همراه اول با چه مکانیزمی بلایای طبیعی را اطلاع‌رسانی می‌کند؟

 «محمدجواد آذری جهرمی» در پیامی نوشته بود: از مدیران اپراتورها خواستم برای امدادرسانی در مواقع بحران، یک سرویس ستاره مربع رایگان برای نهادهای امدادی طراحی کنند تا آنها از نیاز خدماتی آسیب دیدگان به صورت منطقه‌ای و به لحظه مطلع شوند.

با گذشت دو روز از این درخواست، وی شب گذشته از راه‌اندازی سرویس هشدار شرایط بحرانی همراه اول خبر داد و اظهار داشت: از امروز (روز گذشته)، سرویس هشدار شرایط بحرانی همراه اول آغاز به کار کرد تا پیش از وقوع بلاهای طبیعی، مردم از طریق تلفن‌همراه خود آگاه شوند.

با توجه به اینکه ممکن است برای عده‌ای این سوال ایجاد شود که وزارت ارتباطات یا همراه اول چطور می‌تواند در جریان وقوع بلاهای طبیعی باشد که قبل از آن بتواند اطلاع‌رسانی کند؟ وزیر ارتباطات گفته است که صدور هشدارها توسط ستاد مدیریت بحران کشور صورت می‌گیرد و ارسال آن به مشترکان برعهده اپراتور است.

این سرویس که در واقع نه پیامک است و نه نرم‌افزار، به CB شهرت دارد.

سرویس CB که به منظور پخش فراگیر پیام از طریق ارتباطات سلولی (Cell Broadcast) به کار گرفته می‌شود، در عمل روشی برای ارسال پیام‌ها به تعداد بسیاری از کاربران تلفن همراه در یک زمان و مکان مشخص است.

این سرویس همچنین به عنوان سرویس پیام کوتاه فراگیر (SMS-CB) نیز شناخته می‌شود که برخلاف سرویس پیام کوتاه که به شکل پوینت تو پوینت (P2P) است، از یک مبدا به چندین مقصد (One to many) محدود از منظر جغرافیایی است.

براساس اطلاعات موجود، آخرین نسل از سیستم‌های پیام کوتاه فراگیر (CBS) قادر به ارسال به بیش از 500 سلول در کمتر از 10 ثانیه است که میلیون‌ها مشترک را زیر پوشش دارند.

این سرویس به هیچ عنوان تحت تاثیر ترافیک شبکه اپراتورها نیست بنابراین در زمان بروز فاجعه و هنگامی‌ که دیتا، پیامک و تماس صوتی دچار اختلال می‌شود، می‌تواند به راحتی اقدام به انتشار پیام کند.

بنابراین واضح است سیستم انتشار سلولی (Cell Broadcast)، قابلیت انتشار یک پیغام در محدوده‌ای به کوچکی یک سلول رادیویی و بزرگی یک کشور را دارا است.

بر اساس این گزارش، گوشی‌هایی که CB-Channel آن‌ها فعال باشد، می‌توانند پیغام‌ها را دریافت کنند. این پیغام‌ها خیلی سریع هستند و ارزش اصلی آن، ارسال یک پیام زنده به میلیون‌ها گوشی در کسری از ثانیه است.