گروه اجتماعی- عدس منبع فوقالعاده مواد مغذی مهمی است که برای داشتن متابولیسم خوب لازم و ضروریاند. اگر رژیم گرفتهاید بدانید که مصرف عدس برایتان مفید خواهد بود.
به گزارش افکارنیوز، عدس در بین حبوبات دیگر حاوی بیشترین میزان آهن میباشد. برای آشنایی بیشتر با گلچینی از خواص این همیار سلامتی با ما همراه باشید.
شاید انگشت شمار باشد تعداد افرادی که مثلاً عدس پلو یا عدسی دوست ندارند. عدس طعم خوبی به غذا میدهد و شایستگی آن را دارد که پای ثابت سفرههایمان باشد. به خاطر این که در بین حبوبات دیگر حاوی بیشترین میزان آهن میباشد.
انواع عدس:
عدس سیاه : عدس سیاه (به انگلیسی Black lentil)یکی از انواع عدس است که ریز بوده و مقادیر بالایی آنتی اکسیدان آنتوسیانین دارد.
عدس سبز : عدس سبز (به انگلیسی Green lentil)دارای مقادیر بالای آنتی اکسیدان و مواد معدنی به خصوص آهن و منیزیم می باشد.
عدس نارنجی یا دال عدس : عدس نارنجی یا قرمز (به انگلیسی Red lentil)که در ایران دال عدس نامیده می شود یکی از انواع عدس بوده که پروتئین زیادی دارد و شامل اسید آمینه هاس ایزولوسین و لیزین، همچنین فولات، ویتامین B1، مواد معدنی و فیبر رژیمی می باشد.
بیشتر بخوانید:
کاهو گیاهی برای بارداری
میوه ای جادویی که سلامتی شما را تضمین می کند
اسفناج، گیاهی سمّی؛ قاتل کودکان و نوزادان
خواص بی نظیر سیب در روایات اهل بیت علیهم السلام
خواص درمانی انواع عدس:
۱- عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد.
۲- عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند.
۳- عدس منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به طوری که مقدار پروتئین موجود در ۱۵گرم عدس، بسیار بیشتر از ۱۵ گرم گوشت گاو است.
۴- عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامین های گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنیای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.
۵- عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترولاند که نه تنها کمک به کاهش کلسترول میکنند بلکه خاصیت تنظیم قندخون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قندخون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری میکنند.
۶- عدسها همچنین حاوی ۶ ماده معدنی مهم، ۲ ویتامین B و همچنین پروتئین بدون، چربی میباشند.
۷ـ عدس به علت داشتن آهن، برای رفع کمخونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
۸ـ عدس، لعابدار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتیهای رودهای توصیه میشود.
۹- عدس را در کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند.
۱۰- برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید.
۱۱- برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید.
۱۲- عدسها مثل دیگر حبوبات غنی از فیبرهای غذایی هستند چه از نوع قابل جذب و چه از نوع غیر قابل جذب. فیبرهای قابل جذب،یک ماده ژله مانندی در دستگاه گوارش ایجاد میکنند که سبب دفع صفرا (حاوی کلسترول ) میگردد و آن را به خارج از بدن میبرد.
۱۳- فیبر غیر قابل جذب عدس نیز نه تنها کمک به افزایش مقدار مدفوع و جلوگیری از یبوست میکند بلکه کمک به جلوگیری از بیماری های گوارشی مانند سندرم رودهای تحریک پذیر و التهاب رودهای نیز میکند.
۱۴- مصرف عدس در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه بعلت مقادیر قابل ملاحظهای از فولات ( Folate) و منیزم آن است.
۱۵- عدس به شما انرژی برای سوزاندن میدهد در حالی که قندخون را تثبیت میکند. فیبر قابل جذب علاوه بر تأثیرات مفید روی سیستم گوارشی و قلب، به تنظیم مقدار قندخون نیز کمک میکند. اگر شما مقاومت به انسولین، کاهش قندخون یا دیابت دارید، گیاهان بُنشنی مثل عدس برای تنظیم قند خون مؤثر هستند که انرژی پایداری را باعث میشوند.
۱۶- آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.
۱۷- مصرف عدس مخصوصاً برای خانمهایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کم خونی می شود که برای مادر خوب نیست چون نوزاد بعد از بدنیا آمدن از شیر مادر تغذیه می کند.
۱۸- پماد در عدس با سرکه برای رفع ترک دست و پا که بعلت سرما عارض شده سودمند است.
۱۹- عدس را می توان به عنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است.
۲۰- عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد.
۲۱- آرد عدس بوداده تشنگی را قطع می کند، معده را نیرو می بخشد صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو می نشاند و حرارت را خاموش می کند.
فواید و خواص عدس برای پوست صورت
توجه : پیش از مصرف هرگونه ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن، با مالیدن مقداری کمی از آن بر روی پوست دست خود به مدت حداقل 20 دقیقه، از نداشتن حساسیت نسبت به آن اطمینان حاصل نمایید.
شادابی پوست صورت
عدس برای شادابی و رفع خستگی پوست صورت مفید می باشد.
ماسک عدس سبز برای پوست
2 قاشق عدس خیس خورده را له کنید و با عسل و آب لیموترش تازه ترکیب کنید، بر روی پوست صورت بمالید و بگذارید تا خشک شود سپس بشویید.
آکنه و جوش صورت
عدس می تواند به درمان آکنه و جوش صورت و همچنین جای جوش کمک کند.
ماسک پودر عدس برای صورت
عدس را پودر کرده و با آب ترکیب کنید تا خمیری ایجاد شود، خمیر را بر روی صورت خود بمالید و بگذارید 20 دقیقه بماند سپس با آب بشویید.
فواید و خواص عدس برای موی سر
عدس موهای نازک را ضخیم تر و درخشان تر می کند، مقدار بالای آهن موجود در عدس اکسیژن را به فولیکول های مو انتقال داده و باعث افزایش رشد مو می شود.
فواید و خواص عدس برای ناخن
عدس می تواند برای داشتن ناخن های سالم و قوی مفید باشد.
دو روش مختلف استفاده از عدس برای ناخن؛ عدس را طبخ کرده و مصرف کنید و یا عدس خیس شده را له کرده و بر روی ناخن بمالید، اجازه بدهید خشک شود و سپس آن را بشویید.