حتما برای شما هم پیش آمده که در روزهای پایانی ماه با کمبود بودجه مواجه شوید این کمبود بودجه سطوح مختلفی دارد گاهی مجبورید از خریدهایتان چشم پوشی کنید و قید خوردن یک فست فود خوشمزه بیرون منزل را بزنید اما با داشتن تکنیکهایی خاص و رعایت نکات اصولی میتوانید از این معضل سربلند بیرون بیایید.
گرانی، مشکلات اقتصادی و... همه در آخر هر ماه مزید بر علت شد تا حال بد جیبها اورژانسی شوند و وای اگر این سبزهزار با گل خرجهای اضافه بر سازمان نیز آراسته شود.
رواج فرهنگ مصرفگرایی، تجمل و مد گراییها و قانع نشدنها همه باعث میشوند در اکثر اقشار جامعه حقوقها در برابر این عوامل کم بیاورند، و این خرجهای سنگین و درآمد پایین، دو زوجی هستند که از قضا سالیان دراز در کنار هم هستند.
تلاشهای مضاعف برای کسب درآمد بیشتر، میتواند اولین راهی باشد که به ذهن برسد اما این تلاشها تا کجا و چه ساعتی از شبانه روزمان را پر میکند؟ با خستگیهای این همه کار چه کنیم؟
راههای بهتر و آسانتری هم هست تا بین این زوج تفاهم بیشتری ایجاد کنیم؟ اینها همه سوالاتی است که ذهن را در تنگناهای مالی به خود مشغول میکنند.
سامان شاهویسی، کارشناس اقتصاد در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با اشاره به راهکارهایی برای مدیریت بهتر اقتصاد خانواده گفت: برای رفع مشکلات اقتصادی خانواده تنها راه کار در ساعات طولانی و بالابردن درآمد نیست، چنانچه که در برخی موارد افراد با وجود داشتن درآمدی کافی در تنگناهای فشارهای اقتصادی قرار میگیرند و این همه به دلیل عدم وجود مدیریت صحیح اقتصاد خانواده است.
مدیر اقتصادی خانوادهتان باشید
در اغلب موارد مدیریت اقتصادی در خانواده را با عدم پاسخ مثبت به نیازهای اقتصادی اعضا خانواده، اشتباه میگیرند.
وی در تشریح اولین گام برای اداره اقتصاد خانواده گفت: هر فردی از ابتدای هر ماه باید با تنظیم یک برنامهریزی صحیح برای خرج و مخارج خود و خانواده، گام اول را در این رابطه برداشته و باید توجه داشته باشد که در این برنامهریزی درآمد حاصله، نیازهای مالی مدنظر مطابق با هم باشند و برای این امر باید نیازهای مالی اولویت بندی شوند و مخارجی که دارای ضرورت بیشتری هستند شناسایی و یادداشت شوند.
وی ادامه داد: در صورتی که جمع این مخارج ضروری از میزان درآمد حاصله کمتر باشد، فرد میتواند به مخارج ثانویه که از ضرورت کمتری برخوردارند بپردازد.
هزینههایتان نباید از درآمدهایتان پیشی بگیرد
در هر زمانی ممکن است وقایع و یا مسائلی برای افراد خرجهایی به اصطلاح غیر مترقبه را به وجود بیاورد که با جیبها همخوانی نداشته باشند.
این کارشناسان اقتصاد با بیان اینکه گاهی پیشبینی این دست از خرجها راهی برای پیشگیری فشارهای اقتصادی است، افزود: اینطور به نظر میرسد که اقتصاد خانواده در شرایطی به شکل مثبتی اداره میشود که حدالامکان قبل از هر اتفاقی با پیشبینی و برنامهریزی متناسب میزان درآمد، تنگناهای مالی را پیشاپیش حذف و یا کنترل کرد.
شاهویسی ادامه داد: البته علاوه بر اقداماتی همچون بیمههای درمانی و بازنشستگی و... باید هر فردی حداقل پساندازی برای مخارج احتمالی غیرقابل پیشبینی داشته باشد.
فروشگاههای لوکس در کیسهها را شل میکنند
در برخی موارد قیمت بالا و هزینه اضافی که بابت خرید از مغازهها و فروشگاههای لوکس میپردازیم بابت هزینههایی نظیر تبلیغات و اجاره محل این فروشگاهها است تا کیفیت جنس خریداری شده.
شما باید به بودجه مالیتان نگاه کنید و مایحتاجهای زندگیتان را بررسی کنید سپس برای خرید اقدام کنید و اگر ضرورتی برای خرید نمیبینید حتی برای نگاه کردن به مراکز خرید به ویژه پاساژهای لوکس و گران قیمتی که محصولات زیباتری عرضه میکنند نروید.
چگونه پولهایمان را پس انداز کنیم؟
اگر هدفی برای آیندهتان دارید بر روی آن تمرکز کنید آنگاه به سادگی خواهید فهمید برای رسیدن به رویاهایتان نیاز به سرمایه گذاری و پس انداز دارید تا هرچه زودتر آنها را محقق کنید.
شاهویسی با اشاره به ضرورت پسانداز و سرمایهگذاری در اقتصاد خانواده گفت: با هر درآمدی هرچند کم، پساندازی حتی خیلی جزئی میتواند مفید باشد اما در این بین بهترین سرمایهگذاری پسانداز اقتصاد خانواده، مربوط به پرورش استعدادهای اعضا و خانواده به خصوص فرزندان است که میتواند به طور مثال تحصیل در رشتهای متناسب با استعداد فرد که آینده شغلی پر درآمد و خوبی را برای فرد در پی داشته باشد.
تجمل گرایی ممنوع!
در اغلب اقشار جامعه درد امروزی جیبها، مخارج ضروری نیستند بلکه این تجمل و مد و مصرفگراییها است که رکن اصلی مشکلات اقتصادی خانوادهها شده است.
این اقتصاددان با اظهار تأسف از رواج و رشد فرهنگهای غلط در رفتارهای اقتصادی اکثر اقشار جامعه گفت: الگوهای رفتاری اقتصادی بیشتر سمت و سوی مد و تجملگرایی دارند و این در حالی است که با پیروی از الگوهای شایسته اقتصادی میتوان از بروز و شدت اکثر مشکلات اقتصادی در خانواده پیشگیری کرده و زندگی بی دغدغهتری داشت.
وی در ادامه افزود: آموزش و پرورش، مراکز فرهنگ و ارشاد و رسانههای ملی به خصوص صدا و سیما و... همگی میتوانند با ترویج الگوهای صحیح اقتصادی در خانوادهها، گوشهای از مشکلات اقتصادی خانوادهها و جامعه را حل و فصل نمایند.
غوره نشده مویز میشوند
معمولا این قانع نشدنها است که چالههای اقتصادی را میکنند و پر کردنشان غالبا اصلا کار راحتی نیست.
شاهویسی با بیان اینکه برخی افراد با کم صبری و پرتوقعی خود را دچار مشکلات مالی میکنند افزود: اینکه برخی زوجها تنها با گذشت یکی دو سال از تشکیل خانواده انتظار دارند صاحب خانه و ماشینهای آنچنانی بشوند باعث میشود تا خود را زیر بار قسطهای سنگین وامهایی کنند که برای ارضا توقعات نابجایشان برداشتهاند و این یعنی چالهای که هر ماه میتواند بزرگتر شود.
علاوه بر کسب درآمد، کسب مهارتهایی که مربوط به مدیریت اقتصاد و امور مالی میشود برای هر فردی ضروری به نظر میرسد و دانستن نکاتی میتواند نه تنها بحرانهای اقتصادی را مهار کند بلکه در طولانی مدت نیز اثرات مثبت بسیاری در اداره امور مالی فردی و خانوادگی افراد به همراه داشته باشد.