دكتر صديقه اميني در گفت وگو باايسنا، درباره جزئيات اجراي طرح توليد واكسن اختصاصي ضد هاري توضيح داد: افرادي كه دچار گزيدگي توسط حيوانات هار ميشوند نيازمند رسيدگي و درمان سريع هستند، به گونهاي كه اگر مداواي اين افراد با تاخير انجام شود، صدمات جاني سنگيني را براي آنها در پي خواهد داشت. واكسني كه اين افراد در حين درمان دريافت ميكنند ايمنوگلبوليني است كه بر اساس عامل بيماري ساخته ميشود.

وی ادامه داد: تمام کشورها با توجه به وجود حیوانات هار به این واکسن نیاز دارند.

امینی ضمن اشاره به این که تولید این واکسن با پیچیدگی‌های خاصی همراه است، گفت: چندین سال قبل این دارو را از پلاسمای اختصاصی که در ایران تولید می‌شد، تهیه می‌کردیم اما پروژه به واسطه تعطیلی پالایشگاه متوقف شد. خوشبختانه امسال تولید مجدد این دارو را در کشور آغاز کردیم.

معاون فنی و کنترل کیفی سازمان انتقال خون، با بیان این مطلب که استحصال واکسن‌های اختصاصی از طریق پلاسمای انسانی صورت می‌پذیرد، اظهار کرد: افرادی که داوطلب انجام این کار هستند، آگاهانه رضایت می‌دهند مورد واکسیناسیون قرار بگیرند تا ایمنوگلبولین‌های ضد بیماری هاری در بدنشان ساخته شود.

وی ادامه داد: پس از طی این مرحله، پلاسما را اخذ و تحت فرآیندهای خاص به منظور خالص‌سازی ایمنوگلبولین قرار داده و در نهایت به صورت ویال‌های دارویی به مراکز مربوطه تحویل می‌دهند.

امینی در پاسخ به این پرسش که آیا پروسه اهدای پلاسما به منظور ساخت سرم ضدهاری با اهدای خون معمول متفاوت است، عنوان کرد: داوطلبان باید حائز تمامی شرایط اهدای خون باشند و از سوی دیگر رضایت بدهند که پنج نوبت واکسن دریافت کنند. این افراد همچنین از نظر وجود تمام بیماری‌ها مورد مشاوره قرار می‌گیرند.

وی درباره تعداد داوطلبان شرکت کننده در این طرح گفت: این افراد پس از مشاوره، آزمایش‌هایی را انجام می‌دهند که اگر موفقیت‌آمیز بود به عنوان داوطلب پذیرفته می‌شوند. واکسن در چند نوبت و به فاصله ۲۸ روز تزریق می‌شود. در پایان پس از طی مدت زمان استراحت، پلاسما فرزیس انجام می شود.

معاون فنی و کنترل کیفی سازمان انتقال خون ادامه داد: حجم پلاسمای جمع آوری شده باید به حدی برسد که قابل ارسال برای شرکت‌های پالایشگر باشد. پلاسمای ارسالی در این شرکت‌ها به دارو تبدیل و به کشور بازمی‌گردد.

امینی ضمن بیان این مطلب که اکنون تعداد قابل توجهی از داوطلبان، مرحله تزریق واکسن را طی می‌کنند و عده‌ای نیز در دوران استراحت قرار دارند، گفت: پس از طی این مراحل، پلاسما فرزیس را آغاز می‌کنیم. در مجموع تعداد اهداکنندگانی که تا این تاریخ پذیرش شده‌اند ۲۹۳ نفر بوده‌اند که از این تعدادی ۲۳۹ نفر واکسن دریافت کرده‌ اند.

وی اضافه کرد: مراحل دریافت پلاسما تا پایان سال انجام می شود. پس از ارسال پلاسما به منظور استحصال واکسن اختصاصی، مشکلات موجود واکاوی و نتایج مشخص می‌شود.

معاون فنی و کنترل کیفی سازمان انتقال خون درباره پروژه‌های دیگر این سازمان از جمله تولید واکسن ضد کزاز و ضد هپاتیت، توضیح داد: مطابق زمان‌بندی‌ موظف هستیم هر سال یک پروژه را شروع ‌کنیم. سال آینده تولید واکسن ضد کزاز را آغاز خواهیم کرد.

اميني در پايان عنوان كرد: در اين مرحله ۵ استان براي اهدا انتخاب شدهاند. همه استانها را براي يك پروژه انتخاب نميكنيم. پنج استان تهران، اصفهان، خراسان، رضوي، گلستان و مازندران در پروژه انسان دوستانه توليد واكسن ضدهاري مشاركت دارند.