برای پیشگیری از عوارض مطرح شده قبل از پیوند، آزمایشهای کامل بدنی برای تشخیص و درمان مواردی که میتواند پس از عمل پیوند باعث بروز مشکلاتی در بیمار شود، انجام میگیرد.
اخبار اجتماعی- تعیین نوع بافت، گروه خون و کنترل آنتیبادی برای تعیین هماهنگی بین بافتها و سلولهای دهنده و گیرنده ضروری است.
قبل از پیوند توانایی بیمار جهت سازگاری با پیوند از طریق بررسی روشهای سازگاری وی، میزان حمایت اجتماعی و منابع مالی مورد نیاز صورت میگیرد.
تشخیص پسزدگی کلیه بعد از پیوند
برای تشخیص پس زدگی کلیه پیوندی در قدم اول آزمایشات اوره و کراتی نین چک می شود.
در مرحله بعد سطح داروها مخصوصا سطح داروی ساندیمون بررسی می شود.
در نهایت نمونه برداری از کلیه انجام می شود و نتیجه نمونه برداری نوع درمان را مشخص می کند.
داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
برای پیشگیری و درمان پسزدگی عضو پیوندی از دارو استفاده میشود. این داروها انواع متنوعی دارند که هر کدام با مکانیسم جداگانهای باعث سرکوبی سیستم ایمنی میشوند و با توجه به شرایط بیمار معمولا یک ترکیب سه دارویی یا دو دارویی برای بیمار تجویز میشود. معمولترین داروهایی که استفاده میشوند عبارتند از: ساندیمون، سل سپت و پردنیزولون.
توصیه ها
۱- کلیه پیوندی در حفره لگنی گذاشته میشود، بنابراین از هر گونه فعالیتی که امکان وارد کردن ضربه به کلیه در آن وجود داشته باشد، اجتناب کنید.
۲- از بستن کمربندهای تنگ خودداری کنید.
۳- علائم و نشانههای پسزدگی کلیه از جمله کاهش ادرار، ورم، تب، افزایش فشار خون، افزایش وزن و احساس سفت شدن کلیه پیوندی را همواره به خاطر داشته باشید.
۴- رعایت بهداشت محیط و بهداشت فردی بسیار حائز اهمیت میباشد.
۵- شستن مکرر دستها برای پیشگیری از عفونتهای احتمالی بسیار حائز اهمیت است.
۶- رعایت کردن بهداشت موادغذایی از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. سبزیجات و میوهجات باید با مواد ضدعفونیکننده کاملا شسته و ضدعفونی شوند.
۷- غذای شما باید کم نمک و کمچربی باشد. از خوردن غذاهای آماده مثل سوسیس، کالباس، پیتزا و غذاهای رستورانی پرهیز کنید. همچنین خوردن غذاهای کنسروی مثل تن ماهی و انواع غذاهای کنسرو شده و کلهپاچه توصیه نمیشود.
۸- تعدادی از داروهای پیوندی باعث افزایش چربی خون میشوند، لذا برای پیشگیری از افزایش چربی خون بهتر است از غذای کمچرب استفاده کنید.
۹- به دلیل افزایش حساسیت پوست به نور آفتاب در نتیجه مصرف داروهای پیوندی بهتر است در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید و اگر مجبور به بودن در معرض آفتاب بودید، میتوانید از کلاه نقابدار استفاده نمایید و حتما ضد آفتاب بزنید.
۱۰- از افزایش وزن بپرهیزید، چون میزان برخی از داروها بر اساس وزن شما محاسبه میشود و با افزایش وزن باید به مقدار زیادتری استفاده شوند که قطعا به دنبال آن عوارض دارویی خیلی بیشتر خواهد بود.
۱۱- اگر ازدواج کرده اید، در مورد زمان از سرگیری فعالیتهای جنسی با پزشک یا پرستار تیم پیوند مشورت کنید. به طور معمول یک ماه پس از پیوند در صورتی که آمادگی داشته باشید می توانید فعالیتهای جنسی را از سربگیرید.