زمین لرزه ۷.۳ ریشتری روز ۲۱ آبان در کرمانشاه سبب شد خانههای زیادی تخریب شوند. عدهای دچار قطع عضو و یا قطع نخاع شده و کودکانی والدین خود را از دست دادند.
زمین لرزه؛ این مخاطره طبیعی اکنون به تعداد مددجویان سازمان بهزیستی کشور افزوده و متولیان این نهاد حمایتی در تلاش هستند تا بتوانند نیازهای جامعه هدف خود را برآورده کنند. در حال حاضر علاوه بر خدمات مرتبط با معلولان و زنان سرپرست خانوار، اقداماتی برای احداث مسکن ویژه مددجویان نیز در دستور کار قرار گرفته است.
برای بررسی آخرین وضعیت اقدامات انجام شده در مناطق زلزله زده گفت و گویی را با امید قادری، مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه داشته ایم.
وی گفت: پس از زمین لرزه ۷.۳ ریشتری در کرمانشاه، ۱۴ کودک هم پدر و هم مادر خود را از دست دادند.
وی افزود: تمام این کودکان از سوی بستگان درجه اول خود نگهداری شده و پدر بزرگ، مادر بزرگ، عمو، عمه و یا خالههای آنها سرپرستی کودکان را پذیرفته اند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه با اشاره به اختصاص مستمری به کودکان بی سرپرست اظهارکرد: برای کودکان بی سرپرست که اکنون از سوی اقوام درجه یک خود نگهداری میشوند مستمری در نظر گرفته شده و این مستمری اکنون به آنها پرداخت میشود.
قادری در خصوص ارائه مشاورههای رایگان به کودکانی که در پی زمین لرزه والدین خود را از دست داده اند تصریح کرد: کودکانی که بر اثر زلزله پدر و مادر خود را از دست داده اند، نیاز به مشاوره داشتند به همین خاطر شرایط برای ارائه مشاورههای لازم به این کودکان فراهم شده و اکنون خدمات مشاورهای به این کودکان ارائه میشود.
وی در رابطه با اخبار اخیر منتشر شده مبنی بر مرگ و میر کودکان در مناطق زلزله زده به دلیل سرمای شدید هوا خاطرنشان کرد: در این چند روز اخیر، به مواردی از بیماری کودکان و مرگ و میر بر اثر سرمای هوا اشاره شده است. باید به این موضوع توجه شود که نباید با سیاه نماییهای صورت گرفته، اقدام انجام شده در مناطق زلزله زده زیر سوال برده شود.
خانوادهای در مناطق زلزله زده به علت سرما کودک خود را واگذار نکرده است
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه ادامه داد: بعد از زمین لرزه کرمانشاه، هیچ موردی از واگذاری کودکان به دلایل وخامت اوضاع به سازمان بهزیستی گزارش نشده و هیچ خانوادهای فرزند خود را رها نکرده است.
قادری با ارائه آماری از تعداد مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی که در زمان زمین لرزه کرمانشاه جان خود را از دست داده اند اذعان کرد: زمان زلزله، ۵۳ تن از مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور جان خود را از دست داده اند.
وی در پاسخ به این پرسش که از زمان زمین لرزه کرمانشاه چه تعداد کانکس به مددجویان سازمان بهزیستی کشور واگذار شده است؟، گفت: از زمان زمین لرزه تاکنون، ۶۴۳ کانکس به خانوادههای معلولین اهدا شده و در تلاش هستیم تا شرایط برای تهیه کانکس برای سایر افراد نیز فراهم شود.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه افزود: تعداد کل معلولان در مناطق زلزله زده، هزار و ۸۰۷ تن بود که از این تعداد، ۶۴۳ تن از معلولان موفق به دریافت کانکس شده و باید برای مابقی معلولان نیز کانکس تهیه شود.
قادری در خصوص اولویت بندی صورت گرفته برای اهدا کانکس به خانوادههای تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور اظهارکرد: معلولین شدید و خیلی شدید که در اولویت دریافت کانکس بوده اند، همه کانکسهای خود را دریافت کرده اند و اکنون خدمات توانبخشی نیز به این افراد ارائه میشود.
واگذاری سالمندان و معلولان ذهنی به بهزیستی پس از زلزله
وی با اشاره به واگذاری تعدادی سالمند و بیمار روانی به سازمان بهزیستی تصریح کرد: بعد از زمین لرزه کرمانشاه، تعدادی از خانواده ها، سالمندان و یا بیماران روانی و یا معلولان ذهنی خود را به سازمان بهزیستی واگذار کرده تا این افراد در شرایط بهتری نگهداری شوند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه ادامه داد: تاکنون در این رابطه، ۲۳ تن به سازمان بهزیستی کشور معرفی شده اند و اکنون این افراد در مراکز سازمان بهزیستی کشور نگهداری میشوند.
قادری در رابطه با اقدامات صورت گرفته به منظور ارائه کانکس به زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: بر اساس آمار، تعداد زنان سرپرست خانوار سازمان بهزیستی کشور در مناطقی که اکنون بر اثر زلزله تخریب شده اند، بیش از ۳ هزار زن بود که بعد از زمین لرزه ۱۸۸ تن دیگر به آمار قبلی ما اضافه شده اند.
وی در خصوص اقدامات انجام شده به منظور تهیه کانکس باری زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور در مناطق زلزله زده کرمانشاه بیان کرد: تاکنون برای ۲۳۰ تن از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور کانکس تهیه شده و بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته شده به دنبال این هستیم که با کمک خیرین برای سایر زنان سرپرست خانوار نیز کانکس تهیه کنیم.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه با اشاره به معرفی خانوادههای نیازمند به خیرین اذعان کرد: علاوه بر ارائه مستمری به زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی در مناطق زلزله زده کرمانشاه، مایهتاج اولیه زندگی در اختیار این زنان قرار میگیرد ضمن اینکه بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته، این عده به خیرین نیز معرفی میشوند.
تهیه کانکسهای مخصوص برای بیماران ضایعه نخاعی
قادری در رابطه با شناسایی بیماران ضایعه نخاعی در مناطق زلزله زده گفت: بر اثر زلزله در مناطقی مانند سرپل ذهاب و روستاهای افراد، ۲۴ تن دچار ضایعه نخاعی شده بودند که این افراد شناسایی شده و تاکنون برای ۶ تن از آنها در شهر کرمانشاه خانه تهیه شده است.
وی افزود: برای سایر افراد ضایعه نخاعی نیز کانکس مخصوص تهیه شده و این افراد اکنون در کانکس زندگی میکنند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه با اشاره به استمرار ارائه کانکس به مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: در مناطق زلزله زده، تعداد قابل توجهی از خانههای مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور تخریب شده و اکنون بسیاری از خانوادهها در چادر به سر میبرند. برنامههای ما در سازمان بهزیستی برای مددجویان مقطعی نیست و در یک بازه زمانی مشخص، کانکسهای بیشتری در اختیار خانوادههای مددجو قرار میگیرد.
قادری ادامه داد: مقرر شده در هفته جاری، تعداد ۵۰ کانکس دیگر به خانوادههای مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور واگذار شود.
وی در خصوص تفاهم نامه سازمان بهزیستی کشور با بسیج سازندگی و بنیاد مستضعفان به منظور احداث مسکن برای مددجویان تحت پوشش اظهارکرد: در پی تفاهم نامهای که با سازمان بسیج سازندگی و بنیاد مستضعفان داشتیم، مقرر شده برای مددجویان سازمان بهزیستی مسکن ساخته شود.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه افزود: خانههای مددجویان در روستاها ۶۵ متر و در شهر ۸۵ متر خواهد بود.
آغاز کلنگ زنی خانههای مددجویان بهزیستی در مناطق زلزله زده از دوشنبه
قادری در پاسخ به این پرسش که احداث خانههای مددجویان از چه زمانی آغاز خواهد شد؟، گفت: روز دوشنبه ۹ بهمن ماه، کلنگ نخستین خانه مددجویان سازمان بهزیستی کشور در منطقه سرپل ذهاب به زمین زده خواهد شد و کار احداث مسکنهای مددجویان را آغاز خواهیم کرد.
وی در رابطه با بازه زمانی در نظر گرفته شده به منظور احداث خانههای مددجویی خاطرنشان کرد: برای احداث خانه ها، بازه زمانی یک ساله در نظر گرفته شده و امیدوار هستیم در کمترین زمان ممکن، خانههای جدید در اختیار مردم زلزله زده کرمانشاه قرار گیرد.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه با ارائه آماری از تعداد خانههایی که قرار است برای مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور احداث شود اذعان کرد: مقرر شده برای هزار و ۱۷۵ تن از خانوادههای تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور خانه احداث شده و اینها خانوادههای مددجویی هستند که منازلشان بر اثر زلزله تخریب شده است.
قادری در رابطه با سهم سازمان بهزیستی کشور در احداث منازل مددجویان تحت پوشش در مناطق زلزله زده کرمانشاه گفت: علاوه بر مبالغی که بنیاد مستضعفان و بسیج سازندگی برای احداث منازل مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور پرداخت خواهند کرد، مقرر شده سازمان بهزیستی کشور نیز برای احداث این خانه ها، ۱۰ میلیون تومان کمک بلاعوض به مددجویان خود اهدا کند.
وی با اشاره به سفرهای مکرر رئیس سازمان بهزیستی کشور به مناطق زلزله زده کرمانشاه خاطرنشان کرد: رئیس سازمان بهزیستی کشور از ابتدای زمین لرزه تاکنون ۴ بار به مناطق زلزله زده سفر کرده و وضعیت مددجویان زلزله زده از سوی رئیس سازمان بهزیستی به طور دقیق رصد میشود.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه در خصوص وضعیت اعتبارات بهزیستی استان کرمانشاه اظهارکرد: خوشبختانه از نظر اعتباری با مشکل مواجه نیستیم و بعد از زمین لرزه کرمانشاه، اعتبارات مورد نیاز در اختیار ما قرار گرفته است.
قادری تاکید کرد: تاکنون سازمان بهزیستی کشور به تمام تعهدات خود در مناطق زلزله زده عمل کرده و از این بابت با مشکل مواجه نیستیم.
راه اندازی ۳۹ مهدکودک رایگان در مناطق زلزله زده
وی با اشاره به راه اندازی مهدهای کودک در مناطق زلزله زده کرمانشاه تصریح کرد: بعد از زمین لرزه کرمانشاه، ۳۹ مهد کودک در مناطق زلزله زده احداث شد که این مهدهای کودک در کانکس برگزار میشود.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه ادامه داد: مقرر شده این مهدهای کودک تا پایان سال جاری به صورت رایگان به کودکان مناطق زلزله زده خدمات ارائه دهند.
قادری در پاسخ به این پرسش که آیا روند ثبت نام رایگان کودکان مناطق زلزله زده در سال ۹۷ تغییر خواهد کرد یا خیر؟، گفت: برنامه ما این است که در سال ۹۷ نیز با توجه به شرایط کنونی خانواده ها، کودکان به طور رایگان در مهدهای کودک حاضر شوند، اما این اتفاق منوط به تامین اعتبارات لازم است.
وی از ارائه یک وعده غذای گرم به کودکان حاضر در مهدهای کودک سازمان بهزیستی در مناطق زلزله زده خبرداد و اظهارکرد: در شرایط کنونی، یک وعده غذای گرم رایگان به کودکان حاضر در مهدهای کودک ارائه میشود و با این کار تلاش کرده ایم جلو سوء تغذیه احتمالی کودکان در مناطق زلزله زده را بگیریم.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه با ارائه آماری از تعداد کودکانی که در مهدهای کودک حاضر در مناطق زلزله زده حاضر میشوند تصریح کرد: در حال حاضر هزار و ۴۳۰ کودک در ۳۹ مهد کودک سازمان بهزیستی حضور دارند و این آمار پیش از زمین لرزه کرمانشاه بسیار کمتر بود.
قادری افزود: در برخی از مهدهای کودک، کودکان ۷ و ۸ ساله نیز حضور دارند و به دلیل شرایط نامناسب منطقه، حضور این افراد در مهدهای کودک سازمان بهزیستی بلامانع است.
وی با انتقاد از انتشار برخی از تصاویر در فضای مجازی خاطرنشان کرد: در این چند وقت اخیر تصاویری در فضای مجازی منتشر شده که روایت کننده وضعیت معلولان در مناطق زلزله زده است. درخواست ما این بوده که مردم به جای انتشار این تصاویر، اگر با موردی مواجه میشوند که فردی نیاز به کمک دارد، موضوع را به سازمان بهزیستی کشور اطلاع دهند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه افزود: در کمترین زمان ممکن به وضعیت افراد نیازمند رسیدگی شده و تلاش میشود شرایط زندگی این قشر بهبود پیدا کند.
قادری تاکید کرد: انتشار تصاویر معلولان به نوعی معلول آزاری به حساب میآید و افراد باید از اقدامات این چنینی خودداری کنند.
طرح محب در مناطق زلزله زده وارد فاز دوم میشود
وی با اشاره به استمرار طرح محب (مشاوره حمایتی، روانی اجتماعی در بلایای طبیعی با تکیه بر توانمند سازی اجتماعات محلی) در مناطق زلزله زده کرمانشاه خاطرنشان کرد: پس از زلزله، طرح محب در ۹ شهرستان متاثر از زلزله آغاز شد و ۷۵ هزار و ۷۰۰ تن از شهروندان حاضر در مناطق زلزله زده با مددکاران بهزیستی مشاوره داشته و در غربالگری اولیه سازمان شرکت کردند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه ادامه داد: چندین سوال مشخص از افراد حاضر در مناطق زلزله زده پرسیده شده و پس از آن، مرحله دوم غربالگری آغاز میشود.
قادری با اشاره به شناسایی افراد دارای ریسک بالای خطر گفت: در مرحله دوم افرادی که ریسک بالایی داشته اند شناسایی شده اند. اکنون قرار است به ۵ هزار و ۳۰۰ تن که در طرح محب شناسایی شده اند، خدمات روانشناسی ارائه شود.
وی در خصوص موضوعات مطرح شده پیرامون مرگ خودخواسته برخی از افراد در مناطق زلزله زده اظهار کرد: در بحرانهای مشابه با زلزله کرمانشاه، اگر تا ۳ درصد جمعیت، افکار مرتبط با خودکشی داشته باشند طبیعی است، اما در زلزله کرمانشاه، بر اساس بررسیهای صورت گرفته تنها نیم درصد از کل جمعیت حاضر در مناطق زلزله زده، افکار مرتبط با خودکشی داشته اند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه تاکید کرد: این موضوع نشان دهنده آن است که با وجود وسعت حادثه زمین لرزه در کرمانشاه و وسعت مشکلات، نسبت افکار مرتبط با خودکشی افراد پایینتر از نرم است.
قادری با اشاره به استمرار مداخلات روانشناسی در مناطق زلزله زده کرمانشاه اظهارکرد: تا اردیبهشت ماه، مداخلات روانشناسی ما در مناطق زلزله زده ادامه خواهد داشت و پس از آن، افرادی که نیاز به حمایت بیشتری داشته باشند شناسایی و به آنها خدمات بیشتری ارائه خواهد شد.
وی در خصوص حضور روانشناسان در مناطق زلزله زده کرمانشاه تصریح کرد: در حال حاضر ۱۰۶ تن از روانشناسان تخصصی و آموزش دیده بومی در مناطق زلزله زده حضور داشته و این افراد با داشتن مدرک کارشناسی ارشد، آموزش فعالیت در زمانهای بحران را دیده اند.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه بیان کرد: متاسفانه در این چند وقت اخیر شاهد بوده ایم که برخی از مشاوران از سوی برخی از دانشگاهها و یا سازمانهای مردم نهاد در مناطق زلزله زده حاضر شده و این افراد گزارشهای نه چندان صحیحی را ارائه کرده اند. بدون شک فعالیت در مناطق زلزله زده نیازمند کار مستمر است و با یک بار مشاوره نمیتوان اطلاعات دقیقی از وضعیت شهروندان مناطق زلزله زده ارائه کرد.