آیا مسکن اجتماعی به مسکن مهر دیگری تبدیل می شود؟

عارف قوامی مقدم استاد حوزه برنامه‌ریزی شهری اظهار داشت:طرح مسکن مهر بر اساس برنامه ریزی های قبلی در حوزه قیمت‌ بازار ،تاثیر مناسب نداشت و  سیاست‌گذاری‌های اشتباه در اجرای این طرح سبب شد که تنها به سرپناه تبدیل شود.


ویدر خصوص اشکالات این طرح تصریح کرد:مکان‌هایی برای این طرح در نظر گرفته شد که  به دور از زیر ساخت‌های لازم بود و کسی سراغ این زمین‌ها نمی رفت اما بر اساس مشوق‌های غیرواقعی، مردم به خیال خانه‌دار شدن تمام سرمایه خود را به خرید مسکن در این زمین ها اختصاص دادند.

وی افزود:پروژه‌های مسکن مهر غالبا در مکان‌هایی به اجرا درآمدند که شبکه‌های زیر بنایی مناسب اجرا نشده بود.

وی با انتقاد از نبود مطالعات کافی در حوزه سنخیت‌های فرهنگی و اجتماعی در اجرای این پروژه گفت: خانه های این طرح از محلی برای سکونت دائمی به یک مسکن انتقالی تبدیل شده است به طوری که ساکنانش در صورت بهبود وضع درآمد،  واحدهای خود را فروخته و در جای دیگر سکونت خواهند کرد.

اقوامی مقدم با اینکه نباید با نگاه صرف به مسئله مسکن از سایر نیازهای جامعه چشم پوشی کنیم تصریح کرد:باید در وهله اول با ایجاد اشتغال و در وهله دوم با واقعی کردن نرخ دستمزدها ، به فکر ایجاد مسکن حمایتی و کمکی باشیم.

اشتغال مناسب پیش نیاز خرید مسکن

سید مهدی صادق کارشناس اقتصادی در خصوص ایجاد مسکن اجتماعی توسط دولت گفت:حدود یک سال زمزمه‌های اجرای این طرح شنیده می‌شود اما این صحبت‌ها بیشتر حالت شعار‌گونه به خود گرفته است.

صادق با انتقاد از عملکرد بخش مسکن طی سال های گذشته گفت:مسئولان باید به وعده های داده شده عمل کنند و دولت باید در اجرای طرح ها با برنامه‌ریزی و مطالعات دقیق پیش برود.

وی تصریح کرد:اگر مسئله بیکاری جوانان حل و فصل شود، مردم خود به خود توان خرید خانه پیدا خواهند کرد.

وی خاطرنشان کرد: در کشورهای توسعه یافته مسکن 10 تا 15 درصد از کل هزینه اقتصادی مردم را در بر می گیرد و آن هم در صورتی است که مسکن آنها استیجاری باشد.

وی در خصوص مسکن اجتماعی اظهار داشت: اگر طرح مسکن اجتماعی همچون طرح های گذشته ، بی‌برنامه و بدون مطالعات لازم اجرا شود قطعا به یک معضل اقتصادی اجتماعی تبدیل خواهد شد البته بهتر این بود که ابتدا طرح مسکن مهر به اتمام می‌رسید سپس یک طرح جدید عملیاتی می‌شد.

وی در بخش پایانی خاطرنشان کرد: باید طبق سند چشم انداز، از تهران تمرکززدایی صورت گیرد چرا که بیشتر منابع مالی ،اقتصادی، ثروت، مراکز آموزشی و حتی صنعتی در پایتخت متمرکز شده است .

وی افزود: اقدامات کارشناسی نشده باعث تشدید مهاجرت افراد از سرتا سر کشور به سوی تهران می شود.