مانکنهایی که پشت شیشه ویترین مغازهها جا خوش کردهاند با داغی تابستان شکل و شمایل متفاوتی پیدا کرده اند البته این موضوع در شکل و اندازه مانتوها بیشتر به چشم میخورد.
فرقی نمیکند اگر مغازههای شمال تا جنوب شهر را هم که بگردی تمام مانتوها شبیه به هم هستند و تنها تفاوت مغازهها در فروشندگانی است که میخواهند با مرغوب نشان دادن کالای خود، هزینه اجاره مغازه و دیگر مخارج را از مشتری بگیرند.
با اینکه هرساله طراحان و تولید کنندههای لباس ایرانی تلاش میکنند که مدلی را با پوشش مناسب طراحی کنند و در بازار ترویج دهند، اما باز هم ویترینهای مغازهها پر است از مانتوهایی که به مانتو شباهتی ندارند.
فروشگاههایی که خریداران را وادار میکنند آنچه را خرید کنند که این طرح ایرانی مخالف است، این را میتوانی با گشت و گذار چند ساعته در بازاهای تهران مشاهده کرد.
اما به سراغ حمید قبادی کارگروه مد و لباس رفتیم تا پیگیر شویم چرا در این سالها طرحهای ایرانی نتوانستند جای خود را در بازار گسترده مانتو باز کنند؟
حمید قبادی مدیر کارگروه مد و لباس ایران در گفتگو با خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص وضعیت بازار مانتو اظهار داشت: موضوع ارائه لباس متناسب با فصلهای مختلف، همواره توسط هنرمندان طراح در حال انجام است و حضور طرحهای نامناسب در بازار به معنای ناتوانی و یا موفق نبودن طراحان و تولید کنندههای ایرانی نیست، به هرحال طبیعی است که برخی افراد بنا به دلایل مختلف دارای سلیقههای مختلف باشند.
وی ادامه داد: اینکه مردم حق انتخابهای مختلف را دارند امری طبیعی است و باید این موضوع را ریشهای بررسی کرد، اما در باب ارائه الگو و نمونههای جدید، تلاشهای هنرمندان طراح و اقدامات تولید کنندهها در این جهت بسیار حائز اهمیت است شاید پیش از این در تغییر فصلها حرفی برای گفتن نداشتیم، اما حالا به تناسب فصول مختلف طرحهای مختلف ایرانی هم در بازار دیده میشود.
قبادی تصریح کرد: با وجود اینکه طرحهای ایرانی و مناسب از سوی تولید کنندگان در بازار ارائه شده است، اما معتقدم که هنوز نیاز صدرصد جامعه را رفع نکرده و باید اجازه بدهیم طی فرایند چند ساله به نتیجه برسیم.
وی با تاکید براینکه اکنون در اماکن مختلف طرح پوشیده و مناسب لباس نسبت به سالهای گذشته متنوعتر است، گفت: فروشگاهها همکاری خوبی در تولید لباس با پوشش مناسب دارند، این در حالی است که پیش از این طرحی وجود نداشت، اما در حال حاضر تولید کنندهها با طراحان مرتبط هستند و همانطور که در نمایشگاههای عفاف و حجاب دیده میشود تولید کنندهها با توجه به فرهنگ مردم کار میکنند.
قبادی عنوان کرد: این تغییر روش و حرکت کردن به سمت پوشش متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی را باید در بین سرمایه گذاران این حوزه جا بیندازیم، در مکان هایی، چون تجریش، هفت تیر، خیابان پیروزی که نقاط عرضه لباس بانوان هستند میتوان تعدادی فروشگاه با طرحهای مناسب پیدا کرد، اما با وجود اینکه در حوزه طراحی خوب عمل کردیم، در سرعت کند پیش میرویم.
نیاز جامعه در لباس بانوان، چون مانتو بسیار زیاد است به طوری که بالغ بر ۴۰ میلیون مصرف سالانه لباس بانوان است و تامین آن کار دشواری است، براساس گزارشها روند طراحیها و کار خوب است، اما سرعت کافی نیست.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که لباس جامعه را همواره مورد تهدید قرار میدهد پوشش نامناسب و کیفیت ضعیف و قیمت پایین طرحهای نامناسب است که برخی سودجوها هم به این موضوع دامن میزنند البته بیشتر برخی دستفروشها و واحدهای بدون مجوز این کار را انجام میدهند از این رو از اتحادیههای ذیربط درخواست کردیم تا براساس ضوابط تعیین شده پیگیر شوند و نظارت کنند.