مدتی پیش بود که عضوهیئت مدیره بانک مسکن از پرداخت تسهیلات 50 میلیون تومانی برای بافتهای فرسوده شهری خبر داد.
این پرداخت در حالی قرار است با نرخ سود 14 درصد صورت گیرد که علیرضا بلوگوری با بیان اینکه دولت به دلیل حساسیت بر روی بافتهای فرسوده یارانه ای برای نرخ سود تسهیلات ساخت و ساز مسکن در بافتهای فرسوده در نظر گرفته و به کسر 10 درصد عقود مشارکت مدنی روی آورده، گفت: نرخ سود دوران مشارکت 24 درصد است اما با این کسر 10 درصد و یارانهای که دولت برای دوران مشارکت در نظر گرفته نرخ سود تسهیلات ساخت مسکن در بافت فرسوده به 14 درصد کاهش مییابد.
بلوگوری گفته در این طرح جدید، مراکز استانها و کلان شهرها 50 میلیون تومان، مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت 40 میلیون تومان وسایر شهرها 30 میلیون تومان در بافتهای فرسوده برای ساخت مسکن تسهیلات خواهند گرفت.
عضو هیئت مدیره مدیره بانک مسکن میگوید، این تسهیلات میتواند 80 درصد ساخت یک واحد مسکونی را که زیر ساختهای لازم را دارد تأمین کند.
البته در این طرح اقساط وامهای اعطایی نیز به ترتیب 780 هزار تومان،630 هزار تومان و 470 هزار تومان در نظر گرفته شده که در مدت زمان تقریبی 12 سال باید از سوی وام گیرندگان پرداخت شود.
**بافتهای فرسوده همچنان در انتظار
البته نباید فراموش کنیم که چند سالی است که نوسازی بافتهای فرسوده شهری در دستور کار قرار گرفته اما هنوز به دغدغه اصلی متولیان و مسئولان مربوطه تعدیل نشده است.
چرا که تا پایان برنامه ششم توسعه یک میلیون و 800 هزار واحد مسکونی ضمن تأمین مالی باید نوسازی شود.
بماند که تأمین مالی برای نوسازی این بافتها میلیاردها تومان برای دولت آب میخورد! اما نکته مهمی که مطرح است، اینکه پرداخت وامها مثل گذشته فقط در حد یک شعار باقی نماند و شرایط اجرایی شدن آن تمام و کمال مهیا شود.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند اگر نوسازی بافتهای فرسوده مورد بی مهری قرار گیرد به مراتب بعد از حوادث طبیعی همچون زلزله جدا از زیانهای مالیش که سرسام آور است، ضررهای جانی آن هم قابل جبران نخواهد بود.
**اصلاح شهر با نوسازی بافتهای فرسوده
مجید جلیل سرقلعه عضوکمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی پیرامون پرداخت وام به بافتهای فرسوده شهری گفت: اگر این وامها صرفاً به جهت ساخت و ساز و البته نوسازی بافتهای فرسوده شهری درنظر گرفته شود شاید بتواند به تسریع نوسازی این بافتها کمک کند.
وی افزود: در صورت اعطای تسهیلات به موقع به خارج شدن رکود نیز میتواند بی انجامد.
این عضوکمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بر این باور است که نوسازی بافتهای فرسوده شهری به اصلاح و زیبا سازی شهر، کم شدن ترافیک و کاهش آلودگی و نیز در نهایت محدود شدن خسارات مالی در هنگام زلزله نیز منجر خواهد شد.
وی در پایان گفت: امید است دولت برای این امر مهم اهتمام ویژهای درنظر گیرد تا مشکلات ساکنان بافتهای فرسوده شهری نیز برطرف شود.
**با شعار نمیتوان بافتهای فرسوده را نوسازی کرد
سید مهدی هاشمی رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز به اختصاص وامهای مذکور برای نوسازی بافتهای فرسوده شهری اشاره کرد و گفت: یکی از وظایف اصلی دولت که در قانون اساسی نیز بر آن تاکید شده، توجه به خانه دار شدن و تأمین سرپناهی مناسب برای اقشار کم درآمد جامعه است.
وی افزود: متأسفانه در این مسئله دولتها، کمتر توجه داشتند البته در دولت گذشته یکسری اقدامات اولیه برای تأمین مسکن اقشار کم درآمد صورت گرفته، در دولت کنونی نیز وعدههایی داده شده اما هنوز طرحها به درستی اجرا نشده است.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه اصل تخصیص وام آن هم با اولویت به بافتهای فرسوده کار خوبی است ادامه داد: اما تجربه نشان داده این روشها خیلی اثر بخش نیست چرا که در حد شعار مطرح شدن در زمان اجرا، از وام خبری نیست یا وامها، بازپرداختشان با توان مالی مردم هماهنگ نیست.
وی در پایان گفت: این وامها هم رقمهایشان باید افزایش یابد و هم سود بازپرداختشان بتواند با شرایط مالی یک خانواده کم درآمد هم طراز شود.
**قوانین دست و پا گیر حذف شود
علی نعمت چهاردولی عضودیگر کمیسیون عمران مجلس نیز در این خصوص گفت: باتوجه به اینکه ساکنین بافتهای فرسوده چیزی درحدود 20 میلیون نفر جمعیت را شامل میشود بنابراین برای نوسازی هر چه سریعتر این بافتها باید اقدامات مناسب صورت گیرد.
وی معتقد است هم اکنون که برای نوسازی بافتهای فرسوده فرصت داریم بنابراین زمان را مدیریت کنیم و تأمین هزینههای آن نیز صورت گیرد و البته این وامها آنقدر کارساز نمیباشد چرا که مردم مشکلات عدیدهای در بافتهای فرسوده دارند.
این عضوکمیسیون عمران مجلس به فراهم کردن مقدمات و زیر ساختهای نوسازی این بافتها اشاره کرد و گفت: باید طرح جامعی برای سبک وسیاق خانهها، دسترسیهای محلی، تجمیع پلاکها و دیگر موارد مد نظر قرار گیرد چرا که تجمیع پلاکها نزدیک به 6 ماه طول میکشد.
وی در پایان گفت: حذف قوانین دست و پا گیر از دیگر راه کارهاست.
در یک جمع بندی میتوان گفت: طرحهایی که دولت برای احیای بخش مسکن و رونق آن در نظر گرفته باید هدفمند و مدیریت شده اجرایی شود و گرنه آش همان آش است وکاسه همان کاسه.