این روزها که در حال نزدیک شدن به بهار هستیم، در کنار خانهتکانی باید به فکر چیدن سفره هفت سین هم باشیم . معمولا سبزه سفره هفت سین به سبزه گندم یا در نهایت عدس خلاصه میشود. در این یادداشت میخواهیم به شما طرز گذاشتن انواع سبزههای دیگر نوروز را آموزش دهیم. گرچه برای گذاشتن بعضی از این سبزهها در سفره هفت سین زمانی باقی نمانده اما میتوانید با سبز کردن این دانهها فضای خانه را هر چه بیشتر بهاری کنید. پس در ادامه با ما همراه باشید.
سبزه ای که میتواند تبدیل به یک درخت شود!
از دانههای دیگری که میتوانید برای سفره هفت سینتان سبز کنید، تخم مرکبات است. مرکباتی مثل؛ پرتقال، لیمو و یا نارنج از جمله این موارد هستند. این تخمها در حدود ده الی بیست روز طول میکشد که سبز شوند. برای سبز کردن این دانهها باید هسته نارنج یا پرتقال را ۲۴ ساعت داخل آب قرار دهید و بعد از ۲۴ ساعت پوست نازک هسته را با دقت بکنید، طوری که به مغز دانه آسیبی نرسد. سپس تخم مرکبات را داخل آب قرار دهید تا خشک نشوند. تخمها را با دقت و مرتب روی خاک گلدان میریزیم و با سنگهای کوچک روی آنها را میپوشانیم. دو روز اول حتما روی خاک را با پلاستیک بپوشانید و چند بار با اسپری به آن آب دهید. در روزهای دیگر هم آب دهی با اسپری را فراموش نکنید، البته به صورتی که دانهها کاملا خیس نشوند. به مرور تخمها سبز میشوند و از لابهلای سنگها بیرون میآیند و تبدیل به نهالهای سبز میشوند. نهالهای دو ماهه را میتوانید در گلدان یا باغچه بکارید. این سبزه زیباترین و چشم نوازترین سبزه است. گرچه برای دست به کار شدن کمی دیر است ولی پیشنهاد میکنیم حتما این دانهها را سبز کنید، به خصوص لیمو که برگهای خوش عطری هم دارد.
سبزه تخم کدو؛ یک سبزه متفاوت
برای داشتن سبزه تخم کدو به ۲۵۰ گرم تخم کدو نیاز دارید. البته این مقدار بنا به ظرفی که میخواهید در آن سبزه بگذارید، متفاوت است. تخم کدویی که برای این سبزه استفاده میشود، تخم کدوی مرمری است که دانههای درشتی دارد و میتوانید آن را از آجیل فروشیها تهیه کنید. علاوه بر این به یک سبد یا ظرف نیاز دارید برای کاشت تخم کادو، تکهای پلاستیک شفاف و خاک گلخانه. تخمهها را ۴۸ ساعت خیس کنید. توجه داشته باشید که تخمههایی که روی آب میآیند، خراب هستند و باید آنها را دور بریزید. در این مدت چندبار آب آن را عوض کنید. بعد از ۴۸ ساعت تخمه کدوها را در یک پارچه نمدار بریزید. به مدت دو تا سه روز مرتب پارچه را با آب اسپری کنید تا جوانه کدوها به شکل قلاب شوند. وقتی جوانهها ظاهر شدند، دانههایی که جوانه نزدهاند را نکارید. فقط جوانههایی که فعال شدهاند را بکارید. جوانههای فعال نشده باعث خرابی سبزه میشوند. برای این کار یک پلاستیک شفاف ته سبد قرار دهید و چند جای آن را سوراخ کنید، ۱۰ سانتیمتر خاک گلخانه بریزید و آن را مرطوب کنید. کدوها را روی آن بریزید و یک پلاستیک شفاف که چند جای آن را سوارخ سه سانتی ایجاد کردهاید روی آن قرار دهید. روزی دو بار کدوها را اسپری کنید تا سبز شوند. وقتی جوانهها سبز شدند پلاستیک را بر دارید. در این حالت روزی یک بار آبدهی کافی است. این سبزه بسیار زیبا و ماندگار است و از زمانی که کدو را خیس میکنید تا وقتی که کاملا سبز شود ۱۵ روز زمان لازم است و تا روز ۱۳ روز زیبا و با طراوت میماند، بر خلاف گندم که زود علفی میشود.
هفت سین همیشه سبز با سبزه کنجد
ابتدا دانه کنجد را برای ۶ تا ۷ ساعت خیس کنید. دقت کنید که کنجد چه سیاه و چه سفید باید بو نداده باشد. بهترین زمان برای جوانه زدن کنجد، هشت روز قبل از عید است. یکی از محسنتات این دانه این است که تا سیزدهم فروردین رشد کمی دارد و به همین دلیل میتواند سفره هفت سین شما را سبز نگه دارد. برای کاشت سبزه کنجد، ابتدا یک قطعه پارچه را روی یک بطری خالی یا همان ظرف دلخواه بپیچانید و سپس مقداری از دانههای کنجد را در آب خیس کنید و بر روی پارچه بریزید. بعد از چند روز، دانههای کنجد بر روی پارچه دور بطری جوانه میزند و به صورت ستون کوچکی از سبزه به شکلی زیبا و تماشایی چشمان هر بیندهای را به خود خیره میکند. به همین راحتی و به همین سرعت، شما یک سبزه بسیار زیبا خواهید داشت که شبیه به هیچ سبزه دیگری نیست و داخل سفره هفت سین شبیه به یک درخت سبز کوچک به چشم میآید.
خاکشیر سبزهای که برای رشد فقط به ۵ الی ۶ روز زمان نیاز دارد
مدت زمان لازم برای کاشت سبزه خاکشیر ۵ الی ۶ روز است. پس اگر خیلی دیر به فکر سبز کردن سبزه افتادید، خاکشیر یک گزینه مناسب برای شماست. برای تهیه این سبزه نیاز به یک لیوان خاکشیر، تنطیف و پنبه نیاز دارید. هر استکان بذر خاکشیر به پنج لیوان احتیاج دارد. آب را روی خاکشیر بریزید و به آن ۵ تا ۶ ساعت زمان بدهید تا سبز شود. سپس روی سطحی که میخواهید خاکشیرها سبز شوند را با یک لایه پنبه بپوشانید و روی آن یک لایه تنطیف بکشید. بعد خاکشیرها را روی آن بریزید. به مدت 2 الی 3 روز یک نایلون که در آن چند حفره ایجاد کردهاید روی کار بکشید. مواظب باشید با سبزه در تماس نباشند و سبزه را با آب پاش، آبیاری کنید. بعد از اینکه سبزه ها جوانه زدند، نایلون را بردارید و هر روز به سبزه خود آب دهید.
سبزه لبو، سبزهای با ۴ ماه ماندگاری
یک عدد چغندر لبویی سالم را که ریشههایش بریده نشده، شسته و در یک کیسه نایلونی بگذارید و در آن را گره بزنید. این کار برای ریشهزایی سریعتر لبو است. روی کیسه یکی دو سوراخ ایجاد کنید تا لبو بتواند نفس بکشد. سپس آن را در دمای اتاق قرار دهید. چغندر بعد ازچند روز شروع به جوانه زدن میکند. وقتی ریشه زد، آن را داخل یک ظرف آب بگذارید. ریشههای قرمز رنگ چغندر به تنهایی زیبا هستند، پس بهتر است برای لبو یک تنگ شیشهای بلند انتخاب کنید، طوری که دهانهاش متناسب با قطر میوه لبو باشد تا زیبایی ریشهها هم نمایان باشد. میتوانید هر ۱۵ روز یکبار برحسب بزرگی گلدان به اندازه نوک قاشق چایخوری از کودهای آپارتمانی (پودری یا مایع) برای قویتر شدن برگها استفاده کنید. بعد از ییماه شما یی سبزه ایستاده با برگهای زیاد و ساقههای قرمز رنگ جذاب خواهید داشت. درست است که برای گذاشتن این سبزه در سفره هفت سین کمی دیر شده است، اما برگهای این سبزه خاص میتواند خانه شما را زیبا کند و تا ۴ ماه برای شما ماندگاری داشته باشد. فراموش نکنید که مثل همیشه گلدان را باید در نور مناسب قرار دهید. درصورت کدرشدن آب گلدان هر 3-2 روز یکبار آب آن را عوض کنید.
سبزه ذرت، زیبا با ساقههایی ضخیم
اول اینکه باید بدانید با دانه ذرتی که با آن پاک کورن درست میکنند، نمیشود سبزه گذاشت. باید از دانه ذرت تازه استفاده کنید، مقدار دانهها نباید خیلی زیاد باشد؛ چون اگر تراکم آن زیاد باشد، لایههای زیرین نمیتوانند رشد کنند و میپوسند. اگر مقدار دانهها کم باشد، سبزه شما کم پشت میشود. پس اندازه را نسبت به ظرف نه خیلی زیاد و نه خیلی کم بگیرید. آبیاری زیاد هم باعث زود خرابشدن سبزه میشود. برای کاشت یک سبزه زیبا با دانههای ذرت به ۲۰ روز زمان نیاز دارید. ابتدا لازم است که ذرت را ۴ روز خیس کنید و مرتب آب آن را عوض کنید اما جای آن هرگز نباید عوض کنید. وقتی دانههای ذرت جوانه زدند، آنها را لای دستمال میگذاریم و مرتب توسط اسپری آنها را آبیاری میکنیم. پس از سبز شدن دانهها آنها را داخل یک آبکش که میتواند داخل تنگ ماهی قرار بگیرد، میریزیم و آبکش را داخل تنگ قرار میدهیم. در نهایت یک سبزه زیبا خواهیم داشت.
سبزههای دقیقه نودی
گیاهان خرفه، شاهی زمان کمی برای سبز شدن نیاز دارند. یونجه نیز در دسته سبزههای دقیقه نودی قرار میگیرد. بهترین زمان برای سبز کردن یونجه روز ۲۴ اسفند است. شنبلیه نیز یکی از گیاهانی است که برای جوانه زدن نیاز به زمان زیادی ندارد. این گیاه برای سبز شدن، فقط به ۲ الی ۳ روز زمان نیاز دارد. شنبلیله جهت رشد مناسب تا روز ۱۳ ام تنها به ۱۴ روز وقت نیاز دارد. ارزن هم یکی از گیاههای محبوب برای سبزه انداختن است. این گیاه طی ۴ روز جوانه میزند و تا سیزدهم عید سبز خواهد ماند.