گرچه سرماخوردگی را بیماری سادهای میدانند، اما حقیقت آن است که نشانههای این بیماری واقعاً عذاب آورند. آبریزش بینی، گلو درد، سردرد، احساس خستگی و عطسه، تنها بخشی از بلاهایی هستند که ویروس سرماخوردگی بر سر ما میآورد. سالانه افراد زیادی، به خصوص در فصل شیوع آن یعنی پاییز و زمستان، به سرماخوردگی مبتلا میشوند و حتی بعضی افراد سه تا چهار بار در یک سال گرفتار این بیماری میشوند. اما در بعضی از موارد، چیزی که یک سرماخوردگی ساده به نظر میرسد در واقع یک مشکل جدیتر است. در ادامه به نشانههایی میپردازیم که میگویند سرماخوردگیتان یک بیماری ساده نیست. این نشانهها کمک میکنند سرماخوردگی را از بیماریهای مشابه تشخیص دهید.
۱- تمام بدنتان درد میکند
تشخیص سرماخوردگی از آنفولانزا کمی دشوار است. ویروس سرماخوردگی سر یا سینه را درگیر میکند. اما اگر در سرتاسر بدنتان احساس درد میکنید، ممکن است به آنفولانزا مبتلا شده باشید. شما میتوانید ظرف دو روز بعد از مبتلا شدن، با مراجعه به پزشک، داروهای ضد ویروس دریافت کنید که به از بین رفتن ویروس کمک میکنند، اما تنها در صورتی که ریسک بروز مشکلات جدی تری را دارید، مثلا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنید، یا بسیار کم سن یا بسیار مسن هستید. به غیر از این موارد، بقیهی افراد نیازی به داروهای ضد ویروس ندارید (به خاطر داشته باشید که آنفولانزا یک ویروس است و مصرف آنتی بیوتیک که مخصوص باکتری است هیچ تأثیری روی آن ندارد).
۲- گلو دردتان خیلی شدید است
احساس سوزش و خارش در گلو در هنگام ابتلا به سرماخوردگی طبیعی است، اما اگر تب بالایی دارید، غدههای لنفاوی تان متورم شده اند و گلو درد شدیدی دارید، ممکن است به بیماری گلو درد استرپتوکوکی مبتلا شده باشید. برای تشخیص دقیق این بیماری، باید از شما آزمایش گرفته شود. از آنجایی که عامل این بیماری باکتری است، در صورت مثبت بودن جواب آزمایش، پزشک احتمالاً برایتان آنتی بیوتیک تجویز میکند.
۳- یکباره دچار گوش درد شدهاید
تصور کنید دچار سرماخوردگی شده اید. رو به بهبودی هستید که یکباره در گوش تان درد ضربان داری احساس میکنید و شنیدن هم برایتان سخت میشود. ممکن است سرماخوردگی باعث عفونت گوش تان شده باشد. درون گوش ها، حلق و ریههای ما مادهای مخاطیای وجود دارد که محیط این اندامها را به محل مناسبی برای جا به جایی و ساکن شدن باکتریها تبدیل میکند. همین مسأله باعث ایجاد یک عفونت ثانویه، مثل عفونت گوش میشود.
۴- سرماخوردگیتان خوب نمیشود
سرماخوردگی در روزهای سوم و چهارم به اوج میرسد. تا روزهای پنجم تا هفتم، نشانههای آن باید شروع به فروکش کردن کند و تا روزهای هفتم تا دهم هم باید حال تان بهتر شود. اما اگر هر چه میگذرد تغییری در حال تان احساس نمیکنید یا حال تان بدتر میشود، ممکن است مشکل تان چیز دیگری مثل سینوزیت باشد. این بیماری ابتدا به شکل سرماخوردگی شروع میشود، اما بعداً تبدیل به یک عفونت باکتریایی میشود که سینوسهای شما را عفونی میکند. دقت داشته باشید باید که بیشتر از ۱۴ روز درگیر نشانههای بیماری بوده باشید تا سینوزیت محسوب شود و از آن زمان است که پزشک میتواند برایتان آنتی بیوتیک تجویز کند.
۵- سرفهتان خوب نمیشود
اگر سرفه تان خوب نمیشود، ممکن است دچار برونشیت شده باشید، نوعی التهاب ریوی که میتواند ۵ تا ۶ هفته شما را درگیر سرفه کند. در اینصورت، استراحت و مصرف مایعات برای بهبودی ضروری است. در اغلب موارد، برونشیت عامل ویروسی دارد. در صورت ابتلا به این بیماری، احتیاجی به مصرف آنتی بیوتیک نیست و رفع عفونت نیاز به زمان دارد.
۶- استفراغ میکنید
سرماخوردگی هرگز باعث استفراغ (یا اسهال) نمیشود. در میان عوام این حالت به «آنفولانزای معده» مشهور است، اما نام علمی آن «گاستروانتریت» یا همان بیماری التهاب معدهای رودهای است. این بیماری ربطی به آنفولانزا ندارد، چون ویروس آنفولانزا هیچ تأثیری روی معده نمیگذارد. در این حالت، مهمترین اقدام برای بهبودی، مصرف مایعات و حفظ آب بدن است. بعد از ۲۴ ساعت به مرور بهتر خواهید شد.
۷- دچار اسهال خونی شدهاید
اگر بیماری تان با اسهال همراه شده، بررسی کنید که اسهال تان خونی است یا نه. چون این مسأله ممکن است نشانهی مسمومیت غذایی باشد، نه عفونت ویروسی مثل گاستروانتریت. در اغلب موارد بدن میتواند به تنهایی از پس مسمومیت غذایی بربیاید، اما گاهی هم به کمک پزشکی نیاز است، در اینصورت باید به پزشک مراجعه کنید.
۸- سینهتان خس خس میکند و تنگی نفس دارید
کسانی که دچار نوعی التهاب ریوی به نام بیماری مزمن انسدادی ریه هستند، باید در هنگام سرماخوردگی بیشتر مراقب باشند، چون -به ویژه در افراد مسن- سرماخوردگی میتواند تبدیل به عفونت جدی تری در دستگاه تنفسی فوقانی شود. در واقع اگر کسی به این بیماری مبتلا باشد و دچار سرماخوردگی هم شود، ممکن است در بیمارستان بستری شود. در صورت ابتلا به سرماخوردگی، تماس خود را با افراد مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه محدود کنید.
۹- سرماخوردگیتان بیش از حد طولانی میشود
بعضی افراد هر سال زمستان، دچار سرماخوردگیای میشوند که دو تا سه ماه طول میکشد. این افراد در حقیقت به برونشیت مزمن دچار هستند که پیش درآمد بیماری مزمن انسدادی ریه است. اگر این نشانهها را در خود میبینید یا ریسک فاکتورهای این بیماری (مثل سیگاری بودن) را دارید، به پزشک مراجعه کنید.
۱۰- مشکلات تنفسی دارید
اگر مبتلا به آسم باشید، سرماخوردگی میتواند باعث حملههای آسمی در شما شود. یکی از علائمی که نشان میدهد مشکلات تنفسی تان ناشی از آسم و نه سرماخوردگی است، این است که داروهای آسم تان کمکی به رفع این مشکلات نمیکنند. اگر قادر به کنترل علائم تان نیستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسبی برای فصل سرماخوردگی تجویز کند.
۱۱- سرفههایتان از عمق سینه هستند
سرماخوردگی ناحیهی بینی و حلق را درگیر میکند، نه اعماق ریهها را. اگر سرفه هایتان از عمق سینه هستند، احتمال دارد که به ذات الریه یا همان سینه پهلو مبتلا شده باشید. نشانههای این بیماری عبارتند از: احساس درد در قفسهی سینه هنگام نفس کشیدن یا سرفه کردن، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال. برای تشخیص دقیق به پزشک مراجعه کنید.
۱۲- سرماخوردگیهایتان قابل پیش بینی هستند
اگر میدانید که معمولاً چه زمانی از سال سرما خواهید خورد، احتمالاً دچار آلرژی هستید. نشانههای آلرژی شباهت زیادی به سرماخوردگی دارند، مثل عطسه و آبریزش شدید بینی. مصرف آنتی هیستامینهای بدون نسخه میتواند به تسکین علائم آلرژی کمک کند.