با استعفای محمدعلی نجفی در اواخر هفته گذشته موجی خبری جدیدی در برخی رسانه ها آغاز شده که تلاش دارند تا از شهردار مستعفی تهران چهره ای قهرمان گونه در مبارزه با فساد و البته کارآمد برای مردم در اداره شهر ترسیم کنند. این حربه سیاسی که در راستای پروژه مظلوم نمایی و زیر سوال بردن برخی شخصیت ها، نهادها و جریانات سیاسی می باشد از سوی برخی حامیان جدید شهردار ( در ادامه توضیح داده خواهد شد که همفکران کارگزارانی و البته سابق نجفی درباره عملکرد او در ماه های گذشته چه تحلیل هایی ارائه داده اند) دنبال می شود.
اما این جریان رادیکال دقیقاً به طور واضح و البته بر اساس آمار و فارغ از صحبت های کلی مشخص نمی کنند شهردار تهران در ماه های گذشته دقیقاً چه عملکرد ملموس و عینی داشته که تلاش دارند او را در حد یک اسطوره در مدیریت اجرایی و شخصیتی ضد فساد بالا ببرند، یا چه تحولی در شهر تهران پدیدار شده که می خواهند حیثیت سیاسی خود را این گونه هزینه کنند.
اما متاسفانه یا خوشبختانه باید گفت به لطف فضای مجازی و گوگل و با صرف زمان خیلی اندک برای جستجو در اینترنت می توان پرده از سیاسی کاری این افراد برداشت. در واقع رصد نوشته ها، روزنامه ها و رسانه های اصلاح طلبان در ماه های اخیر به خوبی نشان دهنده این است که آنها از روز اول درباره نجفی شهردار تهران چه برداشتی داشته اند، چرا او را جدی نگرفتند و در طول هفت ماه گذشته بارها به اقدامات و انتصابات او اعتراض داشتند.
مشت نمونه خروار است
در ادامه به بخشی از انتقادات اصلاح طلبان از عملکرد شهرداری تهران در چند ماه گذشته اشاره شده است. تقریباً تمامی اظهارنظرها و نوشته هایی که در ادامه آمده از اصلاح طلبان می باشد؛ چرا که تکلیف اصولگرایان از همان ابتدا با شهردار تهران مشخص بود.
مصاحبه عطریانفر و لزوم کنار رفتن نجفی
حدود دو هفته قبل محمد عطریانفر از همفکران نجفی به انتصابات در مجموعه شهرداری انتقاد می کند و در مصاحبه ای عنوان می کند:«چون شهر جای متنوع و بزرگی است باید همفکری زیادی انجام شود، اینکه در جمع بسته بخواهیم کار را پیش ببریم فکر میکنم موفق نیستیم».حتی عطریانفر به صورت تلویحی خواهان کناره گیری نجفی می شود و در همین مصاحبه می گوید: اگر آقای نجفی به جمعبندی برسند که واگذار کنند جایگزین او محسن هاشمی خواهد بود. حتی عطریانفر استدلال اصلی اصلاح طلبان که نباید محسن هاشمی شهردار شود؛ چرا که مهدی چمران وارد شورا می شود را رد می کند و عملاً از لزوم حضور اقلیت می گوید.
انتقاد عضو سابق شورای شهر از شهردار
احمد حکیمیپور اواخر بهمن ماه درباره مدیریت نجفی در شهرداری تهران گفته بود: با توجه به ماههای گذشته بهاعتقاد من میتوان گفت که توقعات برآورده نشده و انتظاراتی که از آقای نجفی میرفت، محقق نشده است. حکیمیپور گفته بود: تیم مدیریت جدید شهری با بدنه شهرداری بهطور کامل پیوند نخورده است و عمدتاً چون چهرههای جدیدی در شورای شهر تهران هستند و این منطق بهاصطلاح استمرار مدیریت و پیگیری تجربیات جدید را در آن نمیبینم که این یک ضعف جدی است.
عضو سابق شورای شهر تهران راجع به مشکلات پیشآمده ناشی از بارش برف افزود: اشکال اساسی همین انقطاع است که این فاصله پر نشده و ما شاهدیم که در مدیریت شهری فرصتسوزی میشود و بهاصطلاح آن هماهنگیهای مورد نیاز ایجاد نمیشود و در مواقعی همچون بارش برف اخیر یا در جریان آن زلزله، این فاصله خود را در قالب ضعف مدیریت شهری نشان میدهد.
انتقاد محسن هاشمی از عملکرد نجفی
روز 16 بهمن روزنامه شرق از قول محسن هاشمی نوشت: رئیس شورای شهر تهران در جریان بررسی کلیات بودجه سال ۹۷ شهرداری تهران که حواشی زیادی در کموکاستی درآمدهای شهرداری و محلهای تامین کسری بودجه و برخی دیگر از مسائل داشت، در اظهاراتی بیسابقه و انتقادی، در نقد عملکرد شهرداری تهران گفت: باید معترف بود در شش ماه سپریشده از دوره مسئولیت شهردار منتخب، انتظار عمومی از تحول در مدیریت شهری برآورده نشده است. شرق در ادامه از قول رئیس شورای شهر می نویسد: آنگونه که باید، مدیریت شهری در انجام وظایف خود فعال عمل نکرده است.
۳ معاون جدید شهردار بازنشسته هستند/طعنه محسن هاشمی به نجفی
انتصابات نجفی و انتقادات دنباله دار اصلاح طلبان
برخی روزنامه های اصلاح طلب از همان آغاز استقرار نجفی در شهرداری تهران به اعتراض و انتقاد نسبت به عملکرد نجفی پرداختند. مثلاً روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان « پایتختی با مدیریت مردان» در تاریخ 26 شهریور نوشت: « هیچ زنی در میان ۱۴ مدیر منصوب شده شهرداری تهران به چشم نمیخورد و این در حالی است که نجفی در قامت شهردار تهران وعده حضور ۳۰ درصدی زنان در مدیریت شهری را داده بود.کلانشهر تهران با انواع و اقسام مدلها و رنگها در چیدمان، شهری مردانه است و نشانی از حضور بانوان در آن نیست. گویی مردان شهر فراموشکار شدهاند و مشغله فراوان بهانهای ناب برای فراموش کردن سهم 30 درصدی زنان در مدیریت شهری است!»
روزنامه شرق نیز در مطلبی با عنوان «زنان غایب بهشت» در انتقاد به محمد علی نجفی نوشت: ۲۰ روز از شهردارشدن محمدعلی نجفی در تهران میگذرد و او در این مدت برای پنج معاون، یک مدیرکل، شش شهردار منطقه و همچنین مدیرعامل و سردبیر موسسه مطبوعاتی همشهری حکم صادر کرد. وجه اشتراک همه ۱۳نفری که در این مدت از شهردار جدید تهران حکم مسئولیت گرفتهاند، مردبودن آنهاست و هیچ زنی تا این لحظه به حکم شهردار مسئولیتی در شهر نگرفته است.
این روزنامه میافزاید: صدور این احکام در حالی است که هم در وعدههای انتخاباتی و هم در روزهای پس از انتخابات، منتخبان شورای شهر تهران همیشه از لزوم برگزیدن تعدادی از مدیران زن برای مدیریت شهری سخن گفتهاند. بااینحال، آنچه تا این لحظه رخ داده است، برخلاف وعدههای پیشین بود.
پشت پرده انتخاب شهردار و نارضایتی کارگزاران
ظاهراً محمد علی نجفی در طول مدت چند ماه فعالیت خود به سمت حزب اتحاد ملت گرایش داشته و تمام هم و غم خود را بر استفاده از نیروهای نزدیک به این طیف سیاسی در شهرداری انجام داده بود. چنانچه این موضوع بارها به انتقاد روزنامه وابسته به حزب کارگزاران از وی منجر شده بود. در این راستا روزنامه سازندگی وابسته به حزب کارگزاران به سردبیری محمد قوچانی اخباری از پشت پرده انتخاب نجفی به عنوان شهردار، منتشر کرده است. براساس گزارش این روزنامه «محمدعلی نجفی گزینه حزب کارگزاران برای تصدی شهرداری تهران نبود، بلکه با توصیه محمد خاتمی و اسحاق جهانگیری به ساختمان بهشت رفت».
این روزنامه در ادامه آورده است: «گزینه اصلی حزب کارگزاران برای شهرداری محسن هاشمی بود، اما اگر او از شورای شهر خارج میشد رقیب اصولگرایی، چون مهدی چمران جایگزینش میشد. کارگزارانیها هم ترجیح دادند که یکدستی شورای شهر را حفظ کنند و با فشار دولتیها از گزینه دوم، خود یعنی حسین مرعشی، صرفنظر کردند.» سازندگی درادامه از دلخوری نجفی از حزب کارگزان خبرداده و نوشته است: نجفی که برای کارگزاران سازندگی گزینهای تحمیلی بود، دلخوریش از این حزب را با انتصابهایش نشان داد و بیشتر مدیران و مشاوران خود را از میان احزاب «اتحاد ملت» و «مشارکت» انتخاب کرد.
به ادعای این روزنامه انتصابات نجفی باعث تیره و تار شدن روابط رییس شورای شهر با شهردار تهران شده است.
اما در حالی که کارگزاران منتقد جدی نجفی شده بودند چند هفته قبل روزنامه شرق در ویژه نامه ای از ایستادگی نجفی سخن گفت.
عملکرد شهردار به روایت روزنامه کارگزاران
عملکرد نجفی در دوره فعالیتش در شهرداری تهران دست مایه مطلبی در روزنامه حزب کارگزاران شد که بیشتر از ارائه کارنامه، تمسخر عملکرد شهردار مستعفی به نظر می رسد. این روزنامه در رابطه با کارهای قابل ذکر نجفی به حضور در جلسات، وعده انتصاب زنان، دعوت جوانان برای تکاندن برف، انتقاد توییتری و ... اشاره کرده است.
لازم به ذکر است محمدعلی نجفی چند سال قبل که به عنوان معاون حسن روحانی و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتخاب شده بود به دلیل بیماری قلبی استعفا داد. و این که چرا و چگونه علی رغم بیماری به شهرداری تهران رسید می تواند موضوع نوشته و گزارشی دیگر باشد.