بیش از یک میلیون و 17 هزار داوطلب در کنکور 98 ثبتنام کردند البته امسال سازمان سنجش به درخواست آموزشوپرورش، دفترچه رشتههایی که پذیرش در آنها بر اساس سوابق تحصیلی است و به کنکور نیازی ندارد به صورت مجزا منتشر کرد تا داوطلبانی که تمایل دارند بتوانند زودتر برای رشتههای بدون کنکور متقاضی شوند.
اگرچه هدف اصلی این کار، کم کردن از تعداد داوطلبان کنکور و رقابت حاکم بر آن بود اما باز هم یک میلیون داوطلب متقاضی کنکور 98 شدند که درمقایسه با سال 97 هیچ تغییری نداشته است.
سید محمد بطحایی وزیر آموزشوپرورش نیز با عنوان "خداحافظ کنکور" توئیتی را در فضای مجازی منتشر کرد و گفت "ساعت 6.30 صبح جلسه تعیینتکلیف نهایی کنکور سال آینده برگزار شد. ورود به 85 درصد ظرفیت دانشگاهها نیازی به شرکت در کنکور و تحمل اضطرابهای طاقتفرسا ندارد و صرفاً سوابق تحصیلی ملاک عمل است. از همراهی وزارت علوم برای این موفقیت متشکرم. خداحافظ کنکور."
اگرچه او پیش از ثبتنام برای کنکور 98 از خداحافظی با کنکور خبر داد اما با آغاز ثبتنام کنکور و استقبال داوطلبان و متقاضی شدن یک میلیون و 17 هزار نفر "البته بدون احتساب فرصت مجددثبتنام که از روز یکشنبه 19 اسفند 97 آغاز میشود و تا روز چهارشنبه 22 اسفند ادامه دارد" نشان داد که کنکور همچنان با قوت خود باقی است و خبری از خداحافظی با آن نیست!
دانشگاههایی که برای جذب دانشجو التماس میکنند
درباره اینکه چرا انتشار مجزای دفترچه ثبتنام رشتههای بدون کنکور هم نتوانست رقابت داوطلبان را کم کند، ابراهیم سحرخیز معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش معتقد است: ماجرایی که سازمان سنجش از آن رونمایی کرد ارتباطی به قانون نداشت چرا که هم اکنون بسیاری از دانشگاههای غیرانتفاعی و موسسات آموزش عالی بخش خصوصی و در بعضی موارد دانشگاه آزاد به دلیل عدم استقبال داوطلبان برای جذب دانشجو التماس میکنند.
وی افزود: قانون مجلس تأکید دارد به گونهای عمل شود که در سه سال پایانی دوره متوسطه از طریق امتحانات نهایی در برخی دروس بتوان سهم سوابق تحصیلی را افزایش داد تا سایه سنگین کنکور برسر آموزش و پرورش کم شود و مدارس به نقش اصلی خود بازگردند.
هنوز صف ورود به دانشگاه کوتاه نشده است
معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش با تأکید براینکه هنوز صف ورود به دانشگاه از طریق کنکور کوتاه نشده است، گفت: این موضوع چند عامل دارد نخست آنکه هنوز قانون اجرا نشده و آموزش و پرورش نتوانسته است نظام جامع هدایت تحصیلی را در کشور پیاده کند و همچنان در مسیر گذشته حرکت میکند از سوی دیگر رشتههای مهارتی گم شده و به آن توجهی نمیشود و حل این موارد نیازمند آن است که نظام جامع هدایت تحصیلی به صورت دقیق پیاده شود.
وی ادامه داد: نباید اجازه بدهیم 550تا 600 هزار داوطلب در گروه علوم تجربی منتظر ورود به رشته پزشکی باشند؛ در سال 1400 بیش از 16 میلیون دانشآموز در کشور خواهیم داشت که این موضوع باعث افزایش تب کنکور میشود و تا زمانی که شیوه فعلی ادامه یابد یعنی 15 درصد پذیرش روزانه دانشگاههای دولتی از طریق کنکور باشد حتی اگر آن را به 5 درصد برسانیم بازهم دانشآموزان میخواهند شانس قبولی خود را در دانشگاههای مطرح امتحان کنند.
فقط گفتار درمانی!
سحرخیز که در یک برنامه رادیویی صحبت میکرد، با اشاره به اینکه با انجام برخی حرکتها تصور براین است که اقدام عدالتطلبانه انجام میشود، افزود: مگر قرار است تمام 14 میلیون دانشآموز در کشور پزشک و مهندس شوند؟ باید هدایت تحصیلی را به شیوهای اصلاح کنیم که حتی برخی دانشآموزان اجازه شرکت در کنکور را نداشته باشند. هم اکنون نه وزارت آموزش و پرورش و نه سازمان سنجش که پشت کنکور پنهان شده است ارادهای برای مقابله با کنکور ندارند و صحبتهای آنها فقط گفتار درمانی است.
فراکسیون آموزشهای مهارتی در مجلس ایجاد شد
همچنین حمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تأکید براینکه اگر وزارت آموزش و پرورش و علوم بخواهند کنکور حذف شود، این کار شدنی است، گفت: وقتی هیچ کاری انجام نمیشود و نمیخواهند انجام دهند معلوم است که کنکور حذف نمیشود.
وی افزود: اگر به دنبال این باشیم که تمام زیرساختها فراهم شود هیچگاه نمیتوانیم کنکور را حذف کنیم چرا که همیشه مشکلاتی وجود دارد.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه استقرار نظام آموزشی 6.3.3 بیشترین لطمه را به نظام آموزش مهارتی زد، افزود: در گذشته دانشآموزان هنرستانی دو سال درس میخواندند بنابراین برخی ترغیب میشدند که رشتههای فنی را انتخاب کنند اما هم اکنون دانشآموزان هنرستانی نیز مانند دبیرستانیها سه سال درس میخوانند که این مسئله باعث کاهش استقبال شده است.
میرزاده بیان کرد: در میان مردم بحث کنکور جدی شده است و افراد فعال در این حوزه آنقدر در مدارس نفوذ کردهاند که حتی اگر بگویند جلوی آنها را گرفتهایم باز هم آنها راه نفوذ را دارند بنابراین باید همه بپذیرند که این کار به نفع نظام آموزشی کشور نیست.
وی عنوان کرد: فراکسیون آموزشهای مهارتی در مجلس ایجاد شده است تا بگوییم مهارت مهمتر از مدرک است و اگر حاصل کار دانشگاهها صرفاً مدرک باشد اما فارغالتحصیلان آنها مهارتی نداشته باشد به درد کشور نمیخورد.