وضعیت تراز مالی بانک‌ها بدتر شد

به گزارشافکارنیوز، بر اساس جداول آماری بانک مرکزی، خلاصه دارایی‌ها و بدهی‌های بانک‌ها و مؤسسات اعتباری در پایان بهمن‌ماه ۹۳ نهایی شد.

براین اساس، مجموعه دارایی‌های خارجی بانک‌ها در ۱۱ ماه منتهی به بهمن‌ماه ۹۳ با ۴ درصد کاهش، ۱۹۶ هزار و ۱۳۵ میلیارد تومان رسید.

همچنین مجموع اسکناس مسکوک نزد بانک‌ها با ۶۶.۲ درصد افزایش ۹ هزار و ۴۰۶ میلیارد تومان رسید، که البته این رقم نسبت به بهمن‌ نود و دو ۱۰.۴ درصد رشد داشته است.

حجم سپرده بانک‌ها نزد بانک مرکزی ۸۱ هزار و ۵۰۸ میلیارد تومان بوده که ۷.۶ درصد رشد نشان می‌دهد. از این میزان ۷۷ هزار و ۴۴۶ میلیارد تومان سپرده قانونی و ۴ هزار و ۶۲ میلیارد تومان سپرده دیداری بانکها است که در این بخش ۶۲.۸ درصد افت داشته است.

بخش دیگری از دارایی‌های بانک‌ها را بدهی بخش دولتی به بانک‌ها شامل می‌شود. بدهی بخش دولتی به بانک‌ها در ۱۱ ماهه منتهی به بهمن سال گذشته ۲۹.۵ درصد رشد داشته و به ۹۸ هزار و ۲۱۷ میلیارد تومان رسیده است. این رقم در مقایسه با بهمن ۹۲، حدود ۳۱.۷ درصد افزایش داشته است.

از این میزان بدهی، ۹۵ هزار و ۵۵۶ میلیارد تومان آن بدهی دولت است و ۲ هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان آن بدهی شرکت‌ها و مؤسسات دولتی به بانک‌ها است.

* رشد ۲۹.۵ درصدی بدهی بخش دولتی به بانک‌ها

در یازده ماه سال قبل، بدهی دولت ۳۱.۴ درصد و بدهی شرکت‌ها منفی ۱۵ درصد رشد داشته است. در دوره دوازده ماه سال ۹۳ بدهی دولت ۳۴.۱ درصد رشد و بدهی شرکت‌ها و مؤسسات دولتی ۱۹.۷ درصد کاهش داشته است.

این افزایش بدهی دولت به بانک‌ها در حالی است که میزان بدهی بخش غیردولتی به بانک‌ها که شامل تسهیلات پرداختی می‌شود، در یازده ماهه منتهی به بهمن‌‌ماه ۱۴.۳ درصد رشد داشته و به ۵۷۸ هزار و ۷۶ میلیارد تومان رسیده است.

براساس این گزارش، سایر دارایی‌های بانک‌ها ۳۶۴ هزار و ۳۵۱ میلیارد تومان برآورد شده که ۳۱.۲ درصد رشد نشان می‌دهد.

مجموع دارایی بانک‌ها یک‌هزار و ۵۴۱ تریلیون و ۲۵۹ میلیارد تومان در پایان بهمن ماه سال گذشته بوده است که رشد آن در یازده ماهه منتهی به بهمن ۱۵.۷ درصد ارزیابی شد.

*مجموع سپرده بخش غیردولتی از ۶۷۱ هزار میلیارد تومان گذشت

در بخش بدهی‌ها سپرده‌های بخش غیردولتی که شامل سپرده دیداری، سرمایه‌گذاری مدت‌دار، قرض‌الحسنه و سایر سپرده‌هاست، در یازده ماهه منتهی به بهمن با ۱۹.۶ درصد افزایش ۶۷۱ هزار و ۳۳۲ میلیارد تومان گزارش شده است.

حجم کل سپرده‌های دیداری با ۳.۵ درصد کاهش ۸۲ هزار و ۷۳۴ میلیارد تومان، سرمایه‌گذاری مدت‌دار با ۲۵.۳ درصد رشد ۵۴۱ هزار و ۸۱۵ میلیارد تومان سپرده قرض‌الحسنه با ۵.۵ درصد افزایش ۳۴ هزار و ۶۷۵ میلیارد تومان و سایر با ۱۷.۸ درصد افزایش ۱۲ هزار و ۱۰۷ میلیارد تومان بوده است.

* بدهی بانک‌ها و موسسات به بانک مرکزی به ۸۵ هزار میلیارد تومان نزدیک شد

عامل نگران‌کننده‌ای که در این گزارش به چشم می‌خورد، رشد شدید بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است. در پایان بهمن‌ماه گذشته حجم کل بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی به ۸۴ هزار و ۹۶۸ میلیارد تومان رسیده است که در مقایسه با اسفند نود و دو ۴۲.۷ درصد و نسبت به بهمن نود و دو ۳۶.۹ درصد رشد داشته است.

این رشد لجام گسیخته در حالی است که دولت و بانک مرکزی با هدف جلوگیری از رشد پایه پولی، پرداخت خط اعتباری به طرح مسکن مهر را متوقف کردند.

اعداد و ارقام نشان می‌دهد، توقف پرداخت خط اعتباری مسکن مهر مانع از رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی نشده است. تنها در مدت یازده ماه ۲۵ هزار و ۴۲۰ میلیارد و ۷۳۰ میلیون تومان به بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی افزوده شده است.