قیمت مواد خوراکی در سال گذشته افزایش قابل توجهی را تجربه کرده است؛ به طوری که تنها دسته سبزیهای تازه در طول یک سال ۱/۹۱ درصد گران شده است. این افزایش برای لبنیات و حبوبات نیز بیش از ۵۰ درصد در یک سال بوده است.


قیمت‌های افزایش یافته پس از سال


آمار و ارقام از شاخص خرده فروشی مواد خوراکی بانک مرکزی نشان می‌دهد قیمت پرتقال درجه یک نسبت به هفته پایانی سال ۹۰ بیش از ۳۱ درصد رشد داشته است. در حالی که میانگین قیمت پرتقال درجه یک در سطح شهر تهران در هفته پایانی سال گذشته در حدود ۱۹۰۰ تومان بود قیمت هر کیلو پرتقال درجه یک در این شهر در هفته گذشته به طور میانگین ۲۵۰۰ تومان گزارش شده است.


پس از پرتقال بیشترین رشد را در قیمت روغن می‌توان مشاهده کرد. بر این اساس قیمت هر حلب ۵ کیلویی روغن نباتی جامد در طول دو ماه گذشته از سال ۲۰ درصد رشد داشته است. در حالی میانگین قیمت روغن نباتی جامد برای هر حلب ۵ کیلویی ۱۴۷۳۰ تومان گزارش شده که این رقم برای هفته پایانی سال ۹۰ میزان ۱۲۲۸۰ تومان را به خود اختصاص داده بود.

روغن نباتی مایع نیز رشد بالای ۱۹ درصدی را در دو ماه گذشته از سال ۹۱ داشت و به میانگین قیمتی ۲۷۸۰ تومان برای هر لیتر نزدیک شد. لوبیای سبز نیز جزو اقلامی بود که رشد بالایی را به لحاظ قیمتی در دو ماه گذشته از سال تجربه کرد. بر این اساس قیمت معادل ۲۵۶۷ تومان به طور میانگین برای هر کیلو لوبیا‌سبز در هفته پایانی سال ۹۰ به میزان ۳۰۵۸ تومان برای هر کیلو در هفته اول اردیبهشت ماه افزایش یافت. سیب زمینی و گوجه فرنگی از دیگر اقلام مهم در دسته میوه‌های تازه هستند که رشد قابل توجهی را تجربه کردند. آمار نشان می دهد که قیمت هر کیلو سیب زمینی در طول این دوره دو ماهه پس از سال حدود ۱۴ درصد و قیمت هر کیلو گوجه فرنگی نیز بیش از ۱۱ درصد رشد داشته‌اند.

بیشترین افزایش برای میوه

شاید مهم‌ترین نکته در این آمار و ارقام نگاه به تغییر قیمت میوه‌ها در طول ۲ ماه گذشته از سال باشد. محاسبه رشد قیمت میوه‌ها نشان می‌دهد که افزایش قیمت تقریبا برای تمامی اعضای این بخش جدی بوده است. بر این اساس به جز هندوانه دیگر اقلام میوه‌ای رشد قیمتی قابل توجهی داشته‌اند.

بر این اساس لیمو شیرین بیش از ۱۲ درصد و سیب قرمز در حدود ۱۵ درصد در ۲ ماه پس از سال گران شده‌اند. قیمت هر کیلو سیب به طور میانگین در سطح شهر تهران در هفته گذشته ۲۶۰۰ تومان بوده است؛ در حالی که در روزهای پایانی سال ۹۰ قیمت این میوه معادل ۲۲۶۷ تومان گزارش شده است. میانگین قیمت لیمو شیرین در سطح شهر تهران نیز در هفته گذشته ۲۲۶۲ تومان بوده است.


این افزایش برای پرتقال درجه دو و سیب زرد در حدود ۱۶ و ۱۹ درصد بوده است و این دو میوه با قیمت‌های ۱۳۵۹ و ۲۶۴۸ تومان به طور میانگین در بازارهای مختلف میوه تهران در هفته گذشته به فروش رسیده‌اند. اما نارنگی و پرتقال بیشترین افزایش را با درصدهای ۲۲ و ۳۱ تجربه کردند. قیمت هر کیلو نارنگی ۳۲۲۶ تومان در هفته قبل گزارش شده است. همچنین قیمت ۱۹۰۷ تومانی پرتقال درجه یک در هفته آخر سال ۹۰ به عدد ۲۵۰۰ تومان در چند روز پیش صعود کرده است.

چه کالاهایی ارزان شدند؟

مهم‌ترین کالایی که قیمت آن در طول دو ماه گذشته از سال کاهش قابل توجهی داشته است تخم مرغ است. براین اساس در حالی که هر شانه حدودا دو کیلویی تخم مرغ در هفته منتهی به ۲۶ اسفند سال گذشته قیمتی معادل ۵۶۲۳ تومان داشت، این قیمت در هفته گذشته به طور میانگین تا ۴۳۲۷ تومان کاهش یافت.

این نشان‌دهنده کاهش حدود ۲۳ درصدی در قیمت تخم مرغ است. پس از افزایش‌های
پی‌در‌پی قیمت تخم مرغ که یکباره این کالا را به کالایی گران تبدیل کرد، سیر جدید کاهش قیمت تخم مرغ می‌‌تواند گویای برگشت کنترل بر قیمت این کالا باشد.


کدو سبز اما بیشترین کاهش قیمت را در این دوره تجربه کرده است. در حالی که قیمت هر کیلو کدو سبز در پایان سال گذشته معادل ۲۵۸۰ تومان بوده، ‌این رقم در هفته گذشته در سطح شهر تهران با ۴۵ درصد کاهش به ۱۴۱۵ تومان رسید. قند، خیار، عدس، لوبیای چشم بلبلی از دیگر اقلامی هستند که در این دوره ۲ ماهه کاهش قیمت را تجربه کرده‌اند.

تغییرات هفته‌ای قیمت


نگاه به تغییرات قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی در سطح شهر تهران نشان می‌دهد که بیشترین افزایش قیمت در هفته منتهی به هشت اردیبهشت ماه سال ۹۱ نسبت به هفته منتهی به اول اردیبهشت ماه سال ۹۱ در دسته لبنیات رخ داده است. بر این اساس قیمت لبنیات به طور هفته‌ای ۹/۶ درصد افزایش داشته است. این افزایش برای دسته برنج معادل دو و برای میوه ۶/۳ درصد بوده است. همچنین دسته گوشت قرمز با ۷/۱ درصد، چای با ۳/۰ درصد و روغن نیز با ۶/۰ درصد افزایش قیمت در طول یک هفته مواجه شده اند. گوشت مرغ، قند و شکر و تخم مرغ از آن دسته مواد خوراکی هستند که قیمتشان در طول یک هفته منتهی به هشت ‌اردیبهشت ماه کاهش یافته است.


بیشترین افزایش قیمت در هفته گذشته به پنیر پاستوریزه برمی‌گردد. بر این اساس میانگین قیمت فروش پنیر پاستوریزه در هفته منتهی به اول اردیبهشت ماه ۱۵۹۶ تومان بوده است که این قیمت به طور میانگین در هفته بعد از آن به ۱۸۳۲ تومان افزایش یافت، یعنی افزایش تقریبا ۲۴۰ تومانی در یک هفته. قیمت پرتقال درجه دو پس از پنیر پاستوریزه بیشترین رشد را در هفته مورد اشاره داشت. ارقام منتشره از قیمت خرده‌فروشی در سطح شهر تهران برای مواد خوراکی نشان می‌دهد که در هفته مورد اشاره قیمت پرتقال درجه دو از ۱۲۷۵ تومان به ۱۳۵۹ تومان افزایش یافت. این افزایش برای لیمو شیرین نیز قابل توجه بود. بر این اساس قیمت هر کیلو لیمو شیرین با افزایش ۵/۶ درصدی از ۲۱۲۴ تومان به ۲۲۶۲ تومان افزایش یافته است. افزایش قیمت در بقیه مواد خوراکی در طول این هفته چندان جدی نبود.



اما کاهش قیمت تخم مرغ در طول این هفته از مهم‌ترین تغییرات قیمتی در سطح خرده فروشی بود. بر این اساس قیمت هر شانه حدودا ۲ کیلویی تخم‌مرغ ۵/۱۱ درصد کاهش یافت. هر شانه حدودا ۲ کیلویی تخم مرغ که به طور میانگین در سطح شهر تهران در هفته منتهی به اول اردیبهشت ماه ۴۸۹۰ تومان بود با کاهش حدودا ۵۰۰ تومانی به رقم ۴۳۲۷ تومان رسید. قیمت هر کیلو کدوسبز نیز با کاهش ۶/۷ درصدی در طول هفته فوق‌الذکر به ۱۴۱۵ تومان برای هر کیلو رسید. لوبیای سبز نیز ۲۴۰ تومان در هر کیلو کاهش قیمت در این هفته را تجربه کرد که نشان دهنده افت ۱/۷ درصدی قیمت این ماده خوراکی می‌باشد.


تغییرات سالانه قیمت مواد خوراکی

نگاه به تغییرات سالانه قیمت مواد خوراکی نشان‌دهنده خیز بزرگ این دسته از کالاها در اقتصاد کشور می‌باشد. آمار خرده فروشی از مواد خوراکی نشان می‌دهد که به جز تخم‌مرغ که کاهش ۹/۱۰ درصدی قیمت را تجربه کرده است، تمامی دسته کالاها نسبت به هفته مشابه سال قبل رشد قابل توجهی را داشته‌اند.


کمترین افزایش قیمت سالانه: ۸/۲۲ درصد

کمترین این افزایش قیمت‌ها در دسته قند و شکر و با رشد ۸/۲۲ درصدی است. پس از آن دسته چای با افزایش ۴/۳۳ درصدی قیمت در طول یک سال روبه‌رو بوده است. این افزایش برای میوه‌ها ۷/۳۶ درصد و برای گوشت مرغ ۸/۴۱ درصد بود.

بیشترین افزایش قیمت سالانه: ۱/۹۱ درصد

گوشت قرمز در طول یک سال به طور میانگین ۴/۴۵ درصد گران شده است که این دسته را تقریبا در وسط جدول گرانی مواد خوراکی قرار می‌دهد. حبوبات و لبنیات به ترتیب ۴/۵۰ و ۶/۵۱ درصد افزایش قیمت سالانه را تجربه کردند. اما بیشترین افزایش قیمت در سال اخیر در دسته سبزی‌های تازه مشاهده می‌شود. بر این اساس قیمت این دسته از مواد خوراکی ۱/۹۱ درصد افزایش یافته است که به نوعی رکوردی دست نیافتنی محسوب می‌شود.
گوجه فرنگی و نارنگی بیش از ۲ برابر گران شدند

در بین کالا‌ها قیمت سبزی‌های برگی بیش از ۱۵۶ درصد افزایش داشته است که بیشترین گرانی را به این ماده خوراکی نسبت می‌دهد. همچنین قیمت گوجه فرنگی در طول یک سال ۴/۱۴۰ درصد افزایش یافته است. نارنگی نیز با افزایش بیش از ۱۰۶ درصد قیمت به طور سالانه در رده سوم این لیست قرار دارد.