یک راه برای پیشگیری از پوکی استخوان

به گزارش افکار نیوز ،دكتر امير ولي عضد زاده در گفتوگو با ايسنا- منطقه يزد، گفت: پوكي استخوان به معني استخواني است كه از حالت طبيعي خارج شود و به حالت اسفنجي تبديل شود كه در اين حالت استخوان استحكام و قدرت طبيعي خودش را از دست مي دهد.

وی افزود: در افراد مبتلا به پوکی استخوان، توده استخوانی کمتر از افراد دیگر جامعه است و همین امر باعثمی شود حتی در اثر ضربات بسیار کم و یا در اثر وزن خود شخص دچار شکستگی شود. به این بیماری، بیماری خاموش نیز می گویند چرا که تا قبل از شکستگی فرد متوجه بیماری خود نمی‌شود.

وی ادامه داد: بیماری پوکی استخوان در زنان ۴ برابر بیشتر از مردان دیده می‌شود و زنانی که زودتر از حد موعد یائسه می‌شوند، افرادی که خیلی لاغراندام هستند و همچنین در افرادی که فاصله زایمان‌ها کمتر از ۳ سال باشد در معرض خطر پوکی استخوان هستند.

کارشناس سالمندان سازمان بهزیستی استان یزد خاطرنشان کرد: پوکی استخوان در افراد بالای ۷۵ سال بیشتر دیده می‌شود. همچنین افرادی که سابقه خانوادگی دارند و این بیماری در اقوام درجه یک آنها دیده می‌شود احتمال ابتلا به بیماری بیشتر است.

دکتر عضد زاده گفت: سالمندانی که آسم دارند و یا به بیماری‌های التهابی یا درد مفاصل مبتلا هستند و معمولا به اصرار خود سالمندان نیز از کورتون استفاده می شود، این مساله بر روی جذب کلسیم اثرگذار بوده و به پوکی استخوان منجر می‌شود.

وی افزود: در این میان افرادی که مبادرت به مصرف سیگار و الکل می‌کنند، همچنین افرادی که ورزش نمی‌کنند و یا از رژیمهای غذایی ناگهانی استفاده می‌کنند ذخایر کلسیم در بدن آنها کاهش یافته و احتمال ابتلا به پوکی استخوان افزایش می‌یابد.

وی خاطرنشان کرد: در بین افرادی که دارای پوست و موی روشن هستند احتمال ابتلا به پوکی استخوان بیشتر است.

وی برای جلوگیری از پوکی استخوان توصیه کرد: روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زیر نور مستقیم آفتاب قرار گیرند. همچنین مصرف سبزیجاتی که دارای برگ تیره هستند و شلغم، کلم پیچ، پرتقال، اسفناج، بادام، پسته، گردو، حبوبات و سویا باعثمحکم‌تر شدن استخوان می‌شود.

عضد زاده در خصوص اهمیت ورزش در عدم ابتلا به پوکی استخوان گفت: ورزشهایی که فشار زیاد به استخوان وارد کنند مانند کوهنوردی، فوتبال و شنا برای استخوان مفیدتر هستند و افرادی که روزانه ۳۰ دقیقه ورزش می‌کنند کمتر دچار این بیماری می‌شوند.

وی گفت: استفاده از نوشابه‌های گازدار همچنین مصرف افزودنی همراه با شیر مانند قهوه و کاکائو سبب سوء جذب کلسیم می‌شود.

وی تصریح کرد: از بدو تولد تا ۳۰ سالگی سرعت استخوان سازی بیشتر از تخریب است و اوج آن از ۲۰ تا ۳۵ سالگی است و از سن ۳۵ تا ۴۰ سالگی کم کم تخریب استخوان بر استخوان سازی غلبه می‌کند و به مرور هرچه سن بالاتر می رود تخریب استخوان بیشتر می شود که اوج آن در ۷۵ سالگی است.

دکتر عضدزاده خاطرنشان کرد: بیماری پوکی استخوان درمان پذیر نیست و تنها می توان آن را پیشگیری کرد یا روند رشد آن را کند کرد.

وی توصیه کرد: در سنین نوجوانی و جوانی از هر ۵ گروه مواد غذایی استفاده شود. به ورزش اهمیت داده شود و ۵ بار در هفته حداقل نیم ساعت در روز باید ورزش کرد. مصرف لبنیات نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وی افزود: سالمندان نیز پس از چکاپ کامل توسط پزشک و با برنامه تمرینی که پزشک متخصص توصیه می‌کند می‌توانند ورزش کنند چرا که ورزش کردن در هیچ سنی منعی ندارد.

وي به خانوادههاي افراد سالمند توصيه كرد: در هنگام راه رفتن نبايد مانعي بر سر راه سالمندان باشد و يا از فرشهايي كه سر مي خورند نبايد استفاده كرد و در صورت نياز وسايل كمك توان بخشي مانند واكر، عصا و عينك برايشان تهيه كرد چرا كه اكثر افرادي كه زمين مي خورند از ناحيه ران دچار شكستگي مي شوند كه هم براي خود سالمند و هم افراد خانواده مشكل ساز خواهد بود.