اگرچه همیشه از مزایای سحرخیز بودن صحبت شده، اما حقیقت آن است که شب بیداری هم مزیتهای زیادی دارد و افراد شب بیدار از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار هستند. در ادامه نگاهی میاندازیم به ویژگیهای دنیای جذاب شب بیدارها.
شب بیدارها خلاقتر هستند
تحقیقی در ایتالیا نشان داده است کسانی که تمایل دارند تا دیر وقت بیدار بمانند، از خلاقیت زیادی برخوردار هستند. در میان افراد شرکت کننده در این پژوهش، افراد شب بیدار تستی را که نیاز به خلاقیت داشت بدون هیچ مشکلی انجام دادند، در حالی که افراد سحرخیز به سختی توانستند نمرهی متوسطی را کسب کنند.
محققان معتقدند حضور در موقعیتی متفاوت از عادتهای رایج (مسألهای که خصوصیت بارز افراد شب بیدار است) احتمالا باعث شکل گیری روحیهای متفاوت و توانایی پیدا کردن چاره و راه حلهای مبتکرانه برای مسائل مختلف میشود.
شب بیدارها هوشیاری ذهنی خود را به مدت طولانی تری حفظ میکنند
اگرچه گفته میشود افراد سحرخیز قادرند از همان ساعتهای ابتدایی روز کارها را با سرعت و انرژی انجام دهند، اما احتمال آنکه این افراد از نظر ذهنی زودتر خسته شوند بیشتر از افراد شب بیدار است. تحقیقی در بلژیک تفاوت فاحش هوشیاری ذهنی در این دو گروه را نشان داد. در این پژوهش، تعداد دفعات واکنش افراد سحرخیز و شب بیدار در هر دو زمان صبح و شب بررسی شد.
امتیاز دو گروه در صبحها نزدیک به هم بود، اما تستی که در شب انجام شد اختلاف زیادی را در میان دو گروه نشان داد؛ به گونهای که افراد شب بیدار در مقایسه با افراد سحرخیز، در هنگام شب واکنش سریع تری داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد فارغ از زمان بیدار شدن، افراد شب بیدار قادرند هوشیاری ذهنی خود را بیشتر از افراد سحرخیز حفظ کنند.
شب بیدارها باهوشتر هستند
افراد شب بیدار از نظر ذهنی در جایگاه بالاتری قرار دارند. طی پژوهشی در انگلیس دربارهی زمان خواب و بیداری ۸۰ دانش آموز دوران راهنمایی و دبیرستان در روزهای مدرسه و تعطیلی آن تحقیق شد. در این تحقیق معلوم شد باهوشترین دانش آموزان کسانی بودند که ساعت خواب و بیداری آنها دیر بود، اما دانش آموزانی که توانایی ذهنی پایین تا متوسطی داشتند ساعت خواب و بیداری شان زود بود.
شب بیدارها با یکدیگر در ارتباط هستند
برای بعضی از افراد شب بیدار، شب فرصتی برای خلوت کردن با خود و تجدید نیرو است، اما گروه دیگری از آنها از این فرصت برای معاشرت با کسانی مشابه خود استفاده میکنند. در حقیقت بسیاری از افراد شب بیدار، شبها از طریق گروههای اینترنتی با یکدیگر گفتگو میکنند و حتی گروههایی مخصوص افراد شب بیدار یا کسانی که شیفت کاری شبانه دارند وجود دارد.
شب بیدارها قدرت بدنی ویژهای دارند
طی تحقیقی در کانادا، قدرت پاهای افراد سحر خیز و شب بیدار در اوقات مختلف روز مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق مشاهده شد قدرت بدنی افراد سحرخیز در سراسر روز ثابت بود، اما قدرت بدنی افراد شب بیدار در هنگام شب افزایش مییافت، چون شبها میزان تحریک پذیری قشر حرکتی مغز و ستون فقرات افزایش مییابد.
اما افراد سحرخیز چنین حالتی را تجربه نمیکنند. در مورد افراد سحرخیز مشاهده شد که مغز آنها در زمان صبح به یک نقطهی اوج در عملکرد میرسد، اما این حالت در طول روز به تدریج از بین میرود.
والدین شب بیدار آمادگی دشواریهای نگهداری از فرزند را دارند
افراد شب بیداری که در آینده صاحب فرزند میشوند، از تواناییای برخوردارند که خودشان هم از آن بی خبرند. اغلب نوزادان شبها زمانی از خواب بیدار میشوند که والدین شب بیدار آنها هنوز هوشیار هستند و آمادگی رسیدگی به فرزند خود را دارند.
علاوه بر این، در آینده هر زمان که فرزند آنها دچار بیماری شود، والدین شب بیدار قادرند شبها از فرزند بیمار خود مراقبت کنند.
شب بیدارها از مهارتهای استدلالی بهتری برخوردارند
طی پژوهشی در اسپانیا، مهارتهای مختلف هزار نوجوان مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده شد نوجوانهای شب بیدار بیشترین نمره را در بخشهای استدلال قیاسی تست انجام شده در تحقیق کسب کردند.
جمعیت شب بیدارها کم نیست
اگر شما هم اهل شب بیداری هستید باید بدانید که در میان اکثریت هستید. در حقیقت، محققان آلمانی معتقدند تنها ۱۰ درصد از مردم سحرخیز محسوب میشوند در حالی که ۲۰ درصد از مردم شب بیدار هستند و ۷۰ درصد باقی مانده از نظر الگوی خواب مابین این دو گروه قرار میگیرند.
شب بیدارها زمان بیشتری برای سرگرمی هایشان دارند
در زمانی که بقیهی آدمها دیگر به خواب رفته اند، شب بیدارها فرصت آن را دارند که مهارت هایشان را ارتقا دهند. تفاوتی ندارد این کار نوازندگی یک ساز باشد یا سرودن شعر و یا خواندن یک رمان؛ شب بیدارها زمان بیشتری برای پرداختن به فعالیتهای مورد علاقهی خود دارند.
شب بیدارها زمان بیشتری برای رفع اضطراب و آرامش یافتن در اختیار دارند
شب بیدارها زمان بیشتری برای شرکت آگاهانه در فعالیتهایی دارند که اضطراب را کاهش میدهد. برخی معتقدند خواب خود این هدف را محقق میکند، اما برای افراد شب بیدار، نیاز به تمدد اعصاب پیش از خوابیدن، بخشی ضروری در روتین شبانهی آنها است. تفاوتی ندارد این کار انجام یوگا باشد یا مطالعهی یک کتاب؛ افراد شب بیدار میتوانند هر شب زمانی را به انجام کارهایی اختصاص دهند که به آنها احساس تعادل میبخشد.