آخرین آمار دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در کشور

علی زرافشان معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش در خصوص «آخرین آمار دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در کشور»، اظهار داشت: براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، جمعیت دانش‌آموزی بین 6 تا 14 سال در سال 95، 10 میلیون و 772 هزار و 787 نفر است که 5 میلیون و 516 هزار و 637 دانش‌آموز پسر و 5 میلیون و 256 هزار و 150 دانش‌آموز دختر است. 

وی ادامه داد: از مجموع این 10 میلیون دانش‌آموز، 315 هزار و 412 دانش‌آموز در مدرسه حضور ندارند که تعداد 159 هزار و 630 دانش‌آموز از این تعداد پسر و 155 هزار و 782 دانش‌آموز دختر هستند؛ یعنی تعداد دانش‌آموزان پسر که در مدارس حضور ندارند، بیش از دانش‌آموزان دختر است. 

معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش افزود: بر اساس همین گزارش، در جمعیت 10 تا 14 سال از مجموع کل، 74 هزار و 398 دانش‌آموز به عنوان بیسواد اعلام شده است که از این تعداد 37 هزار و 915 دانش‌آموز دختر هستند. 

وی با اشاره به دوره اول متوسطه، اضافه کرد: پوشش گروه سنی 12 تا 14 سال در این دوره 97 درصد است؛ یعنی 3 درصد از این جمعیت در حال حاضر در مدرسه حضور ندارند و این 3 درصد، حدود 150 هزار دانش‌آموز را شامل می‌شود. 

زرافشان متذکر شد: در دوره دوم متوسطه، پوشش گروه سنی 14 تا 17 ساله، 87 درصد است؛ یعنی مجموعاً 13 درصد دانش‌آموزان در متوسطه دوم در مدارس حضور ندارند.

وی با بیان اینکه در دوره دوم متوسطه، تحصیلات اجباری نیست، گفت: در نقشه جامع علمی کشور، شاخص‌هایی برای چشم‌انداز تعیین شده است، به این صورت که پوشش تحصیلی را در دوره‌های ابتدایی و اول متوسطه به نزدیک صددرصد برسانیم، اما در دوره دوم متوسطه، هدفگذاری پوشش نزدیک به 95 درصد است. 

معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: جامعه پذیرفته است که بخشی از دانش‌آموزان بعد از پایان تحصیل دوره عمومی در پایه نهم، نظام آموزشی را ترک کرده و به دنبال اشتغال و حضور در بازار کار بروند. 

زرافشان با بیان اینکه گزارش مرکز آمار ایران مبنای محاسبات برای برنامه ششم توسعه کشور است، گفت: اعداد این گزارش با گزارشات آموزش و پرورش تطابق دارد؛ در نتیجه در کل، در دوره اول متوسطه در حال حاضر 130 هزار دانش‌آموز در مدارس حضور ندارند. 

وی موضوع اشتغال، مهاجرت و مسائل فرهنگی را از جمله دلایل عدم حضور دانش‌آموزان در مدارس عنوان کرد و گفت: در حال حاضر به نکته‌ای که برخورده‌ایم این است که برخی از این دانش‌آموزان از کشور خارج شده‌اند و یا در آمار سازمان ثبت احوال کشور موجود بوده، اما در آمار وزارت آموزش و پرورش چنین دانش‌آموزانی حضور ندارند یا برخی دانش‌آموزان توانایی یادگیری مطالب درسی را نداشته و در نتیجه از حضور در مدارس خودداری می‌کنند. 

معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش با اشاره به برنامه‌ریزی‌های وزارت آموزش و پرورش برای جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، تصریح کرد: طرحی تحت عنوان «جذب کودکان بازمانده از تحصیل» را اجرا می‌کنیم که در این طرح، با حضور در منزل این دانش‌آموزان، دلایل عدم حضور آنها در مدارس را بررسی کرده و آنها را جذب مراکز آموزشی می‌کنیم. 

زرافشان با تأکید بر عزم آموزش و پرورش برای پوشش حداکثری دانش‌آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی ابراز داشت: آموزش و پرورش در حال حاضر امکانات و شرایط تحصیل را برای همه دانش‌آموزان فراهم کرده است؛ البته روش‌های مختلفی در این خصوص لحاظ شده است، اما اگر دانش‌آموزی به مدرسه نمی‌آید، معنی‌اش این است که نمی‌خواهد از هیچ‌یک از امکانات آموزشی درنظر گرفته شده استفاده کند. 

وی با اشاره به تنوع روش‌های آموزش به دانش‌آموزان مناطق محروم، گفت: در کنار مدارس عادی روزانه، طرح روستا مرکزی اجرا می‌شود تا اگر در روستایی مدرسه وجود ندارد، دانش‌آموزان در روستاهای مجاور و با استفاده از سرویس رفت و آمد تحصیل کند؛ ضمن اینکه مدارس شبانه‌روزی و سیستم آموزش از راه دور نیز فعالیت می‌کنند.