گذراندن پربار اوقات فراغت در تعطیلات طولانی تابستان مهمترین خواسته خانوادهها در این فصل از سال است. خواستهای که جامه عمل پوشاندن به آن در شرایطی که خانواده دو یا چند فرزند دانشآموز داشته باشد با نیم نگاهی به شرایط اقتصادی چندان هم آسان نیست و در وضعیتهای مختلف، مدلهای متنوعی از گذران اوقات فراغت را شاهد هستیم.
البته مدارس غیردولتی برای اوقات فراغت دانشآموزان در تابستان برنامههای مختلفی دارند و جزییات آن را از همان ایام ثبتنام برای خانوادهها بازگو کردهاند، در مدارس دولتی اوضاع اینگونه نیست و مدارس در فصل تابستان تعطیلند هر چند آموزشوپرورش میگوید 33 هزار پایگاه تابستانی در فصل تابستان برای پرکردن اوقات فراغت دانشآموزان فعال هستند اما تعدادی زیادی از خانوادهها از تعطیلی مدارس دولتی به ما خبر میدهند و اینکه مدارس برای اوقات فراغت تابستان هیچ برنامهای ندارند و این وضعیت برای مدارس ابتدایی به شکل مشهودتری به چشم میآید و در دوره متوسطه دوم هم مدارس برنامههای آموزشی برای آمادگی کنکور برگزار میکنند.
عمده فعالیتهای تابستانی آموزشوپرورش در کانونهای فرهنگی و تربیتی در جریان است که با توجه به گستردگی جمعیت دانشآموزان در کشور، تعداد اندکی از آنها را تحت پوشش قرار میدهد.
در همین رابطه علیرضا کاظمی معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزشوپرورش اظهار کرد: اوقات فراغت از طلاییترین زمانهای در اختیار دانشآموزان، والدین و نظام تعلیم و تربیت است و در آموزشوپرورش ایام تابستان را به عنوان فرصت دوم فرهنگی، تربیتی و آموزشی میدانیم که می توانیم بسیاری از عقب ماندگیهای دوران تحصیل را جبران کنیم.
وی افزود: تابستان فرصت مناسبی برای توسعه مهارت اجتماعی و رشد همه جانبه شخصیت دانشآموزان است چرا که در طول سال تحصیلی نمیتواند به تمام علائق خود بپردازد و به جنبههای علمی تاکید دارد. ایام تابستان فرصت مناسبی است تا دانشآموز به رشد ابعاد دیگر از استعدادهای خود از جنبههای هنری، ورزشی و خودباوری بپردازد همچنین ایجاد روحیه شاداب ونشاط در فضای تابستان منظر است تا دانشآموز با انرژی مضاعف سال تحصیلی جدید را آغاز کند.
کاظمی ادامه داد: امسال اوقات فراغت با شعار هر دانشآموز یک مهارت آغاز شده است و 33 هزار پایگاه اوقات فراغت در بخشهای مختلف از جمله مدارس، مجتمعهای ورزشی، کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کانونهای فرهنگی و تربیتی و اردوگاهها دایر و برنامهها در 5 محور مهارتی طراحی شده است چرا که یکی از نیازهای امروز دانشآموزان فراگیری مهارتهای زندگی کردن است.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزشوپرورش گفت: مهارتهای ارتباطی، معرفتی، بصیرتی،فرهنگی، هنری و فعالیتهای نشاط آور اردویی، مهارتهای اقتصادی، اشتغالزایی، حرفهای و ورزشی را در راس برنامههای تابستانی داریم و با همراهی سایر سازمانها و تشکلهای دانشآموزی در کنار آموزشوپرورش 88 عنوان کلی برنامه را در 5 حوزه مهارتی تدوین و اجرا میکنیم و به مناطق گفتهایم با توجه به سلیقه دانشآموزان و امکانات موجود برای این برنامهها اقدام کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که خانوادهها به مدارس مراجعه کردهاند اما برنامه خاصی برای اوقات فراغت ندارند، افزود: سامانه اوقات فراغت آموزشوپرورش فضایی است که خانوادهها میتوانند به تمام برنامهها، اماکن و مراحل پیش ثبت نام دانشآموزان دست یابند.
کاظمی در پاسخ به این پرسش که پراکندگی مراکز اوقات فراغت آموزشوپرورش به چه صورت است؟ آیا در تمام شهرستانها قابل دسترسی هستند؟ بیان کرد: هر منطقه با توجه به استقبال دانشآموزان و مرکزیت منطقه برنامهریزی میکند همچنین کانونهای فرهنگی و تربیتی، دارالقرآنها و مجتمعهای ورزشی به طور ثابت پایگاه اوقات فراغت هستند و در کنار آنها 33 هزار پایگاه را تدارک دیدهایم که از طریق سامانه جامع اوقات فراغت اطلاع رسانی شده است.
وی ادامه داد: در نشست خبری که با رسانهها داشتیم دراینباره اطلاع رسانی شده است و از خانوادهها میخواهیم قدر این فرصت را بدانند و به سامانه اوقات فراغت آموزشوپرورش مراجعه و پایگاهها را شناسایی و با مراجعه حضوری ثبت نام کنند.
کاظمی بیان کرد: زمانی که مدارس فعال بود در قالب دستورالعمل اوقات فراغت برنامهها را ابلاغ کردیم و قبل از شروع امتحانات دانشآموزان از پایگاهها اطلاع داشتند و پس از آن در نشست خبری اطلاع رسانی کردیم و از تمام ظرفیت برای اطلاع رسانی به خانوادهها استفاده میکنیم.