پیامدهای خطرناک سفرانفرادی به‌عتبات

به گزارش جام جم آنلاين، ديگر مردم مهران هم عادت كردهاند هر محرم، شهرشان را پر شده از زائران انفرادي ببينند كه نخواستهاند با كاروانهاي مجاز و مورد تاييد سازمان حج و زيارت به عراق سفر كنند و تك و تنها يا با كاروانهاي غيرمجاز در مرز انتظار ميكشند و سرانجام سفرشان را به دست تقدير و هرچه پيش آيد، خوش آيد سپردهاند.

بر اساس گزارش دفتر عتبات عالیات سازمان حج و زیارت، با گذشت هشت روز از آغاز محرم تاکنون بیش از ۱۵۰۰ نفر زائران انفرادی در مرزهای مهران تردد کرده‌اند که برخی از آنها تا چند شبانه‌روز در مهران سرگردان بوده‌اند و سازمان حج و زیارت مجبور شده است برای جلوگیری از ازدحام بیشتر جمعیت در مرز مهران، آنها را در قالب کاروان‌هایی ساماندهی کند و از مرز عبور دهد.

ساماندهی این زائران غیرقانونی و اعزام آنها در قالب کاروان‌هایی که در شهر مهران شکل می‌گیرند در شرایطی رخ می‌دهد که ایران هر روز به‌طور متوسط چهار هزار نفر زائر قانونی را نیز از مرزهای زمینی و هوایی روانه عراق می‌کند و همین حالا که گزارش ما را می‌خوانید بیش از ۱۲ هزار زائر قانونی ایرانی در کربلا، ۱۲ هزار نفر در نجف و پنج هزار نفر نیز در کاظمین و بغداد حضور دارند.

اما این آمار تنها مربوط به زائران قانونی حاضر در عراق است و دقیقا نمی‌توان تخمین زد هم اکنون چه تعداد زائر انفرادی در این کشور حاضر هستند.

ساماندهی زائران انفرادی در هشت روز گذشته، پایان کار نبوده و شاید هم انگیزه‌ای شده است که سایر زائران انفرادی هم هر روز با تردد پشت مرزهای مهران درخواست ورود به عراق را داشته باشند.

آنها می‌دانند که مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای ممنوعیت ورود انفرادی زائران به عراق، به شکل کاملی اجرا نمی‌شود و دست آخر راهی برای ورودشان به کشور همسایه پیدا خواهد شد، همان‌طور که در سال‌های گذشته و پیش از صدور این مصوبه نیز، مصوبه ستاد عالی هماهنگی زائران که بر ممنوعیت ورود انفرادی آنها به عراق تاکید می‌کرد، نتوانسته بود مانعشان شود، به طوری که آنها با حضور پشت مرز مهران کار را به جایی می‌رساندند که سرانجام مرز به رویشان باز می‌شد!

پاسخ به یک معمای پیچیده!

به گفته محمد ساریان، مدیر پایانه مرزی مهران، از آغاز ماه محرم تا امروز بیش از ۱۷ هزار زائر از ایران و دیگر کشورهای مسلمان، از مرز بین‌المللی مهران تردد کرده‌اند و بر اساس تجربه سال‌های گذشته، احتمالا در روزهای تاسوعا و عاشورا تعداد زائران عتبات عالیات عبوری از پایانه مرزی مهران از مرز ۳۰ هزار نفر فراتر می‌رود و در این شرایط مسلما حضور زائران انفرادی که بدون برنامه‌ریزی از مرز تردد می‌کنند مشکل‌ساز خواهد شد.

اما معما اینجاست زائران انفرادی چگونه ویزا دریافت می‌کنند و اگر سازمان حج و زیارت بارها و بارها اعلام کرده است که بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی، سفر انفرادی آنها به عراق ممنوع است، آنها چگونه روادید دریافت می‌کنند؟

حجت‌الاسلام مهدی شهسواری، مدیرکل امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت در گفت‌وگو با «جام‌جم» کلید حل این معما را در سفارت عراق می‌داند! او می‌گوید: این زائران ویزایشان را از سفارت عراق دریافت می‌کنند، چرا که سفارت عراق تابع مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست.

چرا سفارت عراق نباید از مصوبه ایران به عنوان کشوری که بیشترین تعداد زائران را به آن می‌فرستد، تبعیت کند، در حالی که سفارت عربستان با وجود برخی پیچیدگی‌های دیپلماتیک بین دو کشور، با تبعیت از قوانین داخلی ایران، از صدور ویزای انفرادی برای متقاضیان عمره‌مفرده، خودداری می‌کند؟ شهسواری در پاسخ به این پرسش تنها به پاسخی کوتاه بسنده می‌کند: شرایط عراق متفاوت است.

مدیرکل امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت می‌گوید: زائرانی که با کاروان تایید نشده از سوی سازمان حج و زیارت به مرز مهران می‌روند، نیز زائران انفرادی محسوب می‌شوند و با مشکلاتی مشابه آنها روبه‌رو خواهند شد.

او نبود امنیت در عراق و امکان حمله گروه‌های تروریستی را، تنها یکی از مشکلاتی می‌داند که متوجه زائران انفرادی است و قبول دارد که ممکن است حمله به زائران برای کاروان‌های مجاز هم رخ دهد.

او درباره مشکلات دیگر زائران انفرادی توضیح می‌دهد: از آنجا که ما پیشتر مکان‌های قابل اسکان و مناسب را برای کاروان‌های مجاز رزرو کرده‌ایم، زائران انفرادی ناچارند در مکان‌های نامناسب و کثیفی اقامت کنند که به هیچ‌وجه در شأن ایرانی‌ها نیست.

به گفته او اگر در طول سفر برای زائران مجاز حادثه‌ای رخ دهد، سازمان حج و زیارت آنها را از طریق بیمه حمایت می‌کند و در صورتی که در حادثه‌ای کشته شوند از سوی بنیاد شهید، به عنوان شهید شناخته خواهند شد؛ در صورتی که چنین حقوقی برای زائران انفرادی وجود ندارد.

ديگر نيازي به پيشگويي نيست تا مشخص شود فردا و پسفردا مهران از ازدحام جمعيت زائران انفرادي ساك به دست و كاروانهاي مجاز منتظر، چنان شلوغ ميشود كه باز هم سازمان حج و زيارت ناچار ميشود زائران انفرادي را نيز همچون زائران مجاز، در قالب كاروانهايي ساماندهي كند و به عراق بفرستد؛ در حالي كه اين حركت چراغ سبزي به كساني است كه مايل نيستند با برنامهريزي و ثبتنام در كاروانهاي مورد تاييد اين سازمان، براي سفر به عراق اقدام كنند و آنها ميفهمند هميشه راههايي براي دور زدن قانون وجود دارد.