
میزان و مبلغ فطریه اعلام شده از سوی دفاتر حضرات آیات عظام سیستانی، خامنه ای، وحید خراسانی، شبیری زنجانی، سبحانی، مکارم شیرازی، جوادی آملی، نوری همدانی، مظاهری، دوزدوزانی و صانعی به شرح زیر است:
دفتر حضرت آیت الله سیستانی
از آنجا که میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم قوت شایع شهر است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد یکصد (۱۰۰) هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی پانصد (۵۰۰) هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، دویست (۲۰۰) هزار تومان تعیین شده است.
دفتر حضرت آیت الله خامنه ای
براساس استفتای صورت گرفته از رهبر انقلاب، ایشان مبلغ زکات فطره امسال را برای قوت غالب گندم، به ازای هر نفر، ۷۵ هزار تومان اعلام کردند.
براساس حکم فقهی، مکلف باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از این ها را هم بدهد کافی است.
دفتر حضرت آیت الله وحید خراسانی
دفتر حضرت آیت الله وحید خراسانی اعلام کرد: میزان زکات فطره برای هر نفر، یک صاع که تقریبا سه کیلوگرم گندم یا برنج و مانند اینها – از طعام های متعارف در محل – است که مکلّف میتواند پول یکی از اینها را طبق قیمتی که در محل خودش دارد محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.
دفتر این مرجع تقلید زکات فطره -به حساب گندم- را برای هر نفر به مبلغ ۸۵۰۰۰ تومان قبول میکند.
مؤمنین در صورت داشتن سوال، میتوانند با دفتر قم ۰۲۵۳۷۷۴۰۶۱۱ تماس حاصل نمایند.
دفتر حضرت آیت الله شبیری زنجانی
زکات فطره و کفارۀ روزه سال ۱۴۰۴ مطابق فتوای حضرت آیتالله العظمی شبیری زنجانی به شرح زیر اعلام شد:
«شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا ۳کیلو و ۶۰۰گرم به حساب گندم) از خوراکیهای رایج در منطقه خود (مانند گندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.
با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین میتوانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.
کفاره افطار غیر عمدی برای هر روز، یک مد طعام (حدود ۹۰۰گرم بهحساب گندم) است که باید به مسکین (فردی که معیشتش سخت تر از فقیر میگذرد) پرداخت شود و در صورت اطمینان میتوان قیمت آن را به مسکین داد تا برای خودش این مقدار طعام بخرد.
دفتر حضرت آیت الله سبحانی
براساس اطلاعیه دفتر حضرت آیت الله سبحانی، «شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا ۳کیلو ) از خوراکیهای رایج در منطقه خود (مانند آردگندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.
با توجه به اینکه قیمت آرد گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین میتوانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.
مثلاً قیمت آرد گندم در قم تقریبا هر کیلو ۳۰ هزار تومان است که برای هر نفر تقریباً ۹۰ هزار توامن محاسبه می گردد؛ قمیت برنج ایرانی و خارجی نیز بر اساس مصرف خانوار به همین صورت محاسبه می گردد.»
دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی
بر اساس نظر حضرت آیت الله مکارم شیرازی، زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم، مبلغ هشتاد هزار تومان (٨٠٠.٠٠٠ ریال) و بر مبنای قوت غالب برنج، مبلغ سیصد هزار تومان (۳.٠٠٠.٠٠٠ ریال) است.
کفاره روزه غیر عمد مبلغ بیست هزار تومان (۲٠٠.٠٠٠ ریال) است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ یک میلیون و دویست هزار تومان (۱۲.٠٠٠.٠٠٠ ریال) میباشد.
لازم به ذکر است که براساس مسئله ۱۶۹۲ رساله توضیح المسائل آیت الله العظمی مکارم شیرازی، زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و غنی باشند واجب است، یعنی باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، هر نفر به اندازه یک صاع (نزدیک به سه کیلوگرم) از آنچه غذای نوع مردم آن محل است، اعم از گندم و جو یا خرما یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را بدهد کافی است.
در ضمن بنابر فتوای ایشان اگر کسی فقط در افطار شب عید فطر میهمان دیگری باشد فطریه او به عهده خودش میباشد.
دفتر حضرت آیت الله جوادی آملی
بنابر اعلام دفتر حضرت آیت الله جوادی آملی، مبلغ فطریه برای هر نفر بر مبنای قوت غالب منطقه، سه کیلو گندم، برنج و مانند آنها و یا معادل قیمت اینها به قیمت روز پرداخت گردد.
مبالغ کفاره روزه نیز به شرح زیر است:
کفاره غیر عمد: ۲۰,۰۰۰ تومان (بیست هزار تومان) به ازای هر روز
کفاره عمد: ۱,۲۰۰,۰۰۰ تومان (یک میلیون و دویست هزار تومان) به ازای هر روز تعیین شده است.
دفتر حضرت آیت الله نوری همدانی
مبلغ زکات فطره و کفاره روزه در سال ۱۴۰۴ مطابق فتوای حضرت آیت الله نوری همدانی به شرح زیر اعلام شد:
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات مؤمنین و مؤمنات به اطلاع میرساند طبق نظر حضرت آیت الله نوری همدانی، میزان زکات فطره و کفاره روزه در سال ۱۴۰۴ شمسی و ۱۴۴۶ قمری به شرح ذیل میباشد:
زکات فطره هر فرد باید حدود سه کیلوگرم گندم یا برنج یا نظیر آن که در رساله عملیه ذکر شده است و یا قیمت آن را پرداخت کند.
بر این اساس قیمت قوت غالب گندم ۸۰ هزار تومان و قیمت قوت غالب برنج ایرانی حدود ۴۵۰ هزار تومان و برنج غیر ایرانی ۲۰۰ هزار تومان است که عزیزان در پرداخت آن مخیرند، در ضمن اگر در منطقه محل سکونت اجناس ذکر شده قیمت دیگری دارد باید به قیمت منطقه خود محاسبه کنند.
کفاره غیر عمد برای هر روز ۲۰ هزار تومان و کفاره عمد برای هر روز یک میلیون و دویست هزار (۱/۲۰۰/۰۰۰) تومان است.
دفتر حضرت آیت الله مظاهری
دفتر حضرت آیت الله مظاهری در اطلاعیه ای میزان زکات فطره و کفاره روزه در سال ۱۴۰۴ را به شرح زیر اعلام کرد:
«با آرزوی قبولی عبادتهای مؤمنین در ماه مبارک رمضان، نظر حضرت آیتالله مظاهری در خصوص «زکات فطره» و «کفّاره» به شرح ذیل اعلام میگردد:
۱) میزان زکات فطرۀ مکلّفینی که فقیر نیستند، برای خودشان و اشخاص تحت تکفّل، بهازای هر نفر، تقریباً سه کیلوگرم گندم یا جو یا خرما یا برنج و مانند آن است که باید به مستحق بدهند و اگر پول یکی از اینها را هم بر اساس قیمت رایج محلّ زندگی خود بپردازند کافی است. این مبلغ، امسال، بنابر اعلام نظر کارشناسان مربوطه، برای گندم حدود هفتاد تا هشتاد هزار تومان، با توجه به اختلاف قیمت در مناطق مختلف کشور، برآورد شده است. در خصوص سایر مواد غذایی، با توجّه به اینکه قیمت آنها در شهرهای مختلف متفاوت است، مؤمنین میتوانند معادل مقادیر مذکور را براساس قیمت محلّ زندگی خود بپردازند.
۲) کفّارۀ افطار غیر عمدی روزه، به ازای هر روزه، حدود ۷۵۰ گرم طعام نظیر گندم یا پول آن است و کفّارۀ عمدی افطار روزه، بهازای هر روزه، شصت برابر آن میباشد. مبلغ کفّارۀ غیر عمد توسط کارشناسان برای هر روزه، حدود بیست هزار تومان برآورد میشود.
۳) خرید سایر نیازمندیهای متعارف فقرا، اعم از خوراکی و غیر خوراکی، با مبالغ زکات فطره یا با مبالغ کفّاره و تحویل به آنان جایز است و نیز انتقال مبالغ زکات فطره یا کفّاره به حساب آنان مانعی ندارد و لازم نیست عین پول به آنها پرداخت شود.
۴) زکات فطرۀ کسانی که در شب عید فطر مهمان هستند یا افرادی نظیر کارگران، کارمندان و سربازان که در محلّ کارشان غذای روزانه به آنها داده میشود، بر عهدۀ خودشان میباشد.
۵) کسی که نماز عید فطر میخواند، مستحب است زکات فطره را پیش از نماز عید بدهد و اگر نماز عید نمیخواند، میتواند ادای فطریه را تا ظهر عید به تأخیر اندازد.
دفتر حضرت آیت الله دوزدوزانی
در اطلاعیه دفتر آیت الله دوزدوزانی آمده است: مبلغ فطریه امسال هشتاد هزار تومان (۸۰.۰۰۰ تومان) بابت سه کیلوگرم گندم برای هر نفر اعلام شد.
لازم به ذکر است با توجه به تفاوت قیمت در مناطق مختلف باید به همان قیمت منطقهای محاسبه گردد.
همچنین کفاره روزه غیر عمد مبلغ بیست و پنج هزار تومان (۲۵.۰۰۰ تومان) است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود و کفاره در صورتی واجب است که شخص نتواند تا یکسال قضای روزه را بجا بیاورد.
شایان ذکر است، زکات فطره را بنابر احتیاط واجب فقط به فقرای شیعه بدهند.
دفتر حضرت آیت الله صانعی
دفتر آیت الله صانعی در اطلاعیه ای اینگونه آورده است: با توجه به فتوای آیت الله العظمی صانعی مبنی بر کفایت و مجزی و مبری الذمه بودن پرداخت تقریباً سه کیلوگرم گندم، جو، خرما، کشمش و همچنین برنج که امروزه جزء قوت غالب مردم است، پرداخت قیمت هر کدام به قیمت بازار کفایت می کند، بنابراین با توجه به استعلام قیمت گندم و برنج مبلغ فطریه در سال ۱۴۰۴ به شرح ذیل است.
در ضمن پرداخت فطریه در ماه مبارک رمضان و قبل از عید فطر با توجه به فتوای آیت الله العظمی صانعی مانعی ندارد و مبری ذمّه است.
فطریه برای هر نفر | به قیمت گندم ۰۰۰ /۸۰ تومان (هشتاد هزار تومان) |
فطریه برای هر نفر | به قیمت برنج ایرانی ۴۵۰/۰۰۰ تومان (چهارصد و پنجاه هزار تومان) |
فطریه برای هر نفر | به قیمت برنج خارجی ۲۰۰/۰۰۰ تومان (دویست هزار تومان) |
کفاره غیرعمد | برای هر روز ۲۰/۰۰۰ تومان ( بیست هزار تومان) |
کفاره عمد | برای هر روز ۰۰۰/ ۱/۲۰۰ تومان ( یک میلیون و دویست هزار تومان) |