چگونه لباسهای پشمی و بافتنی خود را بشوییم؟

لباس‌های بافتنی از لباس‌های ضروری و پرکاربرد در فصل سرما هستند که مانند بقیه لباس‌ها نیاز به شستن و لکه گیری دارند. روش شستن لباس بافتنی با شستن لباس‌های دیگر تا حدی متفاوت است و نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد چون الیاف پشم طبیعی هستند و جنس متفاوتی نسبت به الیاف دیگر دارند که آسیب پذیری آن‌ها را بیشتر می‌کند. علاوه بر این با شستن لباس بافتنی ممکن است سایز آن تغییر کند و کوچک شود، در این صورت باید با روشی خاص برای اندازه کردن آن اقدام کنید. در این مقاله با روش شستن لباس بافتنی و پشمی و لکه گیری آن و اندازه کردن ژاکت بافتنی که کوچک شده آشنا می‌شوید.

لباس‌های بافتنی معمولا از جنس پشم و یا ترکیب پشم با الیاف دیگر هستند که باعث گرم و نرم بودن آن‌ها می‌شود. یک قانون کلی در مورد شستن لباس‌های بافتنی و پشمی وجود دارد و آن این است که هرگز نباید این لباس‌ها را با شوینده‌های آنزیم دار بشویید. علت آن این است که الیاف پشم برپایه پروتئین هستند و این آنزیم‌ها هم پروتئین را در خود حل می‌کنند در نتیجه شستن لباس بافتنی پشمی با این شوینده‌ها الیافرا از بین برده و لباس شما را خراب خواهد کرد. بهترین راه استفاده از شوینده‌های ملایم و فاقد آنزیم است که به جای آن‌ها هم می‌توانید از مایع ظرفشویی یا شامپوی ملایم هم استفاده کنید.

بهتر است لباس‌های بافتنی و پشمی خود را با دست بشویید اما شستن آن‌ها در ماشین لباسشویی هم ممکن است، برای شستن لباس بافتنی در ماشین لباسشویی به روش زیر عمل کنید:

1- اگر ماشین لباسشویی شما تنظیمات خاصی برای لباس پشمی دارد از آن استفاده کنید و یا از دور کند ماشین لباسشویی که با عبارت Hand Wash هم مشخص می‌شود بهره بگیرید. اگر چنین تنظیماتی در ماشین لباسشویی شما وجود ندارد درجه سرعت آن را در پایین‌ترین حالت ممکن قرار دهید چون چرخیدن سریع به الیاف پشمی به شدت آسیب می‌زند.

2- قبل از اقدام به شستن لباس بافتنی و پشمی ابتدا برچسب مراقبتی آن را به دقت بخوانید و دما و روش مناسب شستشو را پیدا کنید سپس یک شوینده با فرمول مناسب که فاقد آنزیم بوده و ملایم باشد انتخاب کنید و فرآیند شستشو را انجام دهید.

3- پس از پایان یافتن شستشو ترجیحا از خشک کن ماشین لباسشویی استفاده نکنید و لباس را از ماشین خارج کرده و با دست آرام فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس آن را روی یک حوله تمیز پهن کنید و حوله را همراه با لباس رول کنید تا آب آن گرفته شود.

4- از آویزان کردن لباس‌های بافتنی اجتناب کنید چون پشم خیس سنگین است و وزن زیادی را به الیاف لباس وارد می کند. لباس را افقی روی سطح یک حوله خشک قرار دهید تا به تدریج و با جریان هوا خشک شود.

برای لباس‌های بافتنی ظریف که امکان شستن آن‌ها در ماشین لباسشویی وجود ندارد به این روش عمل کنید:

1- یک تشت را با آب ولرم پر کنید و کمی شوینده ملایم فاقد آنزیم و یا مایع ظرفشویی یا شامپوی ملایم در آن بریزید. وری بسته شوینده را چک کنید و مقدار مناسب آن را برای حجم آب در نظر بگیرید.

2- لباس بافتنی را در تشت قرار دهید و آرام داخل آن بچرخانید و با دست ماساژ دهید، روی نقاطی که لک شده یا کثیف شده‌اند تمرکز بیشتری داشته باشید و سعی کنید آن قسمت‌ها را بیشتر با شوینده و آب تماس دهید تا تمیز شوند. در صورت نیاز باز هم شوینده در تشت بریزید.

3- وقتی از تمیز شدن لباس مطمئن شدید آن را با آب ولرم آبکشی کنید سپس به روشی که در قسمت قبلی گفته شد آن را روی حوله خشک کنید.

اندازه کردن ژاکت بافتنی کوچک شده در پنج گام

اگر در شستن لباس بافتنی دقت کافی به خرج ندهید و آن را با آب داغ بشویید یا در خشک کن قرار دهید سایز لباس تغییر کرده و کوچک‌تر می‌شود و به اصطلاح آب می‌رود. در این شرایط لازم نیست لباس را دور بیندازید یا به خواهر کوچک‌تر خود بدهید. شما در چند مرحله می‌توانید لباس بافتنی محبوب خود را به سایز قبلی آن برگردانید:

گام اول: در اولین گام سینک ظرفشویی یا تشت را از آب ولرم پر کنید و یک قاشق غذاخوری نرم کننده مو یا شامپوی بچه داخل آن بریزید و داخل آب حل کنید. اگر مقدار آب رفتن لباس شما بیش از این است مقدار شامپو یا نرم کننده را بیشتر کنید.

گام دوم: لباس خود را داخل سینک یا تشت قرار دهید و آن را کاملا خیس کرده و در آب و شوینده غوطه ور کنید. اجازه دهید لباس به مدت سی دقیقه در این شرایط باقی بماند و خیس بخورد.

گام سوم: لباس بافتنی را از تشت خارج کنید و با دست آب اضافی آن را خارج کنید. دقت کنید که در این مرحله نباید لباس را آبکشی کنید و از چلاندن و پیچاندن آن هم خودداری کنید. لباس را به آرامی با دست به دیواره‌های تشت یا سینک فشار دهید تا آب آن خارج شود بدون آن که فشاری به الیاف آن وارد شود.

گام چهارم: یک حوله نخی ضخیم و نرم ترجیحا سفید بردارید و روی یک سطح صاف مثل میز یا روی اوپن آشپزخانه پهن کنید. لباس بافتنی را روی آن حوله قرار دهید و حوله را رول کنید و با دست رول را فشار دهید تا آب اضافی لباس توسط حوله جذب شود (مشابه مرحله‌ای که برای خشک کردن لباس بافتنی پس از شستشو بیان شد).

گام پنجم: اما این بار لباس را خشک نکنید و در آخرین گام وقتی لباس بافتنی هنوز نم‌دار است به آرامی آن را با دست از هر دو طرف بکشید تا از جهاتی که کوچک و تنگ شده است کشیده شده و گشادتر شود و به فرم قبلی خود بازگردد. این کار را به مدت نیم ساعت ادامه دهید تا وقتی به فرم و اندازه دلخواه خود برسید. در این مرحله لباس بافتنی را روی حوله رها کنید تا به همین شکل خشک شود.

اما این روش چطور اثر می‌کند؟ نرم کننده یا شامپو الیاف لباس را نرم می‌کنند و به آن قابلیت شکل‌پذیری می‌دهند در نتیجه شما می‌توانید بدون آسیب زدن به بافت لباس آن را گشاد کنید. از این به بعد فراموش نکنید که لباس بافتنی خود را با آب ولرم یا سرد بشویید و از قرار دادن آن در خشک کن لباسشویی هم خودداری کنید.