واردات لوازم خانگی از سال ۱۳۹۷ ممنوع شد. ثمره این ممنوعیت آن بوده که تعداد برندهای لوازم خانگی ایرانی در بازار افزایش یافت و امروز بیش از هزار واحد صنعتی تولید لوازم خانگی در کشور در حال فعالیت هستند که از بین آنها حدود ۶۰۰ واحد سهم قابل توجهی از بازار لوازم خانگی را در اختیار دارند. اما به رغم افزایش تولید لوازم خانگی ایرانی، کیفیت کالاهای تولید داخل محل انتقاد برخی است و آنها معتقدند ممنوعیت واردات لوازم خانگی نه به نفع مصرفکننده بلکه فقط به نفع تولیدکننده بوده است چرا که باعث شکلگیری نوعی انحصار در این صنعت شده و در این سالها تولیدکننده داخلی بازار را به طور کامل در اختیار گرفته و مصرفکننده بدون اینکه حق انتخاب داشته باشد مجبور است کالای داخلی خریداری کند. این در حالی است که به قیمت بالای محصولات تولید داخل هم انتقاد و عنوان میشود لوازم خانگی ایرانی از لوازم خارجی قاچاق موجود در بازار که کیفیت بالاتری دارند، گرانتر فروخته میشوند.
تقویت خدمات پس از فروش
دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران بیکیفیتی محصولات داخلی را رد میکند و میگوید: بعد از ممنوعیت واردات لوازم خانگی، استقبال مردم از کالاهای ایرانی خوب بوده و امروز خیلی از مردم نیازشان را از داخل و از طریق کالاهای ایرانی تامین میکنند و امتیاز خوب تولیدکنندگان ایرانی به خریداران کالاهای داخلی، خدمات پس از فروش خوبی است که به مشتریان خود ارائه میدهند.
عباس هاشمی با تاکید بر اینکه علاوه بر تقویت خدمات پس از فروش، بهرهگیری از فناوریهای نوین و ارتقای کیفیت مدنظر تولیدکنندگان ایرانی بوده و در این بخشها عملکرد قابل قبولی داشتهاند، میگوید: البته ما منکر این نیستیم که تولیداتمان با برندهای تاپ دنیا فاصله دارد اما از آنطرف هم نباید شرایط دشوار اقتصادی کشور و مشکلات تولید، مسائل مربوط به تامین ارز، تامین نقدینگی برای استفاده از قطعات باکیفیت و نوسان قیمت مواد اولیه و همچنین سد تحریم را که مانع همکاری ما با برندهای خوب دنیا شده است، از یاد ببریم و شاید تولیدکنندگان ایرانی هنوز نتوانند با برندهای تاپ دنیا رقابت کنند اما به این شکل هم نیست که کالای ایرانی نتواند جای آنها را پر کند و میشود گفت امروز میتوان به طور کامل از خیلی از گروههای کالایی تولید داخل استفاده کرد بدون اینکه مشکلات خاصی بروز کند.مونتاژکاری به جای تولید؟
مونتاژکاری به جای تولید؟
صنعت لوازم خانگی در ایران دیرپاست و عمری بیش از ۸۰ سال دارد. در تاریخچه این صنعت برندهایی مانند ارج، آزمایش و پارس به چشم میخورد. با وجود این سبقه، امروز صحبت آن است که لوازم خانگی ما به جای آنکه محصول تولید داخلی باشد فقط مونتاژکاری است.
دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران اما این برداشت را درست نمیداند و میگوید: بخشی از این صنعت، بخش قطعهسازی است و قطعهسازان قطعات لازم را برای تولیدکنندگان محصول نهایی تولید میکنند. هرچند همچنان برخی قطعات از جمله کمپرسور یخچال یا ورق استیل به دلیل عدم صرفه اقتصادی یا نبود تکنولوژی و یا دلایل دیگر در داخل تولید نمیشود و وارداتی است اما همانطور که اشاره شد تولید این قطعات وظیفه تولیدکننده لوازم خانگی نیست و مقصر تولیدکننده محصول نهایی نیست ضمن آنکه باید تاکید کرد امروز قطعات زیادی در داخل کشور تولید میشوند بنابراین نمی شود گفت که کالای ایرانی صرفا محصول مونتاژکاری است.
هاشمی در پاسخ به اینکه چند درصد از لوازم خانگی ایرانی تولید داخل است؟ میگوید: این موضوع کالا به کالا فرق میکند، برای نمونه امروز یخچال فریزر نزدیک به ۷۰ درصد، لباسشویی ۷۰ درصد، وسایل گازسوز ۱۰۰ درصد و کولر آبی هم ۱۰۰ درصد تولید داخل هستند اما در تلویزیون درصد عمق ساخت داخل پایینتر است که این مسئله در همه جای دنیا همین است. بر این اساس به طور میانگین میتوان گفت حدود ۶۳ درصد لوازم خانگی محصول تولید داخل است و مابقی آن هم به بخش قطعهسازی مربوط میشود و تولیدکننده محصول نهایی در این موضوع مسئولیتی ندارد.