وقتی موضوع شیوع کرونا در کشور مطرح شد، اولین جایی که بحث تعطیلی آن مطرح شد، مدارس بود و این تعطیلی تاکنون ادامه دارد؛ بعد از این تعطیلی نیز وزارت آموزش و پرورش تلاش کرد از طریق آموزشهای تلویزیونی، رادیویی، مجازی و در مناطق محروم هم با توزیع درسنامه و حضور معلمان، تداوم یادگیری و آموزش را محقق سازد.
اخبار اجتماعی-بهرغم تمام این تلاشها اما باز برخی دانشآموزان و والدین عنوان میکردند که یادگیری حاصل نشده است و نگرانی از بابت تحصیل دانشآموزان، دغدغهای بود که به مسؤولان آموزش و پرورش منتقل میشد.
این موارد باعث شد که در نهایت در ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیماتی در خصوص بازگشایی مدارس گرفته شود؛ رئیسجمهور 21 اردیبهشت اعلام کرد: «امروز هم تصمیم گرفتیم از هفته آینده مدارس صرفاً برای دانشآموزانی که مایلند بروند اشکالاتشان را از معلمین عزیزشان سوال کنند، گشوده شود و البته الزامی نیست و برای دانشگاه ها هم تصمیمات خاصی را اتخاذ کردیم».
بر اساس اعلام وزارت آموزش و پرورش، بازگشایی مدارس از 27 اردیبهشت آغاز میشود و تا یک ماه ادامه دارد و در این مدت آن دسته از دانشآموزان که نیاز به رفع اشکال دارند، میتوانند به مدرسه مراجعه کنند.
محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش روز 21 اردیبهشت گفت: «تمام مدارس دورههای ابتدایی و متوسطه (به جز کودکان استثنایی) از 27 اردیبهشت به منظور رفع اشکال و ارائه خدمات آموزشی به آن دسته از دانشآموزانی که به هر دلیل تاکنون نتوانستهاند از خدمات آموزشی غیرحضوری، بهرهمند شوند، دایر خواهد شد».
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به استمرار روشهای آموزش غیرحضوری، از تلویزیون و بستر «شاد»، تصریح کرد: «استفاده دانشآموزان از تمام یا بخشی از فرصت فراهم شده حسب نیاز و به صورت داوطلبانه خواهد بود».
البته آموزش و پرورش اعلام کرد که دانشآموزان باید با ماسک و دستکش به مدرسه بیایند و این آمدن هم باید اختیاری باشد.
عبدالرضا فولادوند مدیرکل آموزش و پرورش 23 اردیبهشت گفت: «بازگشایی مدارس صرفاً برای دانشآموزانی است که از آموزش مجازی استفاده نکردند یا در امر تحصیل و مباحث آموزشی اشکالاتی دارند که باید برای رفع اشکال به مدارس مراجعه کنند؛ حضور دانشآموزان باید داوطلبانه و با اطلاع اولیا باشد؛ همچنین حضور فرهنگیانی که بیماری زمینهای دارند در مدارس الزامی نیست».
وی افزود: «مدرسه برای عموم دانشآموزان باز نیست و این بازگشایی مخصوص دانشآموزانی است که از آموزش مجازی در طول دو، سه ماه گذشته استفاده نکردند یا دانشآموزانی که نکات درسی مبهمی دارند و برای رفع اشکال به مدرسه و دبیر مربوط مراجعه می کنند پس نیاز نیست که خانوادهها در مدرسه حضور پیدا کنند؛ برای حضور دانش آموزان هم شرایطی را قائل شدیم و باید پروتکلهای بهداشتی و فاصلههای اجتماعی حتما رعایت شود».
به رغم اینکه قرار است بازگشایی مدارس فقط برای رفع اشکال باشد و برای همه دانشآموزان نیست اما برخی خانوادهها دغدغه دارند و با ثبت سوژهای در سامانه «فارس من» با عنوان «تعویق فوری بازگشایی مدارس در مناطق زرد و قرمز» خواستار پیگیری این موضوع شدند.
این مخاطبان عنوان کردند: «در مناطق زرد و قرمز در کشور، کرونا در حال جولان دادن است و هر روز شاهد فوت هموطنان در کشور هستیم و بسیاری از مراکز همچون حرمهای مطهر و نمازهای جمعه هنوز تعطیل هستند. در چنین شرایطی آیا قرار است در این مناطق مدارس مجددا باز گردد؟ یقینا در خطر انداختن جان دانش آموزان و فرهنگیان عزیز در شرایطی که در حال جمعبندی دروس و آماده شدن برای ارزشیابی از طریق فضای مجازی هستند کار به غایت نادرستی است».
در این خصوص به سراغ دستورالعمل بازگشایی مدارس رفتیم تا ببینیم که چه تصمیمی در شرایطی که وضعیت منطقه قرمز یا زرد است، گرفته شده است؛ در دستورالعمل بازگشایی مدارس آمده است: «تصمیم برای بازگشایی مدارس بر عهده ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا است؛ ستادهای استانی زیرمجموعه ستاد ملی میتواند جهت فراهم نمودن الزامات و امکانات مورد نیاز با هماهنگی استانداری و اداره کل آموزش و پرورش، در هر محله/ناحیه، شهر و یا روستا کمیتهای به منظور بررسی شرایط، فضاها و امکانات مدارس تشکیل دهد.
ستاد استانی حمایت لازم را در خصوص تدارک، پشتیبانی و تهیه ملزومات بهداشتی و ضروری مورد نیاز مدارس عهدهدار است. انجام ارزیابی وضعیت آمادگی و برنامه مدرسه، شرط لازم برای بازگشایی است. پس از بازگشایی لازم است ارزیابیهای دورهای(هر دو هفته یکبار) برای اطمینان از حفظ آمادگی لازم مطابق چک لیست صورت پذیرد.
نیروی انسانی آموزشی و نظارتی در امور بهداشت از جمله مراقب سلامت در آموزش و پرورش و یا کارشناس بهداشتی از مرکز خدمات جامع سلامت و یا خرید خدمات بهداشتی از اشخاص حقیقی/ حقوقی باید تأمین شود. هر مدرسه با توجه به جمعیت دانشآموزی نیازمند حداقل یک نیروی خدماتی آموزش دیده به منظور اجرای برنامه مدون نظافت و ضدعفونی، دفع بهداشتی زباله، نظارت بر وجود صابون مایع و... است. توجه به تأمین نیروی خدماتی برای بازگشایی مدارس الزامی است البته در مدارسی که فاقد نیروی خدماتی هستند، مسؤولیت مدیریت و تعیین فرد مناسب در این خصوص به عهده مدیر مدرسه است».
بازگشایی مدارس منوط به داشتن امکانات فنی و اجرایی کامل شامل «برنامه مدون گندزدایی کلیه سطوح دارای امکان تماس زیاد در مدارس»، «تأمین صابون مایع و محلولهای مناسب ضدعفونی کننده دست»، «امکان فاصلهگذاری مناسب برای صندلیها در کلاسهای درس و سالنهای مدارس»، «آگاهی تمام دانشآموزان، معلمان و کارکنان مدرسه از احتیاطات لازم در زمان شیوع بیماری از طریق ارائه آموزشهای لازم» و «ثبت دورهای وضعیت سلامت دانشآموزان، معلمان و کارکنان با استفاده از امکانات غربالگری عمومی و سایت www.salamat.gov.ir» است.
بر این اساس، ستادهای استانی میتوانند در خصوص بازگشایی یا عدم بازگشایی مدارس تصمیمگیری کنند؛ در همین راستا استان خوزستان که آمار ابتلا به کرونا در آن روند صعودی دارد، تصمیم گرفت که بازگشایی مدارس را به تعویق بیندازد.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان روز چهارشنبه 24 اردیبهشت در جلسه ستاد استانی مقابله با کرونا گفت: «با توجه به پیشنهاد دانشگاه علوم پزشکی، مدارس استان را در هفته آینده تعطیل اعلام میکنیم و برای هفته بعد از آن متعاقبا تصمیمگیری میشود».
به عبارت دیگر هر استان متناسب با شرایط منطقه خود و آمادگی مدارس برای حضور دانشآموزان، تصمیمگیری میکند و اگر این امکانات فراهم نباشد، مسلما درهای مدارس نباید باز شود.