خدمت بزرگ آستان قدس به بیماران هموفیلی

پروفسور حسن ابوالقاسمی رئیس انجمن خون و سرطان کودکان اظهار داشت: بیماری هموفیلی یا اختلالات ارثی خون در دسته بیماری‌هایی قرار می‌گیرند که فرد به صورت ارثی استعداد خونریزی را پیدا می‌کند.

وی افزود: این اختلال ممکن است در سطح فاکتورهای انعقادی باشد که عمدتاً بیماران هموفیلی مبتلا به آن هستند و یا اینکه اختلال در سطح پلاکت‌های خون ایجاد شود.

این فوق تخصص خون و سرطان کودکان توضیح داد: باید توجه کنیم که پلاکت و فاکتورهای انعقادی نقش خونی را در انعقاد خون بازی می‌کنند و همچنین نقش آنها در لخته شدن خون بسیار حائز اهمیت است.

ابوالقاسمی با بیان اینکه اگر این فاکتورها به صورت ارثی در بدن کم باشند باعث می‌شود که بیمار به صورت غیرطبیعی خونریزی داشته باشد یا بر اثر ضربات کوچک خونریزی کند.

وی افزود: مهمترین عامل ایجاد این بیماری کمبود فاکتورهای8 و 9 است که به صورت وابسته به جنس افراد به آن مبتلا می‌شوند یعنی اینکه معمولاً این بیماری از مادرهایی که حامل ژن‌ هستند به پسرها انتقال داده می‌شود.

رئیس انجمن خون و سرطان کودکان تصریح کرد: برخی از اختلالات نیز نادر هستند به این صورت که پدر و مادر هر دو حامل ژن معیوب بوده و آن را به فرزند انتقال می‌دهند. 

ابوالقاسمی گفت: در حال حاضر 10 هزار بیمار مبتلا به هموفیلی و اختلالات خونریزی در کشور وجود دارد که برای اینکه این افراد بتوانند عمر مفیدی داشته باشند و کیفیت زندگی آنها مطلوب باشد نیاز به دریافت به موقع فاکتورهای خونی دارند. 

وی ادامه داد: باید توجه کنیم که فاکتورهای انعقادی خون گران‌قیمت هستند و از پلاسمای خون انسان به دست می‌آیند و برخی از آنها نیز به صورت نوترکیب ساخته می‌شوند.

رئیس انجمن خون و سرطان کودکان با بیان اینکه خوشبختانه در سال 84 موفق شدیم که از پلاسمای ایرانیان برای تأمین داروها این افراد استفاده کنیم، گفت: این امر تحول بزرگی برای کمک‌‌رسانی به بیماران هموفیلی به شمار می‌رود.

این متخصص خون و سرطان کودکان افزود: با تلاش‌های صورت گرفته برخی از مجوزها نیز برای تولید این داروها در اختیار بخش خصوصی قرار گرفت اما متأسفانه بعد از گذشت چند سال صدور مجوز برای بخش‌های خصوصی با مشکلاتی مواجه شد که همین امر باعث شد تا به هدفی که برای آن برنامه‌ریزی شده بود دست نیابیم.

وی گفت: قرار بود تمام فاکتورهای انعقادی خون از طریق پلاسمای ایرانیان تهیه شود که مجوزهای آن صادر نشد.

ابوالقاسمی عنوان کرد: در حال حاضر فاکتورهای 7 و 8 در داخل کشور تولید می‌شوند. 

وی گفت: برای اولین بار تحقیقات در زمینه تولید فاکتور 8 توسط شرکت ثامن انجام شده تولید آن نیز توسط این شرکت صورت می‌گیرد.

رئیس انجمن خون و سرطان کودکان توضیح داد: فاکتور 8  نوترکیب سال گذشته توسط یکی از شرکت‌های وابسته به آستان قدس رضوی تولید شد و تولید آن همچنان ادامه داد همچنین این شرکت اعلام کرد که می‌تواند 50 درصد فاکتور 8 مورد نیاز بیماران را تأمین کند.

این فوق متخصص خون و سرطان کودکان گفت: کمبود فاکتورهای انعقادی خون عموماً به دلیل نحوه توزیع آن است.