خوش خلقی عربستان عامل صلح در اوپک بود؟

به دلیل خوش خلقی و  رقتار دلپذیر در نشست وین، صلح در وضعیت شکننده باقی می ماند.

خالد الفالح که حدود یک ماه گذشته جایگزین علی النعیمی شد، با یک تنش پنهان در ۱۶۹ امین نشست اوپک مواجه شد که توانست با خوش خلقی هایی که نشان داد، این تنش های پنهان را کمی خاموش کند.

بر همین اساس، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران نیز در مصاحبه خود گفت که نشست بسیار خوبی داشتیم و به نظر من وحدت بسیار خوبی در میان اعضای اوپک وجود داشت و هیچ گونه نشانه مقاومتی در میان کشورهای عضو اوپک برای اقدام علیه یکدیگر یا بی ثبات کردن بازار، مشاهده نکردم. نشستی با آرامش و بدون تنش را گذراندیم.

نکته قابل توجه این است که تهران و ریاض عقیده های متفاوت خود را کنار گذاشتند و بر سر دبیرکلی اوپک توانستند موافقت کنند. بلومبرگ به نقل از یک منبع آگاه حاضر در این نشست گزارش داده است که گزینه نیجریه برای دبیرکلی این سازمان توانسته رای بیاورد، وی زمانی رییس شرکت ملی نفت این کشور و بیش از یک دهه پیش دبیرکل اوپک بوده است.

 اعضای اوپک محمد بارکیندو از نیجریه را به عنوان دبیرکل جدید این سازمان انتخاب کردند.

پس از برگزاری این نشست، به دلیل اظهار نظر وزیر نفت عربستان در جلسه درباره قیمت نفت و گفته وی در این باره که ما به هیچ عنوان به بازار نفت شوک وارد نخواهیم کرد، بر قیمت نفت تاثیر گذاشت. باعث شد که قیمت نفت توانست به نزدیکی ۵۰ دلار برسد.

T03Mli71CLAg

برخی کارشناسان قبل زا نشست اوپک به مرگ اوپک و بی نقشی این سازمان در قیمت نفت اشاره داشتند که الفالح خلاف این موضوع را ثابت کرد. گمانه زنی های مختلفی می شد که عربستان دیگر نیازی به اوپک ندارد، ولی به نظر می آید عربستان هنوز برای بازار نفت و شیل نفتی نیاز به جایگاه خود در اوپک دارد. 

برخی کارشناسان معتقدند که در این نشست، کشورهای عضو اوپک بار دیگر برای توافق جهت تعیین سیاست واحد درباره سقف تولید کشورهای عضو شکست خوردند؛ به همین دلیل نشست اوپک دوباره با شکست مواجه شد. 

اما به نظر می رسد که با توافق بر دبیرکل و افزایش قیمت نفت در روز بعد از جلسه وین، ۱۶۹ امین نشست اوپک، نشست خوبی بوده و برای نقش دوباره اوپک در بازار نفت موثر بوده است.