محمدتماشاکارشناس مشاوره در آموزش و پرورش یادداشتی را درباره هدایت تحصیلی دانشآموزان در اختیار این خبرگزاری گذاشته است.
در این یادداشت او به مسائل مبتلا به دانشآموزان پایه نهم و مشاوران مدارس در بحث هدایت تحصیلی اشاره کرده است.
مشروح این یادداشت بدین شرح است:
این روزها یک میلیون دانش آموز پایه نهم خود را آماده میکنند تا با انتخاب رشته تحصیلی سرنوشت آموزشی خود و در نگاهی کلانتر سرنوشت آموزشی کشور را رقم بزنند اما در این میان وزیر آموزش و پرورش در گردهمایی معاونین آموزش ابتدایی و مسئولان آموزش و پرورش عشایر سراسر کشور خبر از نشانههای ورشکستگی آموزش و پرورش میدهد.
این واژه باید به گونهای دیگر به کار برده شود البته نه از زبان وزیر آموزش و پرورش بلکه از زبان منتقدان. هماکنون یکی از طرحهایی که با شکست مواجه و هزینه هنگفتی برای آن صرف شد هدایت تحصیلی دانشآموزان پایه نهم است.
سه سال تلاش برای نوسازی نظام هدایت تحصیلی با صرف میلیاردها تومان نتیجهاش این شده است که معاون آموزش متوسطه آموزشوپرورش بگوید (مدیریت هدایت تحصیلی در سالجاری به مناطق آموزش و پرورش سپرده شداست ). امری که 20 سال پیش هم بر همین منوال بوده و لزومی بر هزینه میلیاردی در سه سال گذشته نبوده که بخواهیم این چنین عقبگردی داشته باشیم.
سال گذشته با تمام تلاش مشاوران مدارس جهت بهتر برگزارشدن هدایت تحصیلی خبر حذف امتیازات مشاورهای شوک سنگینی به این مجموع از کارکنان آموزش وپرورش بود با این حال به خاطر نو بودن طرح آنها به دیده اغماض از کنار موضوع گذشتند تا شاید امسال واحد مشاوره و معاونت متوسطه وزارت آموزش و پرورش اشکالات طرح را بعد از دو سال رفع کنند ولی با شنیدن این خبر که امسال نیز همچون سنوات گذشته ملاک هدایت تحصیلی نمرات دانشآموزان است عملا باید گفت آموزش و پرورش دچار بیتدبیری شده است و این مسیر به زیان همه است.
آموزش و پرورش با این اقدام عملا آئیننامه هدایت تحصیلی و شیوه نامه اجرایی آن را در مقابل هم قرار میدهد چرا که در آئیننامه تصریح شده عملکرد تحصیلی فقط 35 درصد از هدایت تحصیلی خواهد بود اما در شیوه اجرا ما شاهد هستیم که هم در سال گذشته و سال جاری 100 درصد هدایت تحصیلی نمرات دانشآموزان به عنوان ملاک انتخاب رشته لحاظ شده که این خلاف قانون و وعدهای است که به دانشآموزان، اولیا و مشاوران داده شده است.
قبل از آنکه ملاک هدایت تحصیلی نمرات دانشآموزان باشد باید یادمان بیاید که این نمرات هیچ محل اعتباری ندارد حتی برای خود آموزشوپرورش چرا که آقای چهاربند مدیرکل وقت شهر تهران در زمان تصدی این پست در یک نشست خبری اینگونه گفته بود (خدمت دکتر فانی عرض کردم که من شاید خوش بینانه، 30 درصد سلامت امتحانات داخلی را ضمانت بکنم؛ چون نتوانستیم در سنجشها و امتحانات داخلی موثر عمل کنیم ).
با این وجود در دو سال گذشته هدایت دانش آموزان پایه نهم فقط از روی سوابق تحصیلی و نمراتشان صورت گرفت به واقع سوابقی که فقط 30 درصد اعتبار دارد چقدر میتواند سرنوشت کشور را بر اساس آن مدیریت کرد؟ باید بگویم آموزش و پرورش برای آنکه بتواند توازن رشتهای را متعادل کند و تورم رشته تجربی را کاهش دهد دست به یک سری آزمون و خطا زد که با شکست مواجه شد به صورتی که سال به سال بر جمعیت دانش آموزان تجربی افزوده شده است.
در گذشته شاهد بودیم که آقای فانی وزیر وقت آموزش و پرورش مقصر به هم خوردن توازن رشتهای را مشاوران مدارس اعلام کرد و گفت "اگر مشاوران همکاری خوبی میداشتند هدایت تحصیلی به خوبی اجرا میشد". اما در دو سال گذشته کسی نمیتواند کتمان کند که مشاوران نهایت تلاش خود را کردهاند چرا باز گره هدایت تحصیلی همچنان کور است و هنوز برگههای هدایت تحصیلی به دست دانشآموزان و اولیا نرسیده است؟ و در برخی مناطق هم که این کار صورت گرفته با پیامک اعلام شده برگهها جمع آوری و مرجوع شوند.
باید بگویم مشاوران مدارس مدام گفتهاند آئین نامه هدایت تحصیلی اشکالات ساختاری زیادی دارد و عملا با شیوه نامه اجرایی مغایر است و این نتیجهای جز شکست هدایت تحصیلی نخواهد داشت ولی نه واحد مشاوره و نه متوسطه نمیپذیرند. البته تا حدی هم مشخص است واحدی که 15 سال در نیروهای ستادی خانه تکانی نکرده و ارتباط خود را با صف قطع کرده است و خود را مشغول حاشیههای سامانههای الکترونیکی غیر استاندارد کرده است باید گوش شنوایی نداشته باشد.
با این روش باید بگویم مشاوران را که مهم ترین سنگر نگهداشت دانشآموزان در آسیبهای اجتماعی و روانی هستند از بین خواهیم برد و این همان فروپاشی آموزش و پرورش است که آقای وزیر آموزش و پرورش به اشتباه از آن به عنوان ورشکستگی یاد کرده است.