قوانین تعزیرات بازدارنده نیستند

ماجرا زمانی جالب می شود که بدانیم برای تخلفات بزرگ، جرایم اندکی در نظر گرفته می شود. مانند آنچه در ماجرای پالم در لبنیات رخ داد و صدای اعتراض هاشمی، وزیر بهداشت را بلند کرد.

وزیر بهداشت با انتقاد از قوانین ناقص بر جریمه اندک متخلفان که سلامت مردم را به خطر انداخته بودند با گلایه نسبت به جریمه‌های بسیار پایین متقلبان غذا که بین 5 تا 20 هزار تومان جریمه می‌شوند، گفت: این جریمه‌ها واقعاً مایه تأسف است. 30 سال هم از این قوانین گذشته است و هنوز بازنگری روی آن صورت نگرفته است.

وزیر بهداشت این صحبت ها را 21 مهر 94 انجام داده و امروز 25 آذر 96 هنوز قوانین مورد بازنگری قرار نگرفته اند، قوانینی که بازدارنده نبودن آنها متخلفان را ترغیب به تخلف و بازی با سلامت می کند.

به طور مثال در خبری که از برخور تعزیزات با یک کبابی منتشر شد، میزان جریمه کبابی که ٢٠ هزار سیخ کباب با گوشت‌های آلوده عرضه می‌کرد به میزان قیمت این تعداد سیخ کباب هم نبود.

در قانون تعزیراتی برای تخلفات فروشندگان جریمه‌هایی درنظر گرفته شده است که گاهی این محکومیت‌ها صرفا به جریمه ختم نمی‌شود و علاوه بر جریمه پلمپ، ضبط کالا و یا محکومیت‌های دیگر پیش بینی شده است.

جریمه یکی از ابزار‌های اصلی سازمان تعزیرات در برخورد با متخلفانی است که در حق مردم اجحاف می‌کنند.

عده‌ای سودجو برای منافع خود دست به هر اقدامی می‌زنند و با تولید و عرضه کالا و مواد غذایی غیر قابل مصرف و فاسد و فروش آن به مردم، تهدیدی برای سلامت جامعه به حساب می‌آیند. البته یکی دیگر از تخلفاتی که معمولا بیشترین تخلف را از آن خود می‌کند گرانفروشی است موضوعی چند وجهی که نه تنها شکایات مردمی را به همراه دارد بلکه بازار را دچار تنش می‌کند و به همین منظور دستگاه‌های نظارتی با جدیت با متخلفانی که کالایی را بیش از نرخ مصوب عرضه می‌کند برخورد قاطع خواهند داشت. اما این برخورد‌ها بازدارنده نیست.

در همین راستا انصاری، رئیس سازمان تعزیرات حکومتی گفت: ما کمبود قانون نداریم بلکه قوانین روزآمد نیست. اصلاح بخشی از قوانین در حوزه قضایی و تعزیرات تدوین شده است و منتظر هستیم که هر چه سریعتر قوانین روزآمد شود.

وی بیان کرد: جرایم باید متناسب و تاثیرگذار باشد. تاثیرگذاری جرایم باید به حدی باشد که متخلف دیگر مرتکب تخلف نشود.