بانک مرکزی در بخشنامهای تحت عنوان آیین نامه تسهیلات و تعهدات کلان مصوبه تسهیلات شورای پول و اعتبار برای اعطای تسهیلات بانکی به خودروسازها را ابلاغ کرده است.
براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، ایران خودرو و سایپا برای حفظ سقف تسهیلات دریافتی از بانکها، باید ظرف 6 ماه بخشی از داراییهای خود را واگذار و گزارش آن را به بانک مرکزی ارایه کنند.
بر اساس این مصوبه درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد تمدید مستثنی شدن دو شرکت ایران خودرو و سایپا از محدودیتهای ذی نفع واحد، مطرح و شورا با حفظ سقف تسهیلات استفاده شده و تعهدات فعلی شرکتهای ایرن خودور و سایپا نزد بانک ها موافقت کرده است. در عین حال شورای پول و اعتبار مقرر کرده، ایران خودرو و سایپا باید ظرف 6 ماه بخشی از داراییها خود را واگذار کنند و ایران خودرو باید سهام بانک پارسیان خود را به فروش برساند.
در این بخشنامه با استناد به مصوبه شورای پول و اعتبار اشاره شده که به طور مشخص شرکت ایران خودرو باید سهام بانک پارسیان خود را به فروش برساند.
در ادامه این بخشنامه آمده است: این شرکتها باید در ظرف یک ماه نسبت به ارایه برنامه زمانبندی اصلاح ساختار مالی خود به بانک مرکزی اقدام کنند. در صورتی که این اقدامات صورت نگیرد، حفظ سقف تسهیلات دریافتی این دو خودروساز کان لم یکن اعلام خواهد شد.
بر اساس آیین نامههای بانک مرکزی، منظور از ذینفع واحد دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی است که به واسطه هر یک از روابط مالکیتی، مدیریتی و مالی در معرض ریسک مشترک قرار گیرند و به گونه ای که مشکلات یکی از آنها بتواند به دیگری تسری کرده و منجر به بازپرداخت نکردن یا ایفای به موقع تسهیلات یا تعهدات آنها شود.
سیدعلی اصغر میرمحمدصادقی مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در نامه ابلاغی خود تاکید کرده است در صورت اجرایی نشدن بندهای این بخشنامه در مهلت مقرر، مفاد این مصوبه در خصوص حفظ سقف مذکور لغو می شود.
به گزارش فارس، از نکات جالب توجه در این بخشنامه تفاوت امضا و کد پرسنلی دو مقام مسئول است که این موضوع در تماس با روابط عمومی بانک مرکزی این گونه پاسخ داده شده است: « ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی تحت عنوان آیین نامه تسهیلات و تعهدات کلان مصوبه تسهیلات شورای پول و اعتبار برای اعطای تسهیلات بانکی به خودروسازها صحت دارد اما امضاء ها دست نیست.»
نمونه امضای واقعی مسئولان بانک مرکزی
به گزارش فارس برخی کارشناسان بازار سرمایه معتقدند: هزینههای سنگین مالی و تورم نیروی انسانی برای دو غول خودروساز کشور هم اکنون از بحران هم فراتر رفته و این در حالی است که برای نجات آن هر چند وقت یکبار به دنبال یافتن بهانهای برای نجات خود از باتلاق به راه افتاده مالی میشود.
شاید بتوان گفت ایران خودرو و سایپا تبدیل به زامبی های تالار شیشه ای شده اند . زامبی یک اصطلاح رسانه ای است و به آن دسته از شرکت هایی اطلاق می شود که دچار مشکل مالی شدید بوده و فقط از طریق تزریق پول قادر به ادامه حیات هستند یا شرکت هایی که تنها قادر به بازپرداخت بهره بدهی های خود هستند، اما هرگز نمی توانند اصل بدهی خود را تسویه کنند.
فروش بلوک 33.7 درصدی سهام بانک پارسیان از سوی مجموعه گروه ایران خودرو شاید یکی از قصه های قدیمی این شرکت برای نوسانی شدن هر چند وقت یکبار سهام "خودرو" در بورس بوده است. بهانه ای که از زمان منوچهر منطقی تا به امروز همواره به عنوان خبری تکراری بر زبان رانده شده، اما هیچ وقت محقق نشده است.
امضای مسئولان فوق پای بخشنامه بانک مرکزی تحت عنوان آیین نامه تسهیلات و تعهدات کلان مصوبه تسهیلات شورای پول و اعتبار برای اعطای تسهیلات بانکی به خودروسازها