به گزارش افکارخبر، گرچه داستان آزادسازی نرخ بلیت قطار همواره بیش از آزادسازی نرخ بلیت هواپیما مطرح بوده است، اما این بار سازمان هواپیمایی از راهآهن پیشی گرفت و مصوبه روی میز مانده خود را اجرایی کرد، حال به نظر میرسد قفل این آزادسازی در بخش حمل و نقل مسافری شکسته شده است و از این پس بیشتر کیفیت سفرها مدنظر سازمانها خواهد بود.
در این میان در فاصله ۱۰ روز پس از ابلاغ مصوبه آزادسازی نرخ بلیت هواپیما، معاون مسافری راهآهن از افزایش قیمت بلیت قطارهای مسافری از ۲۵ آذرماه امسال و به میزان حدود هشت درصد افزایش قیمت خبرداد.
سیدمحمد راشدی با بیان اینکه هماکنون ۱۳۷ قطار شبکه ریلی تردد میکنند، گفته است که از این تعداد نرخ بلیت ۹۱ قطار ۱۰ درصد و کمتر از آن و نرخ بلیت ۴۶ قطار نیز حدود ۱۵ درصد افزایش مییابد.
او اما گفته است که شرکتهایی مجازند تا ۲۰ درصد افزایش قیمت دهند که در روزهای غیرپیک مسافر هم تخفیف لازم را برای مسافران در نظر بگیرد و شرکت راه آهن نیز -بر این روند- نظارت میکند، اظهار کرد: با توجه به اینکه بلیت قطار ۴۵ روزه پیش فروش میشود کسانی که از قبل بلیت خریدهاند با همان نرخ قبلی محاسبه خواهد شد.
تسنیم در گزارشی نوشته است که در ۱۵ ماه اخیر افزایش قیمت بلیت قطار نداشته است، گفت: با توجه به زیانده بودن قطارهای مسافری این افزایش بلیت برنامه ریزی شد.
همچنین شرکت راهآهن پیش از آغاز تعطیلات منتهی به پایان ماه صفر پس از چند ماه ثابت نگه داشتن نرخها، با افزایش قیمت بلیت قطار موافقت کرد تا بخش خصوصی فعال در این عرصه بتواند به طور میانگین هشت درصد به بهای بلیت خود اضافه کند.
حالا خبرها حاکی از این است که از حدود چهار روز آینده نرخهای جدید اجرایی خواهند شد، در این میان برخی ازادسازی را تکذیب میکنند و برخی دیگر نیز ن به نوعی از شناور شدن قیمتها خبر میدهند.
در این باره نیز ایسنا نوشته است که این تصمیم جدید که هدف آن سودآور کردن نقل و انتقال مسافر و حفظ سرمایهگذاران اعلام شده، در حالی در روزهای آینده اجرایی خواهد شد که تفاوتی مهم با مصوبههای گذشته دارد.
همچنین در اطلاعیه رسمی شرکت راهآهن آمده است: «شرکت راه آهن با در نظر داشتن عدم افزایش قیمت بلیت در طول ۱۵ ماه گذشته و با توجه به مشکلات پیش روی بخش خصوصی و زیان ده بودن آنها، به منظور جلوگیری از فرار سرمایهگذاران در حوزه ریلی؛ پیرو در خواست مکرر بخش خصوصی با افزایش قیمت بلیت قطار به طور متوسط ۸ درصد موافقت کرده است.»
هرچند اعلام شده این تغییر نرخها تنها شامل برخی قطارها میشود و همچنان نرخ سابق برای بخشی از سفرها به طور خاص قطارهای حومهای تغییر نخواهد کرد، اما اختیاری جدید در مصوبه قدری دست شرکتهای حمل و نقل ریلی را در اعمال نرخهای متنوع باز گذاشته است.
در طول سالهای گذشته همواره شرکتهای ریلی به منظور پر کردن ظرفیت قطارهای خود در ایام غیر پرتردد سال نسبت به ارائه تخفیف به مسافران اقدام میکردند. این موضوع به عنوان یک انتخاب روی میز شرکتها قرار داشت و تاثیر چندانی در وضعیت فروش بلیت در دیگر ایام سال نداشت. این در حالی است در مصوبه جدید راه آهن چارهای جدید برای این موضوع اندیشیده شده است.
شرکت راه آهن اعلام کرده که شرکتهایی که در ایام کمتردد تخفیف لازم را به مسافران داده باشند، با نظارت شرکت راهآهن در ایام پرتردد میتوانند تا سقف حداکثر ۲۰ درصد افزایش قیمت را لحاظ کنند.
این تبصره دست شرکتهای ریلی را باز میکند تا هرچند به شکلی محدود بتوانند در نرخهای ارائه شده تغییر ایجاد کرده و نسبت به کاهش یا افزایش قیمت بلیت اقدام کنند.
در همین رابطه نیز چنید پیش اقتصاددانان با اشاره به آزادسازی قیمت بلیت هواپیما به اقتصادنیوز گفتتند که این آزادسازی به نفع اقتصاد است.
در این باره نیز موسی غنینژاد، اقتصاددان معتقد است که اقدام دولت در جهت واقعیسازی قیمت هواپیما را از این جهت میتوان به فال نیک گرفت که دولت بدون توجه به عواقب منفی رسانهای آن گامی جدی در راستای واقعیسازی قیمت در یکی از بازارها برداشته و به تثبیت قیمتها در بیشتر مسیرهای هوایی کشور اقدام کرده است.
همچنین جعفرخیرخواهان، دیگر اقتصاددان گفت که همچون بسیاری از امور که دولتها همیشه چند سال و چند هزار کلیومتر از واقعیات جامعه و بازار عقبتر هستند اینجا هم قانونگذاران و سیاستگذاران سرانجام در برابر واقعیت بازار تسلیم شده و تصمیم به اصلاح یک قانون ناکارآمد گرفتهاند و اجازه تعیین نرخ بلیت را به شرکتهای هواپیمایی دادهاند.
در حالی که این روزها بسیاری از کارشناسان از جریانات پوپولیستی در دولت یازدهم گلایه میکنند، اما برخی دیگر تمام قد از اجرای برنامههای اقتصاد آزاد دولت دفاع میکنند و اجرای هر یک را قدمی برای پیشرفت و بهبود اقتصاد میدانند.