کتاب رکوردهای گینس یکی از مهم ترین و معتبرترین منابعی است که افراد مختلف سعی می کنند با ثبت کارها و اختراعاتی که انجام داده اند نام خود را برای همیشه جزو رکوردداران دنیا ثبت کنند و در این بین موسسه گینس که دفترش در لندن است، همه شهرتش را به خاطر کتاب های معروفش از جمله کتاب رکورد های گینس دارد.
ایرانیان نیز جزو افرادی هستند که در دنیا به ثبت نامشان در کتاب رکوردهای گینس علاقه مند هستند و شاید عمده ترین ویژگی ایرانیان ثبت شده در گینس در حوزه فعالیت های ورزشی است چرا که اولین نفری که از ایران نامش در گینس به ثبت رسید علی دایی با 109 گل ملی است و مهدی حب درویش نیز به واسطه رکورد 30ساعت روپایی با توپ فوتبال و 144بار روپایی با توپ تنیس در یک دقیقه توانست رکورد خود را در گینس به ثبت برساند.
علاوه بر این یونس موحد سریعی کویر نورد تبریزی هم به عنوان سرعتی ترین پیمایش کویرنام خود را در گینس ثبت کرده است و محمد حسین کبادی شناگر بوشهری نیز سهمی در گینس دارد و توانسته سال 2012در 85 روز و طی مسیری هزار کیلومتری رکورد اولین و سریع ترین زمان برای شنا را در خلیج فارس در گینس به ثبت برساند.
حالا باید بگوییم موسسه گینس علاوه بر این که نام افراد را در کتاب رکوردهای گینس ثبت و ضبط می کند، برخی افراد نیز به دلیل داشتن مهارت خاص به عنوان ماهرترین فرد در دنیا معرفی می شوند و افرادی هستند دارای ایده های خلاق و نو که توانسته اند ایده های خود را در اثر تلاش، تمرین و تکرار به منصه ظهور برسانند .
پدرام محمدیان یکی از همان افرادی است که به دلیل داشتن مهارت خاص در زمینه پیرایشگری مردانه از سوی موسسه گینس به عنوان ماهرترین پیرایشگر جهان انتخاب شده است.
اگر یک پیرایشگر مردانه با یک دست اقدام به کوتاه کردن موی سر مشتریان خود میکند، این کار یک روش سنتی و معمولی است، اما وقتی همزمان با دو دست و چند قیچی این کار را انجام میدهد، این روشی جدید و سبک خاصی است، سبکی که پدرام محمدیان توانسته است آن را برای نخستین بار در دنیا به نام خود ثبت کند.
همین موضوع بهترین بهانه بود تا با پدرام محمدیان گفتگویی داشته باشیم و ازچگونگی کسب و کار وی، علاقه مندی ها و رمز و راز مهارت او جویا شویم.
*آقای محمدیان شما از چه سنی وارد حرفه پیرایشگری شده اید؟
از 12 سالگی به حرفه پیرایشگری ورود پیدا کردم، نوجوانی تلاشگر، جویای کار و علاقمند به پیرایشگری بودم که با سختی و تلاش زیاد توانستم فعل خواستن را صرف کنم و در همان سن و سال نوجوانی به طور اتفاقی در خیابان انقلاب، ایستگاه حشمتالدوله، بین میدان پاستور و انقلاب، عبور می کردم، پیرایشگاه کوچکی در آنجا به چشمم خورد به نام «نیکومنش»، بر روی شیشه مغازه، یک آگهی توجهم را جلب کرد که نوشته بود «به یک وردست ساده نیازمندیم».
خوشحال به داخل مغازه رفتم و با یک مرد خوش برخورد و پا به سن گذاشته ای به نام آقای نیکومنش مواجه شدم، ازعلاقه خودم به حرفه پیرایشگری برایش گفتم و او هم که مرا هیچ سابقه ای در این حرفه نداشتم، با آغوشی باز، صبورانه و از سر شکیبایی و با فروتنی پذیرفتند.
حرفه پیرایشگری را در اوایل نوجوانی از استاد نیکومنش آموختم و در ادامه استادهای پیرایشگری دیگری نیز در ایران و کشور ترکیه نقش بسزایی در موفقیت های من داشتند و اکنون سال هاست به صورت حرفه ای و علمی در حرفه و هنر پیرایشگری فعالیت دارم.
* به نظر می رسد شغل پیرایشگری مردانه بر خلاف کار آرایشگری زنانه خیلی تنوع نداشته باشد، آیا این موضوع را قبول دارید؟
آرایشگری زنانه معمولاً به کوتاه کردن، مدل دادن، رنگ کردن موها، آرایش صورت، پاکسازی پوست و طراحی ناخن ها می پردازد ولی در پیرایشگاه های مردانه کارهای کوتاه کردن، حالت دادن و رنگ کردن موها و اصلاح صورت انجام می شود و باید گفت که فن و حرفه پیرایشگری در جهان به یک علم تبدیل شده که به صورت حرفه ای دنبال می شود و اصول خاص خودش را دارد.
به عنوان مثال در مورد کوتاه کردن مو، یک پیرایشگر حرفه ای، با تجاربی که دارد، فرم صورت یک فرد را از نظر استخوانی یا گوشتی بودن، جنس مو، اندازه گردن، اشکال هندسی سر، فرم گوش، نوع خواب موی مشتری، توجه به سن و شخصیت و موقعیت اجتماعی مشتری، توجه به خواسته و نظر مشتری و سایر گزینهها، تصمیم میگیرد که مو را چگونه اصلاح کند، بهترین فرم صورت بیضی است که همه مدل های مو برای آن مناسب است و آرایش و پیرایش صحیح به این چهره، به زیبایی آن می افزاید.
اجرای مدل مناسب با توجه به علم مرفولوژی (چهره شناسی) ضروری است و اصلی ترین تکنیک در هنر پیرایش قبل از انجام هر عملی بر روی سر و صورت فرد، شناخت آناتومی سر و صورت او و همچنین درک درست از آن است اما در کشور ما که این شغل عمدتا به صورت حرفه ای نمی باشد، مشتری دستور میدهد که چه مدل مویی داشته باشد.
* شاید برای بسیاری سووال باشد که از کجا شروع کردید تا به جایگاه فعلی برسید؟
من نیز مانند بسیاری ازافرادی که در صدد هستند در کارشان موفق شوند، ره صد ساله را یک شبه طی نکردم، بلکه به عنوان یک ایرانی، کسب و کار و حرفه خود را با دست خالی و از شاگردی در یک مغازه پیرایشگری مردانه آغاز کردم، کم کم یاد گرفته و طی سال های زیاد و پس از کسب تجربه های فراوان ابتدا در یک مغازه پیرایشگری، یک صندلی اجاره کرده و کارم را شروع کردم.
بعد از اجاره کردن صندلی و پس اندازی که جمع کرده بودم خواستم مغازه ای مستقل برای خود داشته باشم. پس ازآن مغازه ای اجاره کرده و چند سال در مغازه اجاره ای کار کردم تا این که تصمیم گرفتم مغازه ای برای خودم بخرم و اولین بار در خیابان وحدت اسلامی یک باب مغازه خریدم و بعد از چند سال کار کردن درآن، مغازه ام را عوض کرده و هم اکنون در شمال شهر سالن دارم.
* چه مهارتی شما را از دیگر پیرایشگران متمایز کرده است؟
مهم ترین ویژگی که می توانم ذکر کنم ایجاد تفاوت ها است، معتقدم مهارت یک پیرایشگر در دستانش نهفته است و یگ پیرایشگر باید نسبت به نوع کار و مقتضیات زمانی خود خلاقیت و ابتکار جدیدی در کسب و کار خود داشته باشد.
زمانی که مانند همه پیرایشگران با یک دست موی مشتریان خود را کوتاه می کردم متوجه شدم که سمت چپ با سمت راست مو تطبیق و هارمونی لازم را ندارد بنابراین به این نتیجه رسیدم که سمت چپ را باید با دست چپ کوتاه کرد. در نتیجه شروع به تمرین و تکرارکردم، در سال 82 موفق شدم همزمان با دو دست موی مشتریان خود را بدون عیب و نقص کوتاه کنم.
بعد از این که با هردو دست مهارت این کار را پیدا کردم، تعداد قیچی را زیاد کرده و با دو قیچی و همزمان با دو دست این کار را انجام دادم و این نوآوری در هنر پیرایشگری باعث شناخته شدن من گردید، این موضوع برای مشتریانم خیلی جالب بود.
* آیا مهارت شما در حد دو قیچی با دو دست باقی ماند؟
من به این حد ازنوآوری و مهارتی که با زحمت و تلاش فراوان به آن دست پیدا کرده بودم، راضی نشده و دایره فعالیتهای خود را گسترش دادم. به طوری که موفق شدم با هشت قیچی و با استفاده از دو دست که چهار قیچی در یک دست و چهار قیچی در دست دیگر، موی مشتریان خود را کوتاه کنم.
* این مهارت و خلاقیت خود را ثبت کرده اید؟
در سال 82 لوحهای تقدیر جداگانه ای از رئیس اتحادیه پیرایشگران شمیرانات و رئیس اتحادیه تهران کسب کردم و عنوان نوآورترین، فنیترین و بااخلاقترین پیرایشگر کشورمان را در مسابقات پیرایشگری کشوری نیز به دست آوردم.
بعد از کسب این موفقیتها در سال 84 تصمیم گرفتم طرح و ایده خود را در اداره ثبت اختراعات استان تهران به ثبت برسانم، مسئولان مربوطه ابتکار، خلاقیت و نوآوری مرا درمهارت دست تائید کردند اما آن را در زمره ثبت اختراعات تلقی نکردهاند و گفتند این کار نوعی ارتقای مهارت است.
* چطور شد آوازه مهارت شما به گینس رسید؟
بعد از اخذ لوحهای تقدیر جداگانه از رئیس اتحادیه پیرایشگران شمیرانات و رئیس اتحادیه تهران برای این که نو آوری و مهارتی که کسب کرده بودم به داخل کشور محدود نشود تصمیم گرفتم مهارت خود را به هیئت داوران گینس اعلام کنم، بنابراین مدارک، مستندات، فیلم های ضبط شده و هر آن چیزی که این نوآوری را تائید می کرد به موسسه گینس در تاتنهام انگلستان ارسال کردم.
هیئت داوران گینس پس از بررسی نهایی مدارک و مستندات، ضمن عرض تبریک و تحسین بابت این خلاقیت و نوآوری، مرا به عنوان نوآورترین پیرایشگر جهان در سال ١٣٨٥ انتخاب کردند.
* گویا در سال های اخیر این مهارت خود را دوباره افزایش داده اید در این مورد نیز توضیح دهید
بله، دوباره تمرین و تلاش زیادی کردم تا بتوانم با همان مهارت با افزایش تعداد قیچی ها این کار را انجام دهم و البته در برنامه های مختلف تلویزیونی هم، به صورت پخش زنده این کار را انجام دادم.
در سال 1389 در برنامه "به خانه بر میگردیم" و در سال 1390 در برنامه "تو کی هستی" کوتاه کردن موی سر با 22 قیچی همزمان با 2 دست را به نام خود ثبت کردم و تجربه جدیدی را به کارنامه فعالیتهای مهارتی و شغلی خود اضافه نمودم.
* به جز شما پیرایشگران دیگری در دنیا هستند که صاحب مهارت خاصی در این زمینه باشند؟
بله افراد دیگری هستند اما مهارت هر کدام از آنها با همدیگر متفاوت است، یک پیرایشگر آمریکایی وجود دارد که با استفاده از آتش موی سرکوتاه میکند، پیرایشگر ترکیهای که با قیچی و با کمک پا موی سرکوتاه میکند و پیرایشگر هندی که با استفاده از دهانش موی سرکوتاه میکند و من نیز در کنار آنها با استفاده از 22 قیچی و دو دست همزمان این کار را انجام می دهم.
* آیا افزایش مهارت خود و کار با 22 قیچی و دو دست را به موسسه گینس اطلاع می دهید؟
هنوز هم درصدد کسب رکورد جدید هستم و می خواهم تعداد قیچی های خود را از 22 قیچی نیز افزایش داده و این بار مستندات جدید تری را به موسسه گینس بفرستم و به صورت رسمی رکورد قبلی را شکسته و نام خودم را در جهت اعتلای ایران و ایرانی در کتاب رکوردهای جهانی گینس به ثبت برسانم. بدون شک آنها نیزاز این موضوع استقبال می کنند.
* برای به روز بودن به کلاس های آموزشی رفته یا از فضای مجازی کمک می گیرید؟
من هیچ کدام از این کارها را انجام نمی دهم، فقط فکر می کنم و در ذهن خود طرحها و ایدههای جدید طراحی کرده و سپس آنها را عملیاتی می کنم، معتقدم کار پیرایشگری مثل اثر انگشت است و هر کسی سبک خودش را دارد.
*بازتاب این خلاقیت شما در رسانه ها چگونه یوده است؟
برنامه هایی که در مراسمات مختلف و در مسابقات ملی مهارت انجام دادم از شبکه های مختلف سیما پخش شده، از جمله این که شرح این ابتکار و خلاقیت ها برای اولین بار در سال 1387 از شبکه خبر بهروی آنتن رسانه ملی رفت و سال 1388 هم سالی پربار و موفق برای من در رسانه ملی و در عرصه پیرایشگری بود چرا که برنامه هایی که داشتم از شبکه های تلویزیونی یک، دو، سه، چهار، تهران و همچنین شبکه جام جم پخش شدهاند و باید عرض کنم نقش رسانه ملی و رسانه های جمعی در موفقیتها و افتخارات کسب شده چشمگیر بود.
* تا کنون مواردی پیش آمده که بعضی افراد از این مهارت شما سوءاستفاده کنند؟
بله، متاسفانه از گوشه و کنار برخی اخبار را می شنوم که بعضی افراد بی اخلاقی کرده و مهارت و نوآوری مرا به نام های خود مطرح می کنند ولی باید اشاره کنم تمام حقوق مادی و معنوی این نوآوریها و ابتکارات متعلق به من بوده و از اقدام برخی افراد که خلاقیت و نوآوریهای دیگران را به نام خود اعلام می کنند راضی نبوده و امیدوارم چنین افرادی فقط به مهارت و دانش خویش تکیه کنند.
* برنامه آینده شما برای حرفه و مهارت شغلی خود چیست؟
معتقدم هر ذهن خلاقی که ایده ای جدید خلق می کندٰ نباید جنبه فانتزی داشته باشد بلکه باید در ایجاد یک طرح خوب و جذاب مهندسی صورت گیردٰ یک نوآوری زمانی مفید خواهد بود که جریان ساز بوده و در بهبود و تسهیل کارها موثر باشد و بنابراین من نیز به سمت خلق ایده های جدید در حرکت بوده و قطعا در فکر انجام کارهای مفید و بزرگتری در حرفه و کسب و کار خود هستم.