فریدون حسنوند ، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «افکار نیوز» در خصوص سوآپ گازی سهجانبه ایران، ترکمنستان و آذربایجان بیان کرد: اکنون در حوزه گاز نا ترازی وجود دارد. این نا ترازی بین مصرف و تولید است و میتواند برای کشور چه در حوزه مصرف خانگی با آمدن فصل سرما و بارندگی و چه در حوزه صنایع سنگین و نیروگاهها که باید گاز آنها تأمین شود، مشکلاتی به وجود بیاورد.
وی افزود: اکنون شرایط طوری است که باید سعی کنیم نا ترازی فعلی در حوزه گاز را تنظیم کنیم تا تولید بیشتر از مصرف باشد. حتی اگر نتوانیم تولید را به بیشتر از مصرف برسانیم باید میزان مصرف و تولید را یکسان کنیم. طبیعتاً اجراشدن این هدف زمانبر است.
حسنوند متذکر شد که باید به نحوی جلوی ضرر و زیان صنایع سنگین، نیروگاهها و کارخانههای کشورمان را بگیریم تا در شرایط سخت فعلی مشکلی به وجود نیاید و چرخه تولید متوقف نشود. به همین دلیل یکی از راهکارها سوآپ گازی است.
*ایران میتواند با سوآپ گازی و انتقال انرژی به سایر کشورها، نیازهای خود را برطرف کند
رئیس کمیسیون انرژی مجلس در ادامه توضیح داد: کشور ما در همسایگی برخی از کشورهایی است که تولید گاز بالایی دارند و مصرفشان کمتر از تولید است. بنابراین لازم بود که سوآپ گازی ایجاد شود. بهطور مثال سال گذشته این سوآپ را با ترکمنستان انجام دادیم و امسال نیز دولت سوآپ گازی سهجانبه را پس از بررسی مشکلات به وجود آمده در این زمینه، بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان ترتیب اثر داد و قطعاً در فصل جاری از این قرارداد منتفع خواهیم شد.
وی تأکید میکند: با توجه به اینکه کشورها میتوانند از شبکههای انتقال گاز ایران از ترکمنستان به سایر نقاط ازجمله آذربایجان و ارمنستان استفاده کنند، جمهوری اسلامی ایران یک پل کلیدی و شاهرگ حیاتی این سوآپ گازی است. ایران میتواند بهعنوان یک قدرت منطقهای در حوزه سوآپ و انتقال گاز عمل کند و با این کار نیز بخشی از نیاز گازی کشور تأمین خواهد شد.
حسنوند بابیان اینکه انتقال گاز از ایران تعامل باعثترمیم تعامل آسیبدیده با کشورهای آسیای میانه و مستحکم شدن روابط آنها با جمهوری اسلامی شود، گفت: حتی سایر کشورها از این سوآپ گازی بهرهمند میشوند و اینیک کار ارزشمند است. اگرچه تمام نیاز ما را برطرف نمیکند و ما نیازمند انعقاد قراردادهای دیگری نیز هستیم.
او درواکنش به اینکه آیا سوآپ گازی سه جانیه ایران، ترکمنستان و آذربایجان ضمانت اجرایی دارد، اظهار کرد: این قرارداد ضمانت اجرایی دارد و یک قرارداد سهجانبه است. بااینحال ما به دنبال این هستیم که سوآپ گازی با سایر کشورها نیز در دستور کار قرار گیرد. زیرا تمام نیاز کشور با این قرارداد برطرف نخواهد شد. با توجه به اینکه بسیاری از کشورها علاقه دارند نیاز خود را از طریق ایران حل کنند ما نیز میتوانیم از این نقطه قوت بیشترین بهره را ببریم.
*درآمد۲۰ میلیارد دلاری تولید و صادرات حوزه پتروشیمی در سال جاری
رئیس کمیسیون انرژی مجلس در بخش پایانی صحبتهای خویش به صادرات فرآوردههای پتروشیمی اشاره کرد و افزود: از طرف دیگر جمهوری اسلامی ایران تاکنون بهخوبی توانسته فرآوردههای نفتی خود را صادر کند. در سال جاری ۲۰ میلیارد دلار درآمدهای پتروشیمی داشتهایم که بخشی از این درآمد ناشی از صادرات حوزه پتروشیمی است.
او در انتها خاطرنشان کرد: چشمانداز آینده کشور در مورد درآمد از بخش پتروشیمی برای سال ۱۴۰۴، افزایش درآمد به حدوداً ۳۷ میلیارد دلار است. همچنین پیشبینیشده درآمد پتروشیمی در سال ۱۴۰۶ به ۵۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند. اگر این برنامه محقق شود حوزه پتروشیمی عامل تولیدی و صادراتی در بخش فرآوردهها خواهد بود و ارزآوری بسیار زیادی برای کشور خواهد داشت. ضمن اینکه تأمین نیاز داخلی در کنار صادرات این محصولات موجب افزایش قدرت ایران در حوزه انرژی خواهد شد.