نسیم سنجری دبیر علمی انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران با اشاره به اینکه رسیدن به سن یائسگی یکی از نگرانیهای بسیاری از خانمها به شمار میرود، بیان کرد: این نگرانی در خانمهایی که هنوز متاهل نشدهاند یا تعداد فرزند کافی ندارند با شدت بیشتر دیده میشود و از سوی دیگر اغلب این افراد برای تعیین زمانیائسگی مراجعه پزشکی نیز دارند.
وی ادامه داد: طبق گزارشهای کلینیکی و بررسیها، بیشتر خانمهای مجرد یا بانوانی که هنوز فرزندی ندارند، خواهان انجام آزمایشاتی برای تعیین سن یائسگی هستند؛ موضوعی که سوال مهمی را با خود یدک میکشد؛ آیا تشخیص یائسگی یک تشخیص آزمایشگاهی محسوب میشود؟ یا بی ارتباط با آن است؟
علائم تشخیص یائسگی
دبیرعلمی انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران، افزود: باید توجه داشت در خانمهای بالای ۴۵سال که بیش از یکسال قاعده نشدهاند، تشخیص یائسگی است که این تشخیص کاملا کلینیکی صورت میگیرد و نیاز به انجام هیچ آزمایشی ندارد.
وی گفت: در خانمهای بالای ۴۵سال که دورههای نامرتب و گر گرفتگیدارند یا در خانمهایی که قبلا رحم به تنهایی با حفظ تخمدانها برداشته شده است و علائم یائسگی نشان میدهند نیز تشخیص "پری منوپوز " یعنی سنین نزدیک یائسگی گذاشته میشود و در این افراد نیز نیاز به انجام هیچ کدام از آزمایشات بالا وجود ندارد.
یائسگی زودرس چیست؟
سنجری با اشاره به اینکه در خانمهای زیر ۴۵ سال دارای علائم یائسگی به خصوص اختلالات قاعدگی میتوان از تست FSH استفاده کرد، افزود: اهمیت انجام این تست در کسانی که مشکوک به یائسگی زودرس یعنی زیر ۴۰ سال هستند بیشتر است.
این عضو انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران یادآوری کرد: باید توجه داشته باشیمکه در مصرف قرصهای پیشگیری ترکیبی یا قرصهای پیشگیری حاوی پروژسترون بالا، سطح FSH تغییر میکند لذا در این افراد نیز از این آزمایش نباید در تایید یائسگیاستفاده کرد.