زهرا زینالدینی روانشناس و مشاور اظهار کرد: کمالخواهی یا کمالگرایی واژهای است که هر روز در زندگی روزمره میشنویم و اغلب به کسی گفته میشود که در تمام کارهایش به دنبال بهترین عملکرد و دستاوردها است.
اخبار اجتماعی -زینالدینی بیان کرد: افراد ممکن است فقط در یک جنبه از زندگیشان کمالگرایی داشته باشند، اما معمولا این ویژگی در بسیاری از جنبههای زندگی افراد دیده میشود مانند کار، مطالعه، روابط بینفردی، ورزش و تمرین، ظاهر فرد، وزن، تمیزی، بهداشت فردی، زوابط دوستانه، موسیقی، ظاهر خانهی فرد، عملکرد اجتماعی و تحصیلات.
این روانشناس گفت: کمالگرایی یعنی تعیین معیارهای بسیار سخت برای خود و تلاش خیلی شدید برای رسیدن به آن معیارها، علیرغم مشکلاتی که برای فرد ایجاد میکند همچنین فرد کمالخواه احساس ارزشمندی خودش را فقط براساس میزان پیگیری و دستیابی به این معیارها تعیین میکند که این موضوع بسیار مسئلهساز است.
او با بیان اینکه افراد کمالخواه در حالیکه تلاش میکنند معمولا احساس میکنند که نمیتوانند به معیارهای دشوارشان دست پیدا کنند، تأکید کرد: معمولا این افراد دائما از شکست میهراسند و گاهی اوقات این مسئله باعث میشود که از انجام تکالیف اجتناب کنند.
زین الدینی تصریح کرد: ممکن است افراد کمالخواهی مشکلساز و منفی را با کمالگرایی مثبت و پیشرفتگرایی اشتباه بگیرند، که با توضیح تفاوت این دو میتوان این مسئله را روشن کرد.
این روانشناس اظهار کرد: تعیین اهداف شخصی دشوار و تلاش برای رسیدن به آنها میتواند به گونهای انجام شود که برای فرد مثبت باشد و با احساس موفقیت و رضایت همراه باشد به شرطیکه افراد در صورت شکست خودشان را سرزنش نکنند و عزتنفسشان را فقط در گرو موفقیتشان نبینند.
او افزود: کمالگرایی معمولا برای فرد مشکلاتی ایجاد میکند که یکی از رایجترین آنها اضطراب است، چون تفکر مداوم راجع به نحوه عملکرد خود، سرعت انجام کارها و ترس از شکست باعث ایجاد انواع اضطراب و اختلالات اضطرابی خواهد شد همچنین یک مشکل جدی دیگری که با کمالگرایی ارتباط دارد افسردگی است، چون فرد فکر میکند در دستیابی به اهدافش شکست میخورد.
زینالدینی گفت: کمالخواهی معمولا با مشکلات خوردن مرتبط است، به خصوص این مشکل در میان زنها بسیار شایع است و ممکن است در صورت حل نشدن تداوم پیدا کند .
او با بیان اینکه یک مشکل بسیار شایع در افراد کمالگرا، اهمالکاری و یا به تعویق انداختن کارهاست، گفت: معمولا اهمالکاری باعث انباشتهشدن کارها میشود و در نهایت باعث اضطراب بیشتر و یا عدم انجام آن تکلیف میشود، بنابراین در بسیاری از مواقع با درمان کمالگرایی بسیاری از مشکلات افراد حل خواهد شد.