مدیرعامل بانک مسکن روز گذشته اعلام کرد همزمان با کاهش نرخ سود سپردهها در سیستم بانکی کشور، بانک مسکن داوطلبانه نرخ سود تسهیلات حساب صندوقهای پس انداز مسکن خود را 2 درصد کاهش میدهد. این تصمیم، اقساط وام مسکن که مورد انتقاد متقاضیان وام بود را هم کاهش خواهد داد تا بخشی از متقاضیان بتوانند با متناسب شدن مبلغ اقساط و درآمدشان برای خرید خانه راهی بازار شوند. کارشناسان معتقدند با این تصمیم میتوان پیش بینی کرد بازار مسکن در ماههای آینده به تدریج از رکود فاصله میگیرد.
کاهش سود وام مسکن از 13 به 11 درصد
محمدهاشم بت شکن، مدیرعامل بانک مسکن با بیان اشاره به تحولات اخیر حوزه بانکی کشور، گفت: بانک مسکن نیز برای اجرای سیاستهای دولت درباره خروج بخش مسکن از رکود اقدام به کاهش نرخ سود تسهیلات حساب صندوقهای پس انداز مسکن سه گانه خود یعنی صندوق پس انداز مسکن یکم، حساب صندوق پس انداز مسکن جوانان و حساب صندوق پس انداز عادی از 13درصد به 11درصد کرده است.
کاهش 10 درصدی مبلغ اقساط وام مسکن
وی درباره تاثیر کاهش نرخ سود تسهیلات بر میزان بازپرداخت اقساط گفت: با این اقدام مبلغ اقساط پرداختی مشتریان به میزان حدود 10درصد کاهش مییابد بهطوری که مشتریان میتوانند با دریافت تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم در سقفهای 800، 600 و 400 میلیون ریال به ترتیب مبلغ 880، 660 و 440هزار تومان به صورت ماهانه پرداخت کنند. بت شکن افزایش رونق در بخش مسکن، افزایش انگیزه مردم به استفاده از تسهیلات جهت خرید یا ساخت واحد مسکونی و تقویت رژیم پس انداز در میان مشتریان برای سرمایهگذاری در بخش مسکن را از مزایای کاهش نرخ سود تسهیلات حساب صندوقهای پس انداز مسکن بانک مسکن عنوان کرد.
تلنگر تقاضای خانه اولیها به بازار مسکن
کاهش سود وام مسکن و به تبع آن کاهش مبلغ اقساط وام، سیاست خروج تدریجی بازار مسکن از رکود را که دولت به دنبال آن است، تا حدودی محقق میکند. بیتا... ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن با بیان این مطلب میگوید: سیاستگذاران بخش مسکن و از جمله وزیر راه و شهرسازی بارها بیان کردهاند که به دنبال وارد کردن نقدینگی انبوه و افزایش غیرمتعارف وام خرید خانه نیستند چرا که این سیاست در گذشته پیاده شده و موجب تورم و افزایش چندبرابری قیمت مسکن شده است.
اکنون به نظر میرسد با اعلام تسهیلات مسکن خانه اولیها در سال گذشته، بازخوردی که از بازار و متقاضیان گرفته شد مورد تحلیل قرار گرفته و موضوع کاهش مبلغ اقساط وام – که مورد انتقاد متقاضیان بود - هم تحقق پیدا کرده است. به این ترتیب میتوان گفت خانه اولیهایی که این روزها نخستین وامهای خود را دریافت میکنند، به همراه دیگر متقاضیان وام که در حسابهای صندوق پس انداز مسکن جوانان و حساب صندوق پس انداز عادی سپردهگذاری کردهاند، با متناسب شدن مبلغ اقساط بادرآمدشان به بازار مسکن ورود میکنند و این امر به معنی تقویت طرف تقاضا در بازار مسکن است.
امیدواری دولت این است که تقاضای جدید به صورت دومینو عمل و بازار را تدریجا از رکود خارج کند. معتقدم این اتفاق تا حدود زیادی محتمل است اما تصور میکنم این رونق با رونق دورههای گذشته که با جهش قیمت همراه بود متفاوت است و بازار مسکن ظرفیت افزایش شدید قیمت مثل دورههای قبل را ندارد.