتی پارس جنوبی گفت: امسال باید نخستین مرحله برداشت نفت از لایه نفتی پارس جنوبی را شاهد باشیم، هر چند که این طرح سالها با تاخیر روبرو بوده است.

زنگنه با بیان این که پارس جنوبی افزون بر تولید گاز و میعانات گازی، خوراک بسیاری از صنایع پایین دستی از جمله پتروشیمی ها را تامین می کند، گفت: ما باید نسبت به طرح های پتروشیمی در این منطقه و دیگر میدان های مشترک نفتی و بویژه در افزایش ضریب بازیافت نفت نگاه توسعه ای داشته باشیم.

وزیر نفت درباره اقدام های زیست محیطی صنعت نفت در پارس جنوبی تصریح کرد: مقدار سوزاندن گازهای مشعل در پالایشگاه های قدیمی در حال کاهش است و در پالایشگاه های جدید تاکید داریم واحدهای بازیافت گوگرد راه اندازی شوند.

زنگنه با بیان این که مطالبات مردم درباره بحث های زیست محیطی در منطقه بجاست، گفت: در تلاش برای کاستن از مقدار گازهای مشعل هستیم.

 

وی با بیان این که همان طور که در اقتصاد مقاومتی تعریف کرده ایم، واحدهای پتروشیمی بسیاری امسال و سال آینده وارد مدار تولید می شوند، روند پیشرفت هشت مجتمع ٦٩ هزار بشکه ای طرح فراگیر پالایشی سیراف را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: پیشرفت این طرح هم اکنون از مرز ١٠ درصد فراتر رفته، آماده سازی اراضی انجام و خرید لایسنس و طراحی های پایه انجام شده است.

زنگنه افزود: اراضی به طور متمرکز تحویل شرکت ها شده است، شرکت ها به دنبال مناقصه رفتند و برخی شرکت ها تامین مالی را از طریق فایننانس انجام داده اند.

نفت، محرک و پیشران توسعه اقتصادی کشور

زنگنه گفت: صنعت نفت می تواند محرک و پیشران توسعه اقتصادی در کشور باشد و تقاضا برای صنایع ایجاد کند به طوری که آنها در پروژه های نفتی فعال شوند.

وزیر نفت با تاکید بر این که صنعت نفت باید در تامین نیازهای کشور و مردم نقش آفرینی کند، ادامه داد: نفت بالاترین حجم درآمد ملی را به نفت واریز می کند بطوریکه پارسال وزارت نفت بابت یارانه ها، مالیات بر ارزش افزوده و عوارض فروش فرآورده های نفت و گاز، ٤٠ هزار میلیارد تومان به خزانه کشور واریز کرد.

زنگنه گفت: این رقم واریزی به غیر از سود سهام و مالیات های دریافتی از شرکت ها و پولی که بابت فروش نفت خام و میعانات گازی به خزانه وارد می شود، بوده است.

زنگنه درباره اختصاص سهم نسل آینده از نفت گفت: این موضوع از سیاست های کلی نظام و مقام معظم رهبری به شمار می آید و ساز و کاری است که در قالب صندوق توسعه ملی دیده شده است.

وی افزود: در برنامه ششم توسعه قرار است ابتدا ٣٠ درصد درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی واریز شود و سپس این میزان سالانه افزایش یابد که صندوق نیز می تواند با ارائه تسهیلات، چرخش پول ایجاد می کند.

 وزیر نفت گفت: بخشی از پول نفت که اکنون صرف سرمایه گذاری های توسعه ای، پروژه های عمرانی، آموزش و بهداشت و درمان می شود، برای آیندگان هم خواهد بود.

زنگنه ادامه داد: در سال ١٣٧٧ هم مطرح کردم که نباید همه پول نفت را به بودجه اختصاص دهیم که اکنون خوشبختانه این موضوع جا افتاده است و مقام معظم رهبری روی این موضوع حساس هستند و نسبت به برداشت ها از صندوق توسعه ملی حساسیت های زیادی نشان داده می شود.

پیگیری مستمر طرحهای اقتصاد مقاومتی صنعت نفت

وی درباره ٦ طرح اقتصاد مقاومتی در صنعت نفت گفت: طرح های اقتصادی مقاومتی کنونی کوتاه مدت هستند و اهداف کوتاه مدتی دارند.

به گفته زنگنه، نخستین طرح، طرح افزایش تولید از پارس جنوبی است که از آغاز بکار دولت یازدهم تاکنون، تولید گاز از این میدان گازی ١٥٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و تا آخر امسال نیز باید ٨٠ تا ٨٥ میلیون مترمکعب به این رقم اضافه شود؛ با تحقق این اهداف تا پایان امسال یا اواخر سال آینده، برداشت ما از پارس جنوبی با قطر برابر می شود.

وزیر نفت ادامه داد: برای تکمیل فاز ١١ پارس جنوبی و برداشت نفت از لایه نفتی این میدان مشترک، از الگوی جدید قراردادی نفت استفاده می کنیم.

وی گفت: دومین طرح کوتاه مدت اقتصاد مقاومتی، افزایش برداشت نفت خام از میدان های مشترک غرب کارون است که در زمان آغاز بکار دولت یازدهم، تولید از این میدان ها حدود ٧٠ هزار بشکه در روز بود و اکنون بیش از سه برابر شده و به ٢١٥ هزار بشکه در روز رسیده است.

زنگنه ابراز امیدواری کرد که تولید نفت از میدان های مشترک غرب کارون تا پایان امسال به ٢٨٠ هزار بشکه در روز برسد.

وزیر نفت، طرح سوم را ارتقای توسعه و فناوری در بخش بالادستی بویژه نفت برشمرد و گفت: در این باره ما برای توسعه ٢٠ میدان شامل ٥٢ مخزن نفتی با ٩ دانشگاه و مرکز پژوهشی کشور توافقنامه امضا کرده ایم.

وی درباره طرح چهارم گفت: بهره برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس یکی دیگر از طرحهای کوتاه مدت اقتصاد مقاومتی به شمار می رود که امیدواریم اواخر امسال راه اندازی شود.

وزیر نفت طرح راه اندازی ١٢ مجتمع پتروشیمی را پنجمین طرح اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و گفت: فکر می کنم امسال بیشتر این طرحها به بهره برداری می رسد؛ پتروشیمی پردیس تا چند ماه دیگر آماده بهره برداری می شود و پتروشیمی های کاویان، تخت جمشید، پلی استایرن، انتخاب و متانول کاوه تقریبا آماده هستند.

وی بر توسعه صادرات گاز نیز تاکید کرد و گفت: ایران برای صادرات گاز به عراق آماده بود، اما طرف عراقی آماده دریافت نبوده است.

وزیر نفت همچنین پروژ های عام المنفعه مناطق نفتخیز را از جمله طرح های کوتاه مدت اقتصاد مقاومتی برشمرد و گفت: طرح های متعددی در این زمینه افتتاح شده و برخی طرح های جدید در دستور کار است.

زنگنه همچنین از تهیه بسته ای جدید برای اجرای طرح های عام المنفعه در استان های خوزستان و بوشهر خبر داد.

وی با بیا این که روند پیشرفت طرح های اقتصاد مقاومتی مطلوب است، گفت: من به طور دائم این طرح ها را دنبال می کنم تا به تعهدهایمان عمل کنیم.

مصائب تحریم برای نفت

زنگنه در پاسخ به پرسشی درباره وضع پرداخت ٢ هزار میلیارد تومان از بدهی بابک زنجانی به نفت، گفت: مبلغی در کار نیست و تنها تعدادی اموال است که حدود هزار و ٦٠٠ میلیارد تومان ارزش گذاری شده است و با ٧٩ میلیون دلار هم که از طریق پول نقد است، در مجموع همان مقداری می شود که آقای دادستان محترم تهران گفته اند یعنی ٢ هزار میلیارد تومان.

وی با اشاره به این که این مقدار، یک چهارم بدهی بابک زنجانی می شود، گفت: از پیگیری جدی مسئولان محترم قوه قضاییه در این زمینه قدردانی می کنم.

زنگنه فروش اموال را مشکل خواند و گفت: برخی می خواهند این اموال را به قیمت کمتری بخرند و فروش این اموال به دلیل این که مالکیتش با ما نیست و ما وکالت بلاعزل گرفتیم، دشواری هایی دارد.

وزیر نفت درباره گم شدن نفتکش در دولت گذشته، این اتفاق را در نتیجه تحریم ها عنوان کرد و افزود: فردی یونانی قراربود نفتکش هایی به نام خودش برای ما خریداری کند که پول را گرفت و سپس مشکلی درتحویل بروز کرد و پول را پس نداد؛ البته با ترفندی وی به ایران آورده وبازداشت شده است.

زنگنه با اشاره به این که معاملات مربوط به شرکت ملی نفتکش بوده است، گفت: البته همه این پول ها به نوعی مربوط به نفت بوده، چون پول برای خرید نفتکش و کشتی به آنها قرض داده شده بود.

وی ادامه داد: ما هم اکنون بابت قرض ها از شرکت ملی نفتکش طلبکاریم اما بدهی هایی هم داریم، در زمان تحریم فرد یونانی بخشی از پول ما را برده و خودش هم می گوید در فهرست تحریم های آمریکا قرار گرفته است، با این حال باید پول ما را بازگرداند.

وزیر نفت یادآور شد: بسیاری از پول های ما در دوران تحریم رفته است؛ این اتفاق ها در جابجایی پول ها رخ داده است.

زنگنه با اشاره به نمونه هایی در این زمینه گفت: در کره جنوبی پول های ما با ١٧ درصد و در چین با ١٠ درصد ریزش جابجا می شده است، به طوریکه به ازای یک میلیارد دلار، ٩٠٠ میلیون دلار دریافت می کردیم.

وزیر نفت در این باره گفت: ما اطلاع نداریم که این پول ها و ریزش ها کجا و به جیب چه کسانی می رفته است و چه هزینه هایی داشته؛ اما متاسفانه ملت ایران این هزینه ها را پرداخت کرده است.

وی با اشاره به این که ما در چین هنوز ریزش پول داریم، گفت: امیدوارم به دنبال سفر اخیر وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان به چین، این مشکل حل شود.

بار بدهی بی انضباطی های مالی گذشته بر دوش نفت

زنگنه با بیان این که در نفت پرونده ای گم نشده است و ما هم دنبال گم کردن آنها نیستیم، گفت: ما پرونده بابک زنجانی را دنبال کردیم و پرونده های دیگری مانند خرید دکل از چین معروف به دکل گمشده و خریدهای مشابه دیگری که بوده است، به قوه قضاییه تحویل داده ایم.

 وی ادامه داد: پرونده هایی هم مانند خرید قیر بوده است که نزدیک به ٣٠٠ میلیارد تومان از پول کشور هنوز بازنگشته و این پرونده ها در حال پیگییری است.

 وزیر نفت با بیان این که برخی پرونده ها نیز ناشی از بی انضباطی است که البته بی انضباطی خود زمینه ساز فساد است، یادآور شد: متاسفانه بی انضباطی ها فراوان بوده است و پرداخت های بی حساب و کتاب به پیمانکاران، برای ما بدهی ها و هزینه های زیادی به بار آورده است.

 وی گفت: برخی پرونده ها ناشی از بی انضباطی بوده است و برخی نمی خواستند پول ها را بازگردانند که البته برخی موارد به دلیل تحریم ها رخ داد؛ چون نمی توانستیم از فروشنده های دست اول خریداری کنیم.

زنگنه بر ضرورت شفافیت در تعاملات تجاری تاکید کرد.

اشتغالزایی، مهمترین دستاورد توسعه طرحهای صنعت نفت

وزیر نفت با بیان این که ما سالانه هفت تا هشت هزار میلیارد تومان به گازرسانی روستایی اختصاص داده ایم و از محل درآمد صرفه جویی در فرآورده ها، نخستین سالی است که مصرف نفت گاز ما منفی می شود، عنوان کرد: با وجود ظرفیت صادرات روزانه ٢٠ میلیون لیتر گازوئیل، بنادر ما ظرفیت صادرات ندارد.

زنگنه تصریح کرد: در موضوع گازرسانی، برای کارخانه های بخاری سازی ایرانی تقاضا ایجاد کردیم و باید همواره کاری کنیم که اقتصاد خود به چرخش بیفتد.

 وی تاکید کرد: توسعه طرح های نفت، گاز و پتروشیمی ١٠٠ هزار شغل ایجاد می کند و بخش های خدماتی و کارخانه ها فعال می شوند اما متاسفانه برخی می خواهند مانع چرخیدن چرخ ها شوند.

وزیر نفت در بخش دیگری از صحبتهای خود، درباره حذف کارت سوخت گفت: تصمیم گیری درباره کارت سوخت در اختیار دولت قرار گرفته و درباره قیمت بنزین هم در دولت تاکنون بحثی نشده است.

برخی می خواهند ایران را برای جذب سرمایه بی ثبات جلوه دهند

وی درباره جذب سرمایه در صنعت پتروشیمی گفت: چه سرمایه داخلی و چه سرمایه خارجی به امنیت نیاز دارد و در شرایطی که برخی رسانه ها هر روز درباره نبود امنیت یک بمب خبری منتشر می کنند، نمی شود جذب سرمایه داشت.

وی ادامه داد: متاسفانه برخی می خواهند ایران را برای سرمایه گذاری بی ثبات جلوه دهند در حالی که ایران مظهر ثبات در منطقه است و ما افتخارمی کنیم که در این منطقه آشوب زده، کشوری با ثبات داریم و باید قدر این ثبات و امنیت را بدانیم.

وزیر نفت تصریح کرد: برخی تلاش دارند در کشور سرمایه گذاری نشود، اگر لازم باشد نامشان و این که به کجا وصل هستند و از کجا دستور می گیرند را اعلام می کنم.

زنگنه گفت: پس از اظهارات اخیر رئیس مجلس شورای اسلامی درباره قراردادهای جدید نفتی، باز عده‌ای بحثهای جدید مطرح کردند که با طرح این مسائل به خارجیها پیام دهند برای سرمایه گذاری به ایران نیایند.

وی از نمایندگان رسانه ها برای بازتاب صادقانه اخبار بدون بزرگ نمایی یا کوچک نمایی قدردانی کرد و گفت: در این ایام حرف هایی درباره ما زده می شود که خیلی به حق نیست و اگرچه برخی از این حرفها، همکاران ما را تحت فشار می گذارد، اما به این شرایط هم عادت کرده ایم. 

وی وجدان حرفه ای در کار را بسیار مهم دانست و افزود: برخی تلاش دارند جلوی کار کردن ما را بگیرند، اما من و همکارانم تلاش می کنیم  بر اساس آنچه وجدان و مسئولیت قانونی حکم می کند، وظیفه خود را انجام دهیم.

زنگنه با بیان این که رسانه ها از دید من اهمیت بسیاری دارند، تصریح کرد: تلاش می کنم پس از تصویب کامل الگوی جدید قراردادی نفت، درباره جلسه ها و روند تدوین این الگوی قراردادی با رسانه ها رو در رو صحبت کنم.