مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با خشکی دریاچه نمک استان قم اظهار داشت: دریاچه قم خود کانون گردو غبار نیست، اما چون دارای کریستالهای نمک است، این کریستالها در برابر باد مقاوم هستند.
وی افزود: تالابهایی در اطراف تهران و قم وجود دارند که یا خشک شدهاند و یا دارای آب بودند که بعد از زهکشی کاملا خشک شدند و امسال نیز به دلیل کمبود بارش پوشش گیاهی آنها از بین رفته است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه برای تردد دامها در دشتها و مراتع هیچ قانونی وجود ندارد، گفت: افزایش قیمت گوشت موجب شده تا روزانه تعداد بسیاری دام در این مراتع برای چرا تردد کنند که این موضوع باعث از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه میشود.
تجریشی گفت: در 31 استان کشور پهنهها و مراتع اطراف تالابهای خشک شناسایی شدند که برنامه اجرایی دو ساله را به هرکدام از این استانها ابلاغ کردهایم.
وی با بیان اینکه برخی از تالابهای اطراف تهران جزء اولویت عملیات اجرایی قرار گرفتند، تصریح کرد: باید برخی از تالابهایی که کانون حاد گرد و غبار هستند را طی 3 تا 4 سال آینده مدیریت کنیم، اما به دلیل گستردگی وسعت 18 میلیون هکتاری این کانونها شاید اقدامات لازم از جمله قرق کردن، مالچ پاشی و یا کاشت گیاه که فرآیند طولانی دارند، سالها به طول بیانجامد.
وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر سازمان جنگلها و مراتع، سایر ارگانها را نیز درگیر اجرای طرح احیای تالابها کرده است که منابع مالی و شناسایی کانون از جانب سازمان محیط زیست تأمین خواهد شد.
تجریشی گفت: تالابهای آب شیرین خشک شده عمدهترین کانونهای گرد و غبار در اطراف استان تهران هستند.
وی افزود: برای احیای تالاب گاوخونی طرحی ارائه شده است تا آبهای شوری که در انتهای رودخانه ورزنه هستند، زیرِ سطح تالاب انتقال داده شوند تا رطوبت کافی برای پوشش گیاهی تالاب ایجاد شود.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: کاهش حداقلی میزان دخل و تصرف در تالابها و با ورود آبهایی که به تالابها میرسند، دوباره تالابهای خشک شده احیا خواهند شد.